Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A decemberi hidegben ebédre, vacsorára egyaránt jólesik egy tál meleg leves, hozzá valami gyorsan elkészíthető finomság. Ha viszonylag rövid idő alatt (ráadásul: költségkímélő hozzávalókból) lenne jó ízletes, kétfogásos vacsorát tálalni, a mindenütt kapható gumós és gyökérzöldségek remek kiindulópontot jelentenek.

A burgonya, a cékla és a hagyma olyan rendkívül sokoldalú alapanyagok, melyek számos variációban kerülhetnek asztalra – előétel, főétel, nassolni való egyaránt készülhet különböző kombinációjukból.

Krumplilevest nagyon sokféle módon lehet készíteni. Kerülhet bele paprika, paradicsom, sokféle gyökérzöldség, aki tartalmasabban szereti, füstölt hússal, szalonnával is gazdagíthatja. A krémlevesek hívei szintén számos lehetőség közül választhatnak, mivel is gazdagítják a jó minőségű burgonyából készítendő levest. Egy biztos, az alapanyagok kiválasztásában rejlik a siker a kulcsa.

 

Burgonya, salottahagyma, citrom és egy csipetnyi sáfrány – még néhány hozzávaló, és készülhet a melengető leves!
Burgonya, salottahagyma, citrom és egy csipetnyi sáfrány – még néhány hozzávaló, és készülhet a melengető leves!

 

Az alábbi burgonyakrémlevest néhány csipetnyi sáfrány és pár csepp tökmagolaj teszi különlegessé. Bár a sáfrány költséges hozzávaló, már néhány szál, illetve őrleményből egy csekély mennyiség is elegendő.

Sáfrányos burgonyakrémleves

 

A sáfránynak köszönhetően napsárga burgonyakrémleves csupa melegség!
A sáfránynak köszönhetően napsárga burgonyakrémleves csupa melegség!

Hozzávalók 4 személyre:
2 salottahagyma (vagy 1 kisebb fej vöröshagyma)
50 dkg lisztes burgonya (pl. Ella)
2 szál szárzeller
1 dl főzőtejszín
kb. 1 l zöldségalaplé (vagy jó minőségű koncentrátum, leveskocka)
1 gerezd fokhagyma
néhány szál szárított sáfrány (szükség esetén helyettesíthető 1/2 teáskanálnyi kurkumával)
1 evőkanál tökmagolaj
diónyi olívaolaj
2 dkg jó minőségű vaj
1 teáskanál frissen facsart citromlé
ízlés szerint: frissen őrölt szerecsendió, bors

Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmosom, meghámozom. A burgonyát és a zellerszárat hámozást követően apró kockákra vágom, a salottahagymákat és a fokhagymát apró kockákra vágom.

Diónyi olajon üvegesre pirítom a salottát, majd hozzáadom a fokhagymát – vigyázni kell, mert gyorsan pirul! Ezt követően jöhetnek a burgonya- és zellerkockák, valamint a sáfrány. Felöntöm alaplével, annyival, hogy jó egy ujjnyival ellepje a hozzávalókat. Fedő alatt nagyjából 20 perc alatt puhára főzöm a zöldségeket, ha nagyon sok nedvesség párolgott el, a végén alaplé hozzáadásával pótolom, valamint beleöntöm a tejszínt – egyet forralok rajta. A forró levesbe dobom a vajat, hozzáreszelem a szerecsendiót, beleőrlöm a borsot. Leveszem a tűzhelyről, belekanalazom a zamatos tökmagolajat, a citromlevet – botmixerrel pürésítem. Ha szükséges, a végén továbbfűszerezem.

 

A burgonyakrémleves tálalható
A burgonyakrémleves tálalható

 

Forrón kínálom. Néhány szál sáfránnyal, de pirított tökmaggal, krutonnal is nagyon ízletes. A selymesen lágy leves ízeit a fűszerek és a vaj-tömagolaj nagyszerű kombinációja tartja egyensúlyban. Igazán egyszerű, mégis izgalmas ízvilágú, melengető előétel!

Akár az ünnepi időszakban is színesítheti az előétel-kínálatot a bíborban tündöklő palacsinta, de a sárga burgonyakrémlevessel vacsorafogásnak sem utolsó! A töltelék lehet fűszeres brokkolimártás vagy izgalmas gombakrém is, máris kétféle fogássá alakítható:

Céklás palacsinta – könnyű brokkolimártással

 

A tésztába dolgozott céklától gyönyörű színű palacsintához remekül illik a mártásba komponált brokkoli!
A tésztába dolgozott céklától gyönyörű színű palacsintához remekül illik a mártásba komponált brokkoli!

