Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Gyógyteák

Dér csípte gyógyító

Ha a hideg őszi reggelek kezdik elszívni az energiáidat, erősítsd immunrendszered kökénnyel! Csábító mellékhatásként pedig karcsúsodhatsz is. Kortyold hófehér virágjából készült teáját, vagy kend a reggeli pirítósodra különleges kékesfekete lekvárját!

A kökény hegyoldalak, cserjések, napfényes erdők növénye. A rózsafélék családjába tartozó, szinte egész Európában honos cserje akár 4 méter magasra is megnőhet. Sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek. Népies nevei: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva.

Ötszirmú hófehér virágai még a lombfakadás előtt, kora tavasszal megjelennek. A népi megfigyelés szerint a kökény virágzásakor hűvös, szeles, viharos az időjárás. Az áprilisban szedett kökényvirágból egész évben hatásos gyógytea főzhető.

Virágzó kökény
Virágzó kökény

Termése apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs, amely télen is az ágakon marad. Éretlen termésének húsa erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor az októberi dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz. Nyugat-Európában pék- és teasütemények ízesítésére is használják. Fájából sétapálcát és golfütőt készítenek.

Hashajtó is, hasfogó is, de mindenképp fogyaszt!

A szárított virágokból készített kökénytea vízhajtó, vértisztító, enyhe hashajtó hatással bír. Húgyúti betegségek ellen kiválóan használható, ugyanakkor étvágytalanságot vált ki, ezért a fogyókúrák méltán hasznos segítője.

A kökény gyümölcse vitaminok gazdag tárháza. Legjelentősebb magas C-vitamin tartalma. A magja is figyelemre méltó összetételű: 0,5-1,5% illóolajat, 35% olajat, keserűanyagot és cseranyagot tartalmaz. A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roborálószer, immunrendszer- és idegerősítő. Zsírcsökkentő, ezért fogyókúra esetén is ajánlott. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazható. A kökény termése a száj és a garat nyálkahártyájának gyulladását is gyógyítja. Míg virágzata teaként hashajtó, a terméséből készült lekvár hasfogó.

Kökénytermés: kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs
Kökénytermés: kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs


Gyógytea

1 evőkanálnyi szárított virágot önts le 2 dl forrásban lévő vízzel, 20 percig hagyd állni, majd szűrd le. Naponta 3x2 dl tea fogyasztása ajánlott. Hólyag- és vesebántalomnál társíthatod cickafarkfűvel, orbáncfűvel és aranyvesszővel.

Dzsem

Gyümölcséből mézzel édesítve, különleges dzsemet főzhetsz. Almával párosítva mártást készíthesz belőle, amit húsok és vadhúsok ízesítésére egyaránt felhasználhatsz.

Likőr

Amikor az első dér megcsípte a kökényt, szedj belőle 1,5 kg-ot. Ezt mozsárban magostul zúzd össze, és egy üvegedénybe téve önts rá 1,5 liter tiszta szeszt. Naponta többször rázogasd. Egy hónap múlva szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon szűrd át, és adj hozzá fél kg cukorból és egy liter vízből főzött, kihűlt szirupot. Egy hétig hagyd állni, utána újra szűrd át szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon, majd zárd palackba. Minél tovább hagyod állni, annál ízletesebb lesz.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.