Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ahogy megjelenik az eper, rögvest a nyomában az első málnák is ott piroslanak a zöld bokrokon. Az illatos, érett gyümölcsöt számtalan formában felhasználhatjuk a konyhában, még az sem számít, hogy több a magja, mint ildomos lenne. Természetesen a málnát a legtöbb esetben valamilyen édes fogásba komponáljuk bele, de ettől függetlenül érdemes végigfutni a teljes étlapon, mert nyáridőben itt is, ott is találkozhatunk egy-egy málnás fogással.

Málnaleves
 

A nyári gyümölcsökből szinte biztos, hogy készül valamilyen leves. A friss málnát többféleképp is felhasználhatjuk. Egyrészt főzhetjük, azaz a kevés cukorral készített szirupban megfuttatott málnát tejtermékekkel vagy gabona alapú „tejekkel” gazdagíthatjuk, zöld fűszerekkel (menta, bazsalikom, citromfű, citromos kakukkfű) ízesíthetjük, majd visszahűtve kínálhatjuk.

Ha azonban túl meleg van a főzéshez vagy nincs türelmünk kivárni, amíg meghűl a leves, akkor kitűnő választás lehet a smoothie is, amihez minden hozzávalót a turmixgépbe tehetünk, s azzal készíthetjük el a hűsítő levesünket. Amennyiben zavarna a mag, akkor érdemes jó minőségű gyümölcscentrifugán átpörgetni a málnát, vagy ennek hiányában egy sűrűbb szövésű fém szűrőn átpasszírozni.

A málnalevesből könnyű málnás pohárkrémet készíteni, csupán egy kevés zselírozó anyagra van szükség (zselatin, agar-agar), s máris poharakba kanalazható a panna cottára emlékeztető krém.

Málna a salátában

A gyümölcsöket nem csak gyümölcssalátákhoz javasolt felhasználni, hanem a különféle, zöldségekből fabrikált ételeinkbe is nyugodtan tehetünk egy keveset. A málna nagyon jó partnere a friss salátáknak, a rukkolával, madársalátával, vagy épp tölgysalátával készített fogásainkban van helye. Ízét, jelenlétét tovább erősíthetjük, ha a salátához málnaecetet csepegtetünk, vagy málnás ízesítésű balzsamecettel locsoljuk meg.

Ha málnával ízesített salátát készítünk, arra ügyeljünk, hogy ez a gyümölcs könnyen összetörik, így érdemes a már bekevert, átfogatott salátára lazán ráborítani a kívánt mennyiséget, s egy-két nagy mozdulattal finoman beleforgatni.

Főfogások málnával

A málna nem csak a salátákban találkozhat a húsokkal, hanem pácként vagy szószként, öntet formájában is. A szárnyashúsok mellett a málna jó választás lehet a marhahúshoz, illetve a különféle vadból készített fogásokhoz. A málnából készített chutney-val a frissen sült grillhúsokat szintén megbolondíthatjuk, de egy libaburgerbe is tökéletes helye lehet.

Édes málna

Természetesen ennek a gyümölcsnek is a legnagyobb játéktere a desszerteknél van. A málnát belekomponálhatjuk számtalan krémbe, készíthetünk vele mindenféle tortákat, süthetünk málnás bedobós kevert piskótát, francia mintára málnás krémest is alkothatunk. A málna jó helyen van a gyümölcsös tiramisuban, a joghurttortában, a sajttortában, s miután jól illik a csokoládéhoz, így a kakaós, erőteljesen csokis sütemények teljes palettáján bevethető, a málnás-csokis pavlovától egészen a csokoládévulkánig.

Ez a gyümölcs málnalekvárrá, málnaszörpé is avanzsálhat a konyhánkban, hogy ne csak a szezonban tudjuk egy-egy málnás finomsággal előrukkolni.
Legfinomabb málnás süti receptek >>>

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.