Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Cikkünk nem „hivatalos” étteremkritika. Nem teszteltünk mindent, nem is ezért mentünk. De ha már ott jártunk, nyitva tartottuk a szemünket, hogy beszámolhassunk. Még a konyhába is bekéretőztünk. Pöpec.

Az Olimpia étteremről sokan, sokfélét írtak az elmúlt hónapokban. Ebédmenüt adnak és vacsorát este 7-től kb. éjfélig. Érdemes telefonon asztalt foglalni, mert gyakori a teltház. Aki étlapról szeret választani, ide ne jöjjön. Itt annyi „szavunk” van csak, hogy 3, 4, 5, 6 vagy több fogást kérünk-e, a többi meglepetés. A három fogás 3250, a hat 6000 forint.

Helyszín/atmoszféra:
Az utcáról már lelátunk az egyszerűen, de szépen megterített asztalokra. Dizájn nincs, a tulajdonosok meghagyták a korábban itt üzemelő görög étterem bútorzatát, sőt a nevét is. Nekik nem ez a fontos. Óráink már 7:02-t mutatnak, egyre többen topogunk a hidegben a zárva táblánál. Benn az utolsó simítások folynak, majd végre kinyitják az ajtót, és a vendégek elfoglalják helyeiket. Mintha egy színházi előadás venné kezdetét. A falon óriási tábla, rajta az aznapi menü, amiből választani nemigen lehet, csak tájékoztatásul szolgál. Ma este: mezőkovácsházi kacsamáj, adriai dentex (ez talán hal és nem fogkrém – gondoljuk), pécsi mangalica, burgenlandi borjú, kóser-arab bárány, amadei csokoládé – áll a táblán. És persze a jelmondat: Ne feledd Bernard Pacaud-t.

Francia perfekcionista mesterszakács. Kizárólag a legmagasabb minőségű alapanyagokat használja. Étterme a párizsi L’Ambroise számos Michelin csillaggal rendelkezik, 2007-ben a világ legjobb 50 étterme között szerepelt.

A tábla
A tábla

Kiszolgálás:
A pincéreken pont azt érezzük, amit egy toszkán vagy andalúz családi étteremben. Hogy érdekeltek, hogy magukénak érzik a helyet, hogy a vendégekért dolgoznak. Nem ugranak feltétlenül, ha kiürült a poharunk, de ha kérünk valamit, azonnal megkapjuk. Italt ajánlanak, nem tukmálják az ásványvizet, a szóda itt benne van az árban. Kedvesek, nyitottak, odafigyelnek, de nem másznak a vendég szájába. Nem róluk szól az este.

Étel:
Röviden: isteni. Bővebben: Mi négy fogást rendeltünk. Hatot kaptunk.

Házi kenyér
Házi kenyér

Először is egy nagy kosár házi kenyeret hoztak, melyhez bretagne-i vajat kaptunk. Fantasztikus volt. Az előétel kacsamáj volt épp hogy krémesre, omlósra sütve. A tetején egy leheletvékony szelet füstölt tokhal, mindez marokkói paprikával meghintett, apróra vágott mangó körettel.

Kacsamáj füstölt tokhallal
Kacsamáj füstölt tokhallal

Következett a leves, mely üvegpoharakban érkezett, és már messziről feltűnt élénksárga színe. Először azt hittük, hogy egy óriás adag limoncello érkezik, de a poharakban tyúkhúsleves volt, szegfűszeggel, csillagánizzsal és sáfránnyal, valamint 20 csepp tokaji aszúval ízesítve. Fenomenális, de lehetett volna egy fokkal melegebb.

Tyúklé tokaji aszúval
Tyúklé tokaji aszúval

Újabb fogás: halak. A tányéron három szelet tengeri hal, a köret bébi bok choi (kínai káposzta) fekete köménnyel. A halak: dentex, azaz fogas durbincs, morgóhal és nyelvhal. Fantasztikusak, főleg a durbincs. Már a desszertre készülünk, de újabb főétel jön. Bárányt kapunk sütőtökös-padlizsános-okrás (gombónak is hívják) körettel, különleges fűszerezéssel, Észak–Afrikára tippelünk. Ez is lehetne egy cseppnyit melegebb, de tökéletes az íze és az állaga is. Egyikünknek kicsit rágósabb darab jut, de ő kap a miénkből, már dugig vagyunk.

Halak bok choi-jal
Halak bok choi-jal

Bárány zöldségekkel
Bárány zöldségekkel

Kis pihenő, majd sajtok érkeznek: Egy-egy kocka csoda. Egy kék kecskesajt gesztenyemézzel lecsepegeteve, egy kis Brie és egy darabka Tomme. A negyedik kenyereskosarat is kihozzák, egyszerűen nem tudunk betelni a friss, langyos házi kenyérrel.

Sajtok
Sajtok

Hamarosan megérkezik a desszert. Gránátalma és feketerépa zselé kókuszhabbal, mogyorókrémmel, narancsolajjal. Finom. Én már nem bírnék ki egy csokitortát, padtársam, Kata még igen, sőt fájlalja, hogy a mangalicát már nem kóstolhatja meg.

A desszert
A desszert

Ital:
A szörp kicsit híg, talán érdemesebb lenne külön adni a sűrítményt és a szódát. A szóda jó bubis és hideg, a bort tökéletesen szolgálják fel. A borválaszték igényes.

Mellékhelyiség:
Ott jártunkkor csillogott-villogott.

Összefoglalva:
Megéri az Olimpiában enni. A lényeg a kitűnő alapanyag, ez határozza meg az egész vacsorát. Akit érdekelnek az új ízek, be tudja fogadni a meglepetéseket, nyitott a kicsit különlegesre, nézzen be ide. Keddenként állítólag tengeri herkentyűk vannak. Vegetáriánusok telefonáljanak. Asztalt foglalni kötelező. Jóelőre.

Olimpia
Takács Lajos és Csongrádi Csaba vendéglője
VII. kerület Alpár u. 5.
Tel: 06/1 321-28-05

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.