Az egészséges ízületek elengedhetetlenek a test fájdalom nélküli szabad mozgásához. Az idő előrehaladtával azonban természetes módon kopnak, és a gyulladások következtében fájdalmas panaszokat okozhatnak. Megelőzésképpen, illetve a tünetek kezelésére a kalciumban, D-vitaminban és ómega-3 zsírsavakban gazdag ételek jelenthetik a megoldást. Lássuk, melyek azok az élelmiszerek, amik mindebben bővelkednek.
A lazac, a makréla és a szardínia gyulladáscsökkentő ómega-3-ban gazdagok, és tele vannak D-vitaminnal, ami elengedhetetlen a kalcium megfelelő felszívódásához. Ez pedig azért fontos, mert a kalciumhiány ízületi fájdalmakat, izomgörcsöket okozhat, és idővel növeli a csontritkulást kockázatát, főként nők esetében.
A kelkáposzta és a spenót például tele vannak antioxidánshatású mikrotápanyagokkal, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást. A leveles zöldek kalciumban és K-vitaminban is gazdagok, ami szintén a csontok jobb egészségéhez járul hozzá. Mivel a K-vitamin zsírban oldódó vitamin, a leveles zöldeket egyszeresen telítetlen zsírokkal, például olívaolajjal érdemes párosítani, így javíthatjuk a K-vitamin felszívódását. Ráadásul az olívaolaj is gyulladáscsökkentő, ezért ezzel is támogatjuk az ízületek épségét.
A bogyósok, mint például az eper, a málna és az áfonya, tele vannak C-vitaminnal, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező antioxidáns. A C-vitamin a kollagéntermelést is elősegíti, ami a bőr, a haj, a körmök, valamint a csontok és ízületek szempontjából is lényeges fehérje a szervezetben. Napi 100-200 g bogyós gyümölcs fogyasztása ajánlott.
A füge tápanyagban gazdag gyümölcs, ami támogatja az ízületek egészségét is. Egy adag szárított füge közel ugyanannyi kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej. Emellett számos növényi vegyületet is tartalmaz, antioxidáns, és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. Az ásványi anyagok közül magnéziumot és káliumot is biztosít a szervezet számára.
A gyulladásos ízületi fájdalmak enyhítésére a dió is remek választás. A diófélék nagy mennyiségben tartalmaznak alfa-linolénsavat (ALA), egy ómega-3 zsírsavat, amely csökkentheti a gyulladást és az ízületi fájdalmakat okozó oxidatív stresszt.
A keresztes virágú zöldségek, mint a kelkáposzta, a brokkoli, a kelbimbó vagy a karfiol szintén jót tehetnek az ízületeknek, mivel ezek a K-vitamin egyik legjobb forrásai. Ezenkívül glükozinolátokat, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező fitokemikáliákat is tartalmaznak, amelyek segítenek megvédeni az ízületeket a szabad gyökök által okozott károsodásoktól és gyulladásoktól.
(Forrás: EatingWell)
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.