Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Puncstorta  recept
Puncstorta
Van egy nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis csodásan gazdag, Európa-szerte kedvelt és igen népszerű, finom, nem utolsósorban: egészséges mártás, mely a tavasz frissességének sokféleségét egyesíti magában.

Hagyományosan kemény tojással tálalják, de sült vagy párolt húsokkal, héjában főtt vagy sült krumplival, párolt zöldségekkel, ropogós tésztafalatokkal, szinte bármivel egyaránt fantasztikus.

A Majna partján „Grie Soss” vagy hivatalosan: „Frankfurter Grüne Sosse”, a francia gasztronómiában „sauce verte”, a napfényes Itáliában pedig „salsa verde” néven is ismert zöld mártás eredetét számos legenda és mítosz lengi körül.

A zöld mártás legendája és valósága
A zöld mártás legendája és valósága

Ennek megfelelően tökéletesen bizonytalan, hogy francia, olasz vagy német ajkú volt-e, aki először vágta apróra és elegyítette azokat a zöldfűszernövényeket, melyek az alapját képezik. Persze abban is vannak különbségek, hogy mely területen, milyen növényekből készítik a mártást. No és arra sincsenek egyértelmű bizonyítékok, hogy vajon a középkor folyamán (esetleg már az ókorban?), vagy a korai újkorban nyerte el helyét előbb a böjti időszak végén, a nagycsütörtöki, majd aztán jeles naptól és szinte évszaktól függetlenül bármely terített asztalon.

Az biztos, hogy a mítosz építésében és őrzésében a németek jeleskedtek leginkább, nevezetesen a frankfurtiak, akik ma is valóságos nemzeti és lokális kincsnek tartják a „Grie Soss”-t. Évszázadok óta az első tavaszi fűszernövények megjelenésével egy időben majd’ minden háztartásban asztalra kerül ez az ízletes vitaminbomba, melynek komoly gyógyító, immunerősítő szerepet is tulajdonítottak egykor – és ma sincs ez másként.

Frankfurt am Main leghíresebb szülötte, Johann Wolfgang Goethe Költészet és valóság című művében részletesen beszámol gyermekkora színhelyéről, a korabeli életről és a természet adta kincsekről is. A Majna-parti város lokálpatriótái máig szívesen tekintenek a zöld mártásra Goethe egyik kedvenc eledeleként, bár ez inkább költői, mintsem valóságos alapokon nyugszik.

Gyógyító finomságok egy helyen
Gyógyító finomságok egy helyen

Idilli képet idéz, amint a kis Johann Wolfgang Aja nevű gondoskodó mamája a ház körüli kertből frissen szedegeti csokorba a petrezselymet, snidlinget, borágót, turbolyát, kis vérfüvet, zsázsát, sóskát, merthogy hagyományosan e 7 növény alkotja a frankfurti eredetű Grüne Sossét. Csakhogy Goethe szülőházához mindössze egy picurka udvar tartozott, a felsorolt növények pedig a melegházak elterjedése előtt nem zöldültek egyszerre. A frankfurtiak mítoszépítését azonban ezek a tények vajmi kevéssé befolyásolták, a színes történet három komponense: Frankfurt – Goethe – Grüne Sosse hozzátartozik a kulturálisan megtámogatható kulináris örömökhöz.

Természetesen nem véletlenszerűen történt a hétféle, magas C-vitamintartalmú növény kiválasztása sem, mely a modern kori precíz vitamin- és ásványianyag-tartalom analízist messze megelőzően a hippokratészi orvostudományra, Plinius írásaira, aztán később a kolostorkertekben szorgoskodó szerzetesek feljegyzéseire, Hildegard von Bingen és Albertus Magnus füveskönyveire támaszkodott.

