A káposzta régen nem volt a kedvencem, de ahogy telt-múlt az idő, egyre jobban megszerettem.
Már ezer éve akartam csináltam egy olyan köretet, ami valahogy gusztusosabban tálalható, mint egy sima dinsztelt káposzta, amivel az a bajom, hogy csak úgy odacsapják a tányérra, pedig ennél sokkal magasabb rangot képvisel - legalábbis szerintem.
Ezzel a rétessel szerintem most a megérdemelt helyére került, ráadásul a feta és a mazsola tovább fokozza az ízhatást, így tényleg nem tudok mást mondani, minthogy azonnal készítsétek el!
500 g lila káposzta
1 fej vöröshagyma
2 ek olaj
1 db alma
400 ml almalé
50 g mazsola
só
bors
½ tk őrölt szegfűszeg
½ tk őrölt kömény
1 tk étkezési keményítő
250 g konyhakész rétestészta
60 g dióbél
200 g feta sajt
100 g vaj
200 g natúr joghurt
1 tk currypor
1. Távolítsuk el a káposzta külső leveleit és a torzsáját, majd csíkozzuk fel a zöldséget. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk finomra, és pirítsuk meg a felforrósított olajon a káposztával együtt. Adjuk hozzá a meghámozott, kimagozott, felkockázott almát, az almalét, a megmosott, lecsepegtetett mazsolát, azután ízesítsük egy kevés sóval, borssal és az őrölt fűszerekkel. Pároljuk a keveréket 15 percig, majd sűrítsük be az egy kevés vízzel simára kevert étkezési keményítővel. Végül húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
2. A tésztát tekerjük ki, és pihentessük szobahőmérsékleten 10 percig. Száraz serpenyőben pirítsuk meg a diót, azután vágjuk durvára, és forgassuk a káposztás keverékbe az elmorzsolt fetával együtt.
3. Tegyünk egymásra egy nedves és egy száraz konyharuhát. Kenjük meg a tésztalapokat a megolvasztott vajjal, rakjuk őket egymásra, azután helyezzük a textíliára.
4. Osszuk el a káposztás keveréket a tészta egyik hosszanti oldalán, majd innen indulva tekerjük fel a konyharuha segítségével. A széleket nyomkodjuk össze. Helyezzük a rétest sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a maradék olvasztott vajjal, és süssük a 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig. Közben keverjük simára a joghurtot, a curryt, továbbá egy kevés sót és borsot. Ezzel kínáljuk a felszeletelt rétest.
Elkészítési idő: 75 perc + pihentetés
Egy szelet: 280 kcal
A recept a Fanny konyha 2016/3. számában jelent meg!
Amikor ezt a rovatot kitaláltuk az újságba, annyi volt a terv, hogy támpontot tudjunk adni a háziasszonyoknak a hétköznapi sürgés-forgásban. Mindenkinek ezer felé áll a feje: munka, bevásárlás, háztartás, gyerek, férj, kutya, macska és még ki tudja, mi minden. Sajnos nem mindennap jut idő arra, hogy főzzünk, pedig egy jó recepttel és tervvel csodákat varázsolhatunk az asztalra minden este.
Aztán jött az ötlet, hogy mi lenne, ha nem ügynökségi képeket használnánk, inkább megfőznénk saját magunk, így biztosan nem lesz zűrös egyik recept sem. Így nyertem hát meg a rovat szakácsának címét, és így készíthetem el ezeket a finomabbnál finomabb ételeket, hónapról hónapra.
Nem mondom, hogy nem volt kihívás a dolog. Sütni tudok. Talán mondhatom, hogy elég jól. Tortában és sütiben otthon vagyok. De főzni csak azokat, amiket már régóta. Félek ugyanis néhány alapanyagtól :)
A blog pedig annyiban lesz más, mint az újságban megjelent anyag, hogy itt leírhatom őszintén, hogy imádtam vagy utáltam, odaégett vagy szétesett, tökéletes lett vagy sokkal jobb, mint amire számítottam.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.