Megannyi legenda övezi a dinnyéket, a görögöt is, a sárgát is. Elődeink például kocsiderékszámra vették és ették a görögdinnyét, ám férfiember rá sem nézett a sárgadinnyére. Egyszerűen nem volt illendő.
Aztán változott a világ: a görögöt mostanság már szeletenként is árulják (kenyérrel is eszik), a sárga prágai vagy pármai sonkával kerül az asztalra – immár a férfiak elé is.
A sárgadinnye rendkívül gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben. Kálcium, foszfor, nátrium, vas, magnézium, réz, cink, kobalt és krómtartalma jelentős, emellett A-vitamint, niacint, riboflavint, fólsavat és C-vitamint tartalmaz.
A sárgadinnye fogyasztása béta-karotin tartalmánál fogva ajánlott hőemelkedés, láz és gyulladásos megbetegedések esetén. Hatékony ellenszere az epekőnek. Enyhíti az emésztési panaszokat, ezért kiemelten ajánlott vékony- és vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknek. A sárgadinnye hűsíti és átmossa a problémás bélszakaszt anélkül, hogy megterhelné a szervezetet.
Dinnyés receptek:
Mézes dinnye aszalt barackkal és forró borhabbal
Kapcsolódó cikkek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.