Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A téli ünnepek közeledtével mind több szépséges, édes csemege készül a konyhában. Az aprósütemények kitalálása és elkészítése évről évre nagyszerű foglalatosságot jelent decemberben.

Vannak jól bevált és igencsak várt sütemények, amik sorban elkészülnek a Mikulástól Szilveszterig tartó időszakban. Többek között csokoládémázzal, gyöngyökkel díszített linzerek, vaníliás kiflik és rugelachok nélkül nem is lenne igazi a téli ünnepek sokasága (az abszolút sikerdarab Csokoládés rugelach receptjét már korábban megosztottam a Mindmegette olvasóival), de rendszerint igyekszem újabb izgalmas darabokkal is színesíteni a palettát.

A marcipán iránti régi szenvedélyem ezúttal kétféle apróságban is megmutatkozott. Nyilván mindenki szívéhez más és más ínyencség áll a legközelebb. Talán gyerekkori emlékek miatt alakult úgy, hogy olyan különleges helyet tölt be konyhámban ez a mandulás finomság, hisz régebben jó minőségű marcipános édességhez szinte csak Nyugat-Európában lehetett hozzájutni. Ezáltal a már-már elérhetetlen luxustermék egyik szimbólumaként gondoltam rá, talán azért is, mert sokáig nagyon költséges mulatságnak számított… Akárhogy is, a marcipán nálam a télhez, a különleges ünnepi finomságokhoz kötődik.

Mandulából marcipán, marcipánból finomság…
Mandulából marcipán, marcipánból finomság…

A nagy valószínűség szerint ókori eredetű édesség elnevezését illetően inkább legendának tűnik kora középkori európai árusításának színhelyére, a velencei Szent Márk térre történő utalás (Marci panis – Márk kenyere), de tény, hogy az első modernnek tekinthető szakácskönyv szerzője, bizonyos comói Martino mester már arab leírások alapján adja közre a marzapane készítésének receptjét Libro de arte coquinaria [A szakácsművészet könyve] című reneszánsz kori munkájában.

A lisztté őrölt blansírozott (héjától megszabadított) mandulából, porcukorból, némi tojásfehérjéből, esetleg víz hozzáadásával előállított marcipán házi körülmények között is reprodukálható, de a helyes arányok és megfelelő ízhatás elérése nem kevés türelmet igényel. Ma már elérhető áron lehet hozzájutni jó minőségű marcipánmasszához, az alábbi finomságokhoz is készen kapható terméket használtam.

A piros, az arany és a fehér színek csillogó tónusai a téli ünnepek hangulatát idézik. Ezt próbáltam visszaadni mindkét süteménynél.

Csillogó szemek
Aranylón, piroslón csillogó marcipánszemek
Aranylón, piroslón csillogó marcipánszemek

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
A tésztához:
15 dkg finomliszt
8 dkg porcukor
5 dkg darált mandula (dióval is helyettesíthető)
3 dkg vaj
1 tojássárgája
2 teáskanál rum
csipetnyi só
A marcipánperemhez:
10 dkg marcipánmassza
1 tojásfehérje
5 dkg porcukor
kb. 2 teáskanálnyi citromlé
A töltelékhez:
kb. 5 dkg házi sárgabaracklekvár
kb. 5 dkg házi ribizlilekvár

Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsolom, hozzáadom a cukrot, a darált mandulát, a csipetnyi sót, majd a rummal kissé elkevert tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal gombóccá formálom, 1 órára beteszem a hűtőszekrénybe.

Közben a hideg marcipánmasszát almareszelőn lereszelem, hozzáadom a cukrot, a tojásfehérjét és először csak kevés citromlevet. Kézi mixerrel krémmé keverem, ha szükséges, némi citromlevet még adok hozzá. Fontos, hogy kellően szilárd állagú legyen a végeredmény, ami később vékony csillagbetétes habzsákba tölthető. Érdemes a kész marcipánkrémet addig visszatenni a hűtőbe, amíg a tésztából a kis kerek tallérok elkészülnek.

