Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Ahogy hűvösebb lesz az idő, kezdenek visszatérni a konyhába a markánsabb ízek, a testet-lelket melegítő fogások. A szezon zöldségeivel, a különleges és rendkívül izgalmas távol-keleti ízvilág is egyszerűen az asztalra varázsolható úgy, hogy nem szükséges hozzá felvásárolni egy egész keleti fűszerüzletet!

Különböző népek konyháiba akkor is érdemes kirándulást tenni, ha az embernek nincs lehetősége eljutni az adott országba, ízeivel azonban a világszerte fellelhető éttermekben nem nehéz megismerkedni. A távol-keleti konyha remekeinek kóstolására ma már itthon is sok lehetőség kínálkozik. A roppanósra pirított zöldségek, valamint a kókusztejjel, korianderrel készült fogások, amelyek a thai konyhára igencsak jellemzők, nagyon közel állnak hozzám, mégis hosszú kísérletezés előzte meg az első fogások tálalását. A melegítő chili, valamint a selymes kókusztej, a mással össze nem téveszthető aromájú koriander, leheletnyi pikáns ízzel olyan változatosságot hoz a konyhába, amelynek kipróbálásával csak nyerni lehet!

Szezonális zöldségek és néhány izgalmas összetevő – indulhat a távol-keleti kulináris kaland!
Szezonális zöldségek és néhány izgalmas összetevő – indulhat a távol-keleti kulináris kaland!

Curry [kári] névvel illetik összefoglalóan azokat a döntően az indiai szubkontinenshez (India, Pakisztán, Malajzia) és Thaiföldhöz köthető fogásokat, amelyek zöldségekkel, halakkal vagy húsokkal készülnek úgy, hogy azok fontos alkotóelemét jelenti egy fűszeres mártás. Maga a szó a tamil kariból ered, ami szó szerint mártást, szószt jelent.

A thai konyha alapvetően indiai, kínai és európai hatások ötvözetét viseli magán, a legfontosabb élelmiszer itt a rizs – az étkezésre használt ’kinkhao’ kifejezés is szó szerint annyit jelent: rizsevés. A rizshez pedig sokféle fogás társulhat, és igen kedveltek a fűszeres mártással készített zöldségeket gazdagon tartalmazó ételek, amelyeket a nyugati kultúrában curryként, a helyi szóhasználatban gaengként ismernek. Ezek a fogások a mi fogalmaink szerint a sűrű levesektől a mártásos ételekig terjednek.

A thai konyha gazdag fűszereiről is nevezetes, amelyek közül kiemelkedik a thai bazsalikom, a koriander, a gyömbér, a fokhagyma, a chili, a tamarind- és halszósz – az általunk curryként ismert fűszerkeverék nem tartozik ezek közé. A markáns ízeket, amelyekben gyakran dominál a csípős chili, többnyire a kókusztej lágy, édeskés aromái kompenzálják.

A curry illata is csiklandozza az ízlelőbimbókat
A curry illata is csiklandozza az ízlelőbimbókat

Bár sokszor jelent visszatartó erőt, hogy a távol-keleti fogásokhoz olyan fűszerek szükségesek, amelyek csak speciális üzletekben szerezhetők be, egyszerű és nagyon ízletes fogások is igazán könnyen készíthetők olyan hozzávalókból, amelyek nem igényelnek nagy beruházást, és persze akkor a legízletesebbek, ha szezonális zöldségekből állnak. Az általam készített zöldségcurry különlegesebb összetevői között csupán a kókusztej és a korianderlevél szerepel, amelyek minden nagyobb élelmiszerüzlet polcain megtalálhatók. A főzési idő szűk negyedóra – a jó minőségű párolt rizzsel tálalt fogás bár eltér a magyar ízvilágtól, de rendkívül ízletes.

Színes zöldségcurry – thai ízekkel

A tálalás egyszerű, de az ízek és a színek sokat elárulnak
A tálalás egyszerű, de az ízek és a színek sokat elárulnak

Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy fej főzőhagyma vagy vöröshagyma
1 dundi gerezd fokhagyma (aki idegenkedik tőle, elhagyhatja)
1 db közepes méretű, vagy 2 kisebb padlizsán (cca. 40 dkg)
2 db nagyobb sárgarépa
1 db nagyobb piros húsú paprika
2-3 db zamatos paradicsom
½ l zöldség- vagy húsleves
2 dl kókusztej
késhegynyi chili
1 teáskanál kukoricakeményítő
1 kis csokor korianderlevél vagy 1 teáskanálnyi szárított
2 teáskanál mogyoróolaj (vagy bármely más növényi olaj)

Elkészítés: A hagymát finomra vágom, az olajon dinsztelni kezdem, majd mikor üvegesre pirult, felöntöm 1 dl zöldséglevessel. Közepes tűzön hagyom puhulni. Közben felaprítom a zöldségeket, mindegyiket nagyjából 1-1½ cm-es kockákra. Először a padlizsánkockákat adom a puha hagymához, és annyi levessel öntöm fel, hogy épp ellepje a zöldséget, majd 3-4 perc elteltével hozzáadom a sárgarépát és a hámozott, felkockázott paradicsomot. Chilivel fűszerezem, és ha szárított koriandert használok, azt is hozzáadom (a frisset jobb a főzés végén az ételhez adni). Fedő alatt addig párolom, amíg a padlizsán megpuhul, a sárgarépa még épp hogy roppanós marad. A paprika csak ekkor kerül az ételbe. A kókusztejhez keverem a keményítőt, majd besűrítem vele a curryt.
Párolt jázmin- vagy basmati rizzsel kínálom.

Igazi melegítő fogás!
Igazi melegítő fogás!

E viszonylag enyhén fűszerezett curry lényege az ízek és összetevők állagának kiegyensúlyozottságában, az omlósan puha padlizsánban és paradicsomban, valamint a roppanós paprikában és sárgarépában rejlik. A paradicsom pikáns ízei, a chili csípőssége és a kókusztej selymes lágysága tökéletesen kiegészítik egymást. Ha a felhasznált leves nem tartalmaz elegendő mennyiségben sót, természetesen utólag lehet pótolni, aki pedig igazán csípős ízekre vágyik, növelheti a chili mennyiségét is.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.