Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A sokféle hazai eperből jó néhány fajta mostanra érett zamatossá. Van is bőségesen mindenütt. Frissen, desszertekben, dzsemnek, levesnek egyaránt olyan nagyszerű, hogy készült is belőle mindjárt kétféle finomság.

Igazság szerint az epret legszívesebben frissen szeretem, ha lehet, igyekszem azért desszertbe is komponálni. A friss, élénkpiros eper remek kiegészítője a vaníliával fűszerezett csodás cukrászkrém, valamint az ellenállhatatlan tejszínhab. Most készült is olyan finomság, amelyben mindezen könnyű és krémes összetevők fontos szerephez jutottak, no meg egy kis fantázia, valamint egy könnyű kevert tészta.

Epres-krémes kocka

Zamatos eper, cukrászkrém, tejszínhab és pillekönnyű tésztaréteg
Zamatos eper, cukrászkrém, tejszínhab és pillekönnyű tésztaréteg

Hozzávalók:
A tésztához:
4 db közepes méretű tojás fehérje
1 db egész tojás
7,5 dkg rétesliszt
2 dkg kukoricakeményítő
2,5 dkg cukrozatlan holland kakaópor
10 dkg porcukor
3 evőkanál meleg víz (cca. 40 fokos)
1 csipet só
A gazdag cukrászkrémhez:
4 db közepes méretű tojás sárgája
2 dl habtejszín
½ dl tej
1 rúd vanília magjai
2 csapott evőkanál rétesliszt (4 dkg)
5 dkg porcukor
A tejszínhabréteghez és a díszítéshez:
2 dl habtejszín
1 evőkanál porcukor
Valamint:
kb. 20 dkg nagyszemű, friss eper

Elkészítés: A cukrászkrémhez a tejszín és tej keverékét a vaníliarúd magjaival, valamint a cukorral felforraltam. Félrehúztam a tűzhelyről, kissé hűlni hagytam. Előkészítettem a 4 db tojás sárgáját. A vaníliás tejszínt visszatettem a tűzhelyre, beleszitáltam a lisztet, majd folyamatos keverés mellett egyenként a tojások sárgáit. Óvatosan kevergettem, amíg besűrűsödött, majd gyorsan levettem a tűzhelyről. Vigyázni kell, nehogy a tojás kicsapódjon, mert könnyen csomóssá válhat a krém. Tálba kanalaztam, frissen tartó fóliával lefedtem és hűlni hagytam.
A tésztához a 4 tojás fehérjét kemény habbá vertem. A sütőt 175 fokra előmelegítettem, egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítottam. A lisztet a kakaóporral, sóval egy kis tálban kanállal elegyítettem. Egy keverőtálba mértem a cukrot, beleütöttem az egész tojást, valamint hozzákanalaztam a meleg vizet, és elektromos habverővel 2-3 perc alatt krémesre kevertem. A gép folyamatosan dolgozott, miközben belekanalaztam a lisztes keveréket. Végül hablapáttal beleforgattam a tojáshabot.
Az egészet vékonyan elosztottam az előkészített tepsiben, és 5-6 perc alatt rugalmasra sütöttem. Nagyon könnyű tészta lett az eredmény.
Egy másik sütőpapírra kiborítottam, és desszertgyűrűkkel, illetve kockákkal kiszaggattam – összesen 8 db 8 cm átmérőjűvel.
A fém desszertgyűrűket sütőpapírcsíkokkal béleltem. Mindegyikbe beleillesztettem a tésztát.
A tejszínből és a cukorból kemény habot vertem. Az epreket megmostam, néhány szem kivételével félbevágtam.

A tésztára krém, aztán gyümölcs, majd újra krém kerül
A tésztára krém, aztán gyümölcs, majd újra krém kerül

Az előkészített formák mindegyikébe kanalaztam 1-1 evőkanál cukrászkrémet, ráillesztettem az epreket, újabb cukrászkrémporciót, valamint 1-1 evőkanál tejszínhabot. A maradék tésztából kis levélformával (bármilyen kiszúróformával helyettesíthető) kiszúrtam 8 db-ot. Ezeket a desszert közepére illesztettem, ¼ eprekkel koronáztam, és a maradék tejszínhabbal vékony csőrű habzsákból kis mintákkal bevontam. Tálalás előtt 1 órára hűtőszekrénybe helyeztem.

Tejszínhabcsipke a tetején – irány a frizsider!
Tejszínhabcsipke a tetején – irány a frizsider!

Tálalásnál a gyűrűket és a sütőpapírcsíkokat eltávolítottam.

Hát, ami azt illeti, igencsak sikeresek voltak – könnyű, krémes, mégsem túlságosan édes, igazi nyári finomság!

Mivel eperből most valóban rendes mennyiség akadt a konyhában, még egy epres desszert is készült a délutáni kávéhoz. Egyszerű epres pite, mandulaszeletekkel és marcipánnal. A „gyorsan valami finomat!” jegyében. Igaz, hogy itt az eper némi előzetes kezelést igényelt, de az eredmény így lett tökéletes.

Epres pite mandulával

Ropogós mandula, krémes epertöltelékkel könnyű leveles tésztában – igazi kora nyári pite
Ropogós mandula, krémes epertöltelékkel könnyű leveles tésztában – igazi kora nyári pite

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű, kis piteformához:
1 csomag leveles tészta (275 gr)
50 dkg eper
1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál narancslikőr (elhagyható)
10 dkg cukor (ha nem elég édes az eper, lehet több is)
5 dkg nyers marcipánmassza
3 dkg hámozott, szeletelt mandula
1 teáskanál tejszín
A tálaláshoz:
porcukor

Elkészítés: Az epret megmostam, félbevágtam, meglocsoltam narancslikőrrel, meghintettem a cukorral és a keményítővel, erős tűzön néhány perc alatt felforraltam, besűrítettem. Tálba kanalaztam, és lefedve hűlni hagytam.

Ínycsiklandó eperpuding
Ínycsiklandó eperpuding

Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A piteforma aljára sütőpapírkