Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csodásan omló halak, pikánsan fűszerezett húsok, roppanó zöldségek, hűs italok… és a szabadtűz összetéveszthetetlen illata! A nyári vendégeskedések színhelye magától adódik: a zöld kert árnyat adó nyugalmában még a sült falatok is valahogy jobban esnek.

A sikeres grillezésnek is megvannak a fortélyai, lássuk!

Az előkészületektől a lakomáig
Pácolj!

Készíts pácot, ebbe tedd a megtisztított húst, halat vagy zöldséget. Érdemes legalább egy éjszakát a pácban pihentetni a finomságokat, hogy az ízek átjárhassák. Ha húst és halat készítesz, ne tegyél sót a pácba, mert a só vizet von el, tehát kiszárad sütéskor; a sózást inkább hagyd a tálalás előtti pillanatra! Pácoláskor a húsokat ne tedd műanyag edénybe, mert bepállnak. Használj inkább fém edényt, és soha ne zárd le légmentesen. Az is fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek. Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágd át, hogy ne ránthassák össze a húst.

Pikáns pác

1 dl olívaolaj
1 nagy fej lilahagyma
fél dl alma- vagy borecet
2 babérlevél
8-10 szem egész fekete bors
1 száraz cseresznyepaprika
1 gerezd fokhagyma
1-1 mokkáskanál szárított rozmaring és kakukkfű
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az olajat és az ecetet összekeverjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót.

Grillpácok húshoz, halhoz, zöldségekhez >>>


Sütés előtti teendők

Vedd ki a hűtőből a sütésre szánt dolgokat. A hús, a hal és a kolbászok íze felerősödik, valamint szaftosabb is lesz, ha nem hidegen teszed fel sülni.

Következhet a tűzgyújtás. Kezelt, festett vagy impegrált fát, kerti hulladékot, csikket vagy műanyagot ne tegyél a tűzre. A parázsló vegyszerekkel kezelt tűzifából mérgező anyagok távoznak, amelyeket a zsír felfog, így pompás pecsenyéd mérgező vegyszerek tárházává válik. Használj inkább faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Ez akár fél órába is beletelik, de várd ki türelemmel, mert ha nem parázson, hanem lángon sütsz, a hús külseje megég, a belseje pedig véres marad. Ha a tűz túl erős lenne, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojthatod - ez arra is jó, hogy hosszabb ideig adjon egyenletes hőt.

Indulhat a sütés!

A grillrácsot olajozd meg, vagy szalonnabőrrel dörzsöld át, majd tedd a parázs fölé. Csak akkor tedd rá a sütnivalót, amikor már forró, mert így nem ragad hozzá a hús vagy a hal. A forgatáshoz villa helyett csipeszt használj – ne engedd, hogy a hús értékes leve elvesszen, és a finom falatok kiszáradjanak. Ha azt szeretnéd, hogy a sültek különös ízt és illatot kapjanak, a sütés utolsó néhány percében dobj a tűzre babérlevelet, kakukkfüvet vagy rozmaringot. Figyelj arra is, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, ezért a szeletek egyik oldalát süsd addig, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is tedd ugyanezt, így kevésbé szárad ki, és megőrzi ízeit. Az elkészült húsokat szeletelés előtt hagyd 10 percig állni. Ez idő alatt a nedvek ismét porhanyóssá teszik az ínycsiklandozó falatokat.

És ami még elengedhetetlen…
Saláták

A jó sülthöz jó saláta is jár. A legfontosabb mindig a jó minőségű alapanyag. Nyáron dúskálunk a friss zöldségekben, tehát egy rövid piaci körséta, és máris megvannak az összetevők. Ízesítésre olívaolajat, balzsamecetet vagy citromot, zöldfűszereket, fokhagymát, kapribogyót használj.

Finom saláták >>>

Gyümölcsök a rácson

A grillezés nemcsak a húsok kiváltsága: remek eljárás a zöldségek és a gyümölcsök elkészítésénél is. A zöldségek grillezése hasonló a húsokéhoz, a gyümölcsök esetében viszont kicsit más a helyzet: a forró rostély karamellizálja a bennük található cukrot, és porhanyóssá teszi húsukat. Ha még nem próbáltad, itt az alkalom: vágj fel körülbelül 2 centis szeletekre ananászt, almát, banánt, barackot és mangót, majd olívaolajba mártott ecsettel vékonyan kend be a gyümölcsök vágott oldalait, és grillezd őket 2-3 percig. Mennyei finomság!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.