Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Alapételek

Melengető póréhagyma-krémleves, egyszerű és gyors, mennyeien finom

Póréhagyma-krémleves francia módra
Fotó: Móricz István / © Mindmegette
Hideg estéken nincs is jobb egy gőzölgő teánál, forró csokinál vagy egy tál melengető krémlevesnél. Selymesen lágy, szívet és testet is felmelegítő ez a póréhagyma-krémleves, amit francia módra készítettünk. Gyors és egyszerű, pirított baconnel kínálva mennyei.

A krémleveseket azért is szeretjük, mert könnyű azokat elkészíteni, ráadásul tényleg villámgyorsan tányérra kerülhetnek. Egy krémleves felmelegíti a testet és a lelket, a hideg időben szinte kívánja is az ember az ilyen fogásokat, könnyű, meleg vacsorákat. Krémlevest sokféle zöldségből készíthetünk, lehet alapja a brokkoli, a borsó, édesburgonya, de bármilyen hagymaféle, sőt gomba is. Mi most póréhagymából főztünk íncsiklandó krémlevest francia módra!

Póréhagyma-krémleves francia módra
Póréhagyma-krémleves francia módra
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Így készül a póréhagyma-krémleves francia módra

A krémleveseket önmagukkal, krumplival és tejszínnel is lehet sűríteni. Burgonyából nem kell sok, és jól beköti a levest, nem szabad túlzásba vinni, mert átveszi az étel íze felett az irányítást, és nem a fő zöldséget, hanem a krumplit fogjuk benne érezni. A tejszín megadja a selymességet, sőt akár kissé mérsékelheti is az ízeket, ha túl csípősre, fűszeresre sikeredett a krémleves.

Hozzávalók:

  • 1 ek. extraszűz olívaolaj
  • 3-4 dkg vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2-3 db póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 70 dkg burgonya
  • bors
  • 2 tk. kakukkfű
  • 1 l alaplé
  • 1-1,5 dl tejszín

A tálaláshoz:

  • 10 dkg pirított bacon
  • 1/2 csokor petrezselyem

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk. A póréhagymát hosszában félbevágjuk, alaposan megmossuk (figyeljünk arra, hogy a levelek között is lehet föld), és felkarikázzuk. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, pár darabra vágjuk. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk.
  2. Egy levesesfazékban közepes lángon kevés olívaolajat hevítünk, és hozzáadjuk a vajat. Amint felolvadt, felhabzott, jöhet a vöröshagyma, majd 1-2 perc dinsztelés után következhet a póréhagyma. Sózzuk, és pár percig kevergetve folytatjuk a párolást, majd hozzáadjuk a fokhagymát is, és ezt is elkeverjük. Végül hozzáadjuk a burgonyát, ízesítjük borssal, fűszerezzük kakukkfűvel.
  3. A levesalapot összekeverjük, majd felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, ami ellepi a zöldségeket. Ha szükséges, ízesítjük sóval. Forrástól számítva nagyjából 25-30 percig főzzük, amíg a burgonya meg nem fő.
  4. Ezután elzárjuk a lángot a tűzhelyen, és botmixer segítségével homogén állagúra pürésítjük a levest. Ha túl sűrű, kevés alaplével vagy vízzel hígíthatjuk. A krémlevest alacsony hőmérsékleten ismét melegíteni kezdjük, és hozzáadjuk a tejszínt, hogy még krémesebb és selymesebb legyen. Ha felforrt, már tálalhatjuk is egy kevés pirított baconnel és apróra vágott petrezselyemmel, pár csepp extraszűz olívaolajjal.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.