Borágó: elsősorban magas vitamin- és ásványianyag- , ezen belül is káliumtartalma miatt fontos szerepet játszik a megfázás tüneteinek gyógyításában, a reumatikus, szív- és érrendszeri megbetegedések gyógyításában; Kis vérfű: komoly mennyiségben található benne C-vitamin, valamint csersav és saponin, a vérszegénység kezelésére használták évszázadokig; Petrezselyem: kálciumot, vasat és számos egyéb ásványi anyagot, C-, valamint A-vitamint tartalmaz, általános immunerősítő, vérképzést elősegítő, antiszetpikus hatású növény; Snidling (metélőhagyma): rendkívül magas C-vitamin- és illóolajtartalmának köszönhetően fontos fűszernövény, gyógynövényként többek között a magas vérnyomás kezelésére javallták; Sóska: magas oxálsav- és C-vitamintartalmának köszönhetően étvágyjavítóként, megfázás ellen, gyomor- és bélpanaszok gyógyítására is alkalmazták; Turbolya: magas illóolaj-, C-vitamin-, valamint karotintartalmának köszönhetően fontos szerepet játszik többek között a vérképzésben, emésztést segítő és tisztító hatású; Zsázsa: magas C-vitamin- és illóolajtartalma mellett természetes antibiotikumként is fontos szerepet tölt be a vérszegénység leküzdésében, immunerősítő hatású

Ma már persze a vitaminok is pótolhatók sokféle úton, no és szinte minden növényhez hozzá lehet jutni egy időben, ha másként nem, mélyhűtött formában, de irigylésre méltó saját fűszernövénykerttel rendelkező hobbikertész, aki borágót és kis vérfüvet meg még számos ízes, illatos „füvet” termel…

Az idők folyamán a szószhoz szükséges 7 fűszernövény több helyen kiegészült a citromfűvel és a friss tárkonnyal is. A hagyományok elevenségébe persze épp a változás izgalma visz lendületet, és nincs ez másként a gasztronómiában sem. Az meg csak jó érzéseket idéz, ha egy sokféle variációban továbbélő fogáshoz legendák (sőt, régi füveskönyvek szerzőinek tudománya is) fűződnek.

Néhol a borágó kékeslila virága is színt visz a tejfölben gazdag szószba, néhol a zöldek vannak többségben
Néhol a borágó kékeslila virága is színt visz a tejfölben gazdag szószba, néhol a zöldek vannak többségben

Az elkészült szószt van, aki úgy szereti, ha látszanak benne a zöld növények szálai, mások inkább homogén masszává dolgozzák az összetevőket. Akad, aki belekeveri az apróra vágott főtt tojást, míg más félbe vágva külön tálon kínálja, de van, aki el is hagyja.

A Grüne Sosse egyik igen régi, böjti receptje szerint a felsorolt 7 fűszernövényből kb. 20 dkg-nyit apróra kell vágni, 2 tojást keményre főzni, a fehérjét felkockázni. A sárgáját krémesre illik keverni kevés olajjal, ecettel, sóval, borssal, majd az egész alapos összedolgozása után tálalható.

Egy későbbi fennmaradt receptben a finomra aprított fűszernövényeket már majonézzel, zsíros tejföllel, citromlével, sóval, borssal és egy egész finomra reszelt kemény tojással kevertek össze, a mártást tálra szedték, a tetejét félbe vágott kemény tojásokkal és petrezselyemzölddel díszítették, nem böjti napokon főtt marhahúst és héjában főtt burgonyát is kínáltak hozzá.

Ez az utóbbi változat ma is népszerű, gyakran szerepel a német éttermek kínálatában, de szinte mindenütt a ház titkaként őrzik a pontos összetevőket.

A zöld mártást azonban saját fantáziája és ízlése szerint is variálhatja bárki, mártogató szószként és könnyű vacsoraként is tálalható.

A saját variációmban kora tavasszal így készül:

Tavaszi zöld mártás könnyedén

Zöld mártás igazán könnyedén, üdén
Zöld mártás igazán könnyedén, üdén

Hozzávalók:
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 kis maréknyi bazsalikomlevél
1 nagy maréknyi zsenge spenótlevél
1 nagy maréknyi zsenge sóska
1 kis csokor snidling
1 teáskanálnyi turbolya (mélyhűtött)
1 ágacska rozmaring levelei
1 dl 12%-os tejföl
1 dl natúr joghurt
2 teáskanál jó minőségű mustár
½ citrom leve
Só, bors – ízlés szerint

Elkészítés: A zöld növényeket apróra vágom, turmixgép poharába szórom, hozzáadom a tejfölt, joghurtot, mustárt, citromlevet. Sózom, borsozom, majd erős fokozaton pépesre zúzom.
Legalább ½ órát pihentetem a hűtőszekrényben.

Héjában sült krumplival, főtt tojással, húsvétról maradt sonkával, de főtt húsokkal vagy egyszerűen pirítóssal, némi újhagymával, hónapos retekkel egyaránt remek, frissítő étel.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.