 

Hozzávalók (10-12 vékony palacsintához):
12,5 dkg liszt
1 nagyméretű tojás
3 dl tej
10 dkg főtt vagy sült cékla finomra reszelve
1/2 kávéskanál só
növényi olaj a sütéshez

A töltelékhez:
kb. 25 dkg rózsáira szedett brokkoli
2 dl tej
3 dkg vaj
3 csapott teáskanál kukoricakeményítő
5 dkg finomra reszelt félkemény sajt (pl. edámi, ementáli, trappista)
1 kis csokor petrezselyem zöld felaprítva
só, frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés: A tészta hozzávalóiból palacsintatésztát készítek. A homogén állag eléréséhez az alkotórészeket turmixgép poharába teszem, simára turmixolom. Fél órát hűvös helyen pihentetem.

Közben elkészítem a tölteléket: a rózsáira bontott brokkolit 4-5 perc alatt forrásban lévő sós vízben blansírozom, majd jeges vízbe szedem, hogy üde zöld színét megőrizze. Az egyszerű mártáshoz a tejben elkeverem a keményítőt, felforralom, sózom, borsozom, majd hozzáadom a vajat, a petrezselyemzöldet, végül a sajtot. A kész mártásba forgatom a brokkolikat.

A tésztából kevés olajon 10-12 palacsintát sütök. Megtöltöm a brokkolimártással, frissen őrölt borssal fűszerezve tálalom.

 

Melegen tálalva!
Melegen tálalva!

 

Kifejezetten látványos és előre elkészíthető a következő recept, melyet tálalás előtt elegendő néhány perce forró sütőbe tenni:

Bíborszínű palacsintatekercsek – gombakrémmel töltve

 

Céklás palacsintatekercsek fűszeres gombatöltelékkel
Céklás palacsintatekercsek fűszeres gombatöltelékkel

 

Hozzávalók (előételként 4 személyre):
A töltelékhez:
25 dkg friss csiperkegomba
2 dkg szárított vargánya
1 kis csokor finomra vágott petrezselyem zöld
1 kis fej vöröshagyma
diónyi olívaolaj
2 dkg vaj
2 dl tej
2 csapott teáskanál kukoricakeményítő
1/2 kávékanál őrölt kakukkfű (természetesen a friss még jobb!)
só, bors – ízlés szerint
2-3 dkg frissen reszel parmezán-típusú keménysajt

12 céklás palacsinta – a fent leírt módon elkészítve

 

Céklás palacsinták töltelékre várva
Céklás palacsinták töltelékre várva

 

Elkészítés: A töltelékhez a szárított gombát langyos vízbe áztatom, hogy megpuhuljon, majd nagyon apróra vagdosom. A csiperkegombákat nagylyukú reszelőn lereszelem, a petrezselymet felaprítom. A hagymát apróra kockázom, a parmezánt finomra reszelem. A tejben elkeverem a keményítőt.

Diónyi olajon üvegesre pirítom a hagymát, hozzáadom a kétféle gombát, sózom, borsozom, kakukkfűvel fűszerezem. Néhány perc alatt összepárolom, hogy a friss gomba leve nagyrészt elpárologjon, de piruljon sötétre. Ekkor hozzáadom a keményítővel elkevert tejet, ami szinte pillanatok alatt besűríti a mártást. A végén hozzáadom a vajat és a finomra vágott petrezselymet. Ha szükséges, tovább fűszerezem.

A palacsintákat a fent leírt módon kisütöm. Minden palacsintába kb. 1 púpos evőkanálnyi mártást töltök, feltekerem. A palacsintatekercseket előbb félbe, majd a feleket ismét félbevágom – minden palacsintából 4 kis tekercs lesz. Egy hőálló tálat kevés olívaolajjal kikenek, ebbe helyezem függőlegesen a kis tekercseket, jó szorosan egymás mellé. A tetejére szórom a reszelt parmezánt – forró sütőben kb. 5 perc alatt átmelegítem.

 

A palacsintatekercsek elkészültek, irány a forró sütő!
A palacsintatekercsek elkészültek, irány a forró sütő!

 

A kis rózsákra emlékeztető tekercsek nem csupán látványukkal, de ínycsiklandó illatukkal és ízükkel is hódítanak.

Az egyszerű, téli hozzávalókból egy kis rafinériával csodás finomságok készíthetők, érdemes kipróbálni!
 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.