Hideg estéken nincs is jobb egy gőzölgő teánál, forró csokinál vagy egy tál melengető krémlevesnél. Selymesen lágy, szívet és testet is felmelegítő ez a póréhagyma-krémleves, amit francia módra készítettünk. Gyors és egyszerű, pirított baconnel kínálva mennyei.
A krémleveseket azért is szeretjük, mert könnyű azokat elkészíteni, ráadásul tényleg villámgyorsan tányérra kerülhetnek. Egy krémleves felmelegíti a testet és a lelket, a hideg időben szinte kívánja is az ember az ilyen fogásokat, könnyű, meleg vacsorákat. Krémlevest sokféle zöldségből készíthetünk, lehet alapja a brokkoli, a borsó, édesburgonya, de bármilyen hagymaféle, sőt gomba is. Mi most póréhagymából főztünk íncsiklandó krémlevest francia módra!
Így készül a póréhagyma-krémleves francia módra
A krémleveseket önmagukkal, krumplival és tejszínnel is lehet sűríteni. Burgonyából nem kell sok, és jól beköti a levest, nem szabad túlzásba vinni, mert átveszi az étel íze felett az irányítást, és nem a fő zöldséget, hanem a krumplit fogjuk benne érezni. A tejszín megadja a selymességet, sőt akár kissé mérsékelheti is az ízeket, ha túl csípősre, fűszeresre sikeredett a krémleves.
Hozzávalók:
1 ek. extraszűz olívaolaj
3-4 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
2-3 db póréhagyma
só
2 gerezd fokhagyma
70 dkg burgonya
bors
2 tk. kakukkfű
1 l alaplé
1-1,5 dl tejszín
A tálaláshoz:
10 dkg pirított bacon
1/2 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk. A póréhagymát hosszában félbevágjuk, alaposan megmossuk (figyeljünk arra, hogy a levelek között is lehet föld), és felkarikázzuk. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, pár darabra vágjuk. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk.
Egy levesesfazékban közepes lángon kevés olívaolajat hevítünk, és hozzáadjuk a vajat. Amint felolvadt, felhabzott, jöhet a vöröshagyma, majd 1-2 perc dinsztelés után következhet a póréhagyma. Sózzuk, és pár percig kevergetve folytatjuk a párolást, majd hozzáadjuk a fokhagymát is, és ezt is elkeverjük. Végül hozzáadjuk a burgonyát, ízesítjük borssal, fűszerezzük kakukkfűvel.
A levesalapot összekeverjük, majd felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, ami ellepi a zöldségeket. Ha szükséges, ízesítjük sóval. Forrástól számítva nagyjából 25-30 percig főzzük, amíg a burgonya meg nem fő.
Ezután elzárjuk a lángot a tűzhelyen, és botmixer segítségével homogén állagúra pürésítjük a levest. Ha túl sűrű, kevés alaplével vagy vízzel hígíthatjuk. A krémlevest alacsony hőmérsékleten ismét melegíteni kezdjük, és hozzáadjuk a tejszínt, hogy még krémesebb és selymesebb legyen. Ha felforrt, már tálalhatjuk is egy kevés pirított baconnel és apróra vágott petrezselyemmel, pár csepp extraszűz olívaolajjal.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.