Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A lassan bontakozó tavasz egyelőre nem kényeztet el bennünket sok finom friss zöldséggel, gyümölccsel, de remélhetően ez hamarosan nagyot változik. Meglepő zsenge finomságok azonban már fel-felütik a fejüket a standokon.

A nagyjából 15-18 cm hosszú zsenge tavaszi tökből számos finomság készülhet
A nagyjából 15-18 cm hosszú zsenge tavaszi tökből számos finomság készülhet

1-2 hete megjelent a piacokon az igazán zsenge, bébi méretű tököcske, mely külsejében igencsak emlékeztet a vele rokonságban álló cukkinire. Ez utóbbi persze valamikor a tök és uborka keresztezéséből született, tehát nem meglepő a hasonlóság.

Nem is szorul magyarázatra, hogy a zsenge, friss zöldségek mennyire ínycsiklandók, és milyen jó dolog elkészíteni őket. Az ilyenkor fellelhető zsenge tököcskéket nem kell meghámozni, elegendő alaposan megsikálni, és már fogyaszthatók is. Nyersen salátákban, mártogató szószokhoz is kitűnőek, de kicsit megpirítva, grillezve számos könnyen elkészíthető és nagyszerű meleg étel főszereplői lehetnek. Mivel az igazán színes zöldségek szezonja még messze van, érdemes megbecsülni az első hazai vitaminos finomságokat.

Már-már klasszikus párosításnak tekinthető a zsenge tök és juhtúró társítása. Ha valóban nagyon friss és zsenge a zöldség, vétek kivájni a belsejét, pár pillanat alatt elegendő kicsit elősütni, épp csak annyira, hogy kellemes ropogós legyen a felszíne, aztán ráhalmozni a tölteléket, pár percre a forró sütőbe tolni, és már fogyasztható is! A juhtúrós keveréket csak egy kevés petrezselyemzölddel, borssal, pici tejföllel elegyítettem és halmoztam a félbe vágott tökökre. Könnyű fogás lehet ebédre vagy vacsorára.

A félbe vágott grillezett zöldség a ráhalmozott juhtúrós töltelékkel pillanatok alatt elkészül a forró sütőben!
A félbe vágott grillezett zöldség a ráhalmozott juhtúrós töltelékkel pillanatok alatt elkészül a forró sütőben!

Egy másik változatban színesítettem a halványzöld tavaszi finomságot. Nem egyszerűen félbe, hanem jó 1 cm-es karikákra vagdostam a zsenge tököt, ezeket grillserpenyőben két perc alatt csíkosra pirítottam, és néhány színes hozzávalóval csinosan elrendeztem egy sütőtálon, majd sajttal és frissen reszelt szerecsendióval borítottam.

Karikára vágva, sütés előtt
Karikára vágva, sütés előtt


Épp csak megpirítva
Épp csak megpirítva

A szerecsendió klasszikusan a sütőtökkel alkot párost, de ebben a kombinációban is pompás! Ezt az aromás fűszert, mely tulajdonképp a muskátdió magjának belseje, mindenképp érdemes közvetlenül az ételre reszelni. Mivel nagyon intenzív, kicsinyke mennyiség is csodákra képes – nagy mennyiségben nem is tanácsos használni és nem csupán hallucinogén tulajdonságai miatt, hanem azért sem, mert minden egyéb íz felett átveszi az uralmat. Megfelelő arányú felhasználás során azonban minden összetevőből a legjobb tulajdonságokat csalogatja elő.

Rakott zsenge tök szerecsendióval

Sütőtálban a zöldségek – néhány szelet sajttal
Sütőtálban a zöldségek – néhány szelet sajttal

Hozzávalók 2 személyre:
Kb. 30 dkg nagyon zsenge tök
1 kisebb padlizsán (kb. 20 dkg)
2 közepes kemény paradicsom
Kb. 5 dkg sós sajt (pl. feta vagy kéksajt)
Kb. 5 dkg félkemény sajt (edámi)
½ evőkanálnyi reszelt kemény sajt (pl. Grana Padano) – akinek ez már sok lenne a jóból, el is hagyhatja
Kb. 1 evőkanálnyi olívaolaj a zöldségek elősütéséhez
Só, bors, kevés őrölt rozmaring – ízlés szerint
Kb. ¼ szerecsendió frissen finomra reszelve

Már sütés előtt is ínycsiklandó!
Már sütés előtt is ínycsiklandó!

Elkészítés: A tököket és a padlizsánt nagyjából 1 cm vastagra szeletelem, enyhén sózom, borsozom, őrölt rozmaringgal megszórom. A kisméretű, ilyenkor kapható padlizsán nem hajlamos a keseredésre, ezért mindkét zöldséget csak annyira fűszerezem, amennyire szükséges, nem hagyom állni a sóban.

Színes rakott zsenge tök – frissen az igazi
Színes rakott zsenge tök – frissen az igazi

Egy tapadásmentes grillserpenyőt vékonyan kiolajozok, felhevítek. Előbb a padlizsánokat sütöm meg mindkét oldalukon 2-3 percig, majd a tökszeleteket. Amíg kicsit hűlnek, a paradicsomokat leforrázom, meghámozom, felszeletelem. Egy tűzálló tálban váltakozva elrendezem a zöldségeket, rámorzsolom a sós sajtot, majd az edámi sajtszeletekkel fedem, de úgy, hogy kevés helyet hagyok a szeletek között. Erre reszelem a kemény sajtot és a szerecsendiót, ez utóbbi a zöldségeket és a sajtréteget egyaránt finom illatos és ízes aromával telíti.

180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a sajt szépen ráolvad, kissé megpirul. Ekkora mennyiségnél ez kb. 15 percet vesz igénybe. Ennyi idő alatt a zöldségek szépen összesülnek, a padlizsán és a paradicsom finom puha, a tök még épp roppanós lesz, az olvadt sajtrétegen pedig finoman illatozik a szerecsendió.

Egyszerűen elkészül, mégis látványos és nagyon finom!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.