Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Gyümölcs

Honnan érkezik a narancs és a mandarin?

citrusok: mandarin, narancs, citrom, lime
A téli időszakban a citrusok a legnépszerűbb gyümölcsök. Azon túl, hogy magukban fogyasztva remek vitaminforrások, süteményekben, főételekben is megállják a helyüket. De vajon honnan származnak a legzamatosabb gyümölcsök, és mit érdemes tudni róluk?

Kik termelik a narancsot?

Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a hazai Tesco áruházakban kapható lédig citrom, narancs, grapefruit, pomelo és mandarin, illetve a csomagolt narancs, mandarin és citrom nem Magyarországon terem. Október és március között a bolygó északi féltekéről (Spanyolország, Törökország, Görögország, Marokkó, Egyiptom, Horvátország, a pomelo esetében Kína) szerzik be a gyümölcsöket, míg április és szeptember között pedig a déli féltekéről (Dél-afrika, Dél-Amerika).

Szigorú ellenőrzés, maximális minőség

Ahhoz, hogy a legjobb gyümölcsök kerüljenek a vásárlókhoz, a termelők minden egyes citrusfajta leszedése előtt ellenőrzik, hogy azok érettségi állapota megfelelő-e. Ahhoz, hogy igazán csábító színük legyen, a gyümölcsöknek meleg nappalokra és hűvösebb éjszakákra van szükségük. A citrusok ennek következtében néhány nap alatt érik el a kívánt színüket, de az, hogy például kissé zöldebb egy citrusféle, még nem jelenti azt, hogy kevésbé ízletes lenne. A beszállítás ideje ezt követően csupán 1-2 hét. A magyar Tesco áruházakba kerülésük előtt a szállított citrusok minőségét az áru átvételekor minden esetben ellenőrzik.

Melyik gyümölcs a legkedveltebb?

Az áruházlánc tapasztalatai szerint télen a mandarint, nyáron pedig a citromot fogyasztjuk a legnagyobb mennyiségben. 2017-ben a Tesco csak Közép-Európában a különböző citrusfajtákból összesen 56,6 millió egységet értékesített, de arra számítanak, hogy idén 2%-kal növekedni fog ez a szám. A citrusfajták között minden országban elérhetők bio- és sajátmárkás termékek is. A Tesco Finest termékei abban különböznek a többi citrusfajtától, hogy a legjobb citrusforrásokból származnak, teljes mértékben magnélküliek és könnyen hámozhatók. A Tesco a közelgő ünnepekre való tekintettel még karácsonyi csomagolású, 1,5 kilós kiszerelésű narancsot és mandarint is kínál.

Bármilyen étel finomabbá tehető velük

Azon túl, hogy magában fogyasztva is remek csemegék, a citrusokkal sokféle ételt megbolondíthatunk. Inspirációért álljon itt Bernáth József menüje, amelyből a csokoládéfondant receptjét meg is osztotta velünk: zöldfűszeres-lime-os krémsajt pirítóson, narancsos sütőtökkrémleves, grillezett sárgarépa-saláta pomelóval, bőrén sült aranydurbincs selymes zellerpürével, citrusos zabmorzsával és csokoládéfondant kardamomos mandarinnal, karamellropogóssal. December elején kollégáink együtt készítették el a séffel a fenti ételeket, és bizton állítják, hogy nem volt nehéz dolguk, és a végeredmény is magáért beszélt.

A tökéletes csokoládéfondant (lávasüti) receptje Bernáth Józseftől:

  • 150 g csokoládé olvasztva
  • 125 g vaj apróra kockázva
  • 200 g barna cukor
  • 100 g finomliszt
  • 6 db M méretű tojás

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 185 °C-ra. Az olvasztott csokoládét melegedni tesszük, hozzáadunk egy nagy csipet sót és a vajat, amiből egy keveset meghagyunk a formák kikenéséhez. A cukrot alaposan elkeverjük a liszttel, amiből szintén félreteszünk egy keveset a formák előkészítéséhez. A félretett vajjal kikenjük a formákat, majd kilisztezzük őket.

Egy edénybe feltörjük az összes tojást, majd innen egyesével a lisztes-cukros keverékhez öntjük őket. Miután belekevertük az összes tojást, hozzáadjuk az olvasztott vajas csokoládét is, és alaposan elkeverjük.

Az így elkészített fondant-t a formákba töltjük, mégpedig úgy, hogy egy kisujjnyi távolság maradjon a tészta és a szufléforma teteje között. Az előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsütjük őket. Akkor készülnek el, amikor a formából enyhén kipúposodnak. Ha homorú a fondant, akkor még nyers. A kisült fondant-t tányérra borítjuk.

Tippek:

Mielőtt a sütőbe tennénk, tegyük hűtőbe a formákba töltött tésztát legalább fél órára.

Fagylalttal, mogyorókrémes öntettel vagy akár kardamomos narancsöntettel is tálalhatjuk. Jó, ha valami ropogós is kerül a tányérra, a karamellropogós például remekül illik hozzá.

További érdekességek az ünnepidéző citrusokról néhány ínycsiklandozó recepttel az ÉnTescóm honlapján

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.