A pihentetett tésztát kb. 3 mm vékonyságúra nyújtom, kis kerek szaggatóval 3 cm átmérőjű körlapokat szúrok ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a kis lapokat, amiket 180 fokra előmelegített sütőben mintegy 6 percig sütök. A félig sült korongokkal teli tepsit kiveszem, a közben habzsákba töltött marcipánnal vékonyan keretezem a kis süteményeket. 6 percre visszatolom a sütőbe, majd ennek elteltével kávéskanálnyi sárgabarack-, illetve ribizlilekvárt töltök minden apróságra úgy, hogy a marcipánkereten belül maradjon a töltelék. 3 percre még visszatolom a tepsit az időközben 150 fokra mérsékelt hőmérsékletű sütőbe, hogy a lekvárok kicsit száradjanak. A kész süteményeket rácson hagyom kihűlni.

A sütés ugyan némi odafigyelést igényel, de nagyon hamar elkészülnek, és nem csupán csillogóan szépek, de igen finomak is ezek a hűvös helyen akár egy hétig is frissességüket őrző apróságok.

Néha egyetlen falatnyi desszert színei és ízei képesek egy pillanat alatt ünnepi hangulatot varázsolni. A fényes kis csillagokká és szívekké formált édességek bizton pályázhatnak erre.

Marcipános csillagok és szívek
Marcipános csillagok és szívek
Marcipános csillagok és szívek

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
15 dkg rétesliszt
5 dkg kukoricakeményítő
10 dkg vaj
8 dkg finom szemű kristálycukor
1 teáskanál vanília kivonat
1 tojássárgája
1 teáskanál víz
1 csipet só
A töltelékhez:
kb. 5 dkg piros színű sűrű lekvár (meggy, ribizli, de akár szilva is lehet, jelen esetben saját készítésű szilvalekvárt használtam)
kb. 5 dkg sárga színű sűrű lekvár (sárgabarack, őszibarack, birsalma, itt a frissen főzött házi birsalmalekvár került a szívekre)
A borításhoz:
20 dkg marcipánmassza
kevés porcukor
20 szem blansírozott mandula félbe vágva

Elkészítés:
A lisztet, keményítőt, cukrot, csipetnyi sót tálba szórom, hozzáadom a forgácsokra reszelt kemény vajat. Az összetevőket elmorzsolom, majd hozzáadom a vízzel elkevert tojássárgáját, a vanília kivonatot. Lapos gombóccá formálom a tésztát, 1 órát pihentetem a hűtőszekrényben.

Közben a marcipánmasszából porcukorral vékonyan meghintett folpackkal borított munkalapon 3 mm vékony lapot nyújtok, hideg helyre teszem.

A pihentetett tésztát 0,5 cm vastagságúra nyújtom, 3,5 cm-es csillag-, valamint szívformával kiszúrom. A leesett tésztát újra összegyúrom, újabb adagot szaggatok belőle. 175 fokra előmelegített sütőbe tolom a sütőpapírral borított tepsire, egymástól kb. 1 cm távolsága helyezett tésztákat. 12-15 perc alatt világosra sütöm.

Közben a marcipánlapból a sütemények számával és formájával megegyező darabokat szaggatok. Fontos, hogy lehetőség szerint hideg konyhában készüljön minden, mert mind a tészta, mind a marcipán hajlamos gyorsan ellágyulni szobahőmérsékleten, s akkor bizony nagyon nehéz dolgozni velük.

A rácsra helyezett, néhány perc alatt kihűlt csillagokat kb. 1/2 teáskanálnyi piros, a szíveket ugyanennyi sárga színű lekvárral kenem meg. Mindegyikre egy-egy marcipánlapot helyezek. A közepükre pettynyi lekvárt biggyesztek, majd a félbe vágott mandulákkal koronázom a kész süteményeket. Tálalásig hűtőszekrényben tartom a fényes kis meglepetéseket. Ha marad ideje, hideg helyen napokig friss marad.

Falatnyi ünnep
Falatnyi ünnep

Mindkét apróság elkészítése gondosságot igényel ugyan, de a végeredmény szemnek-szájnak több mint kívánatos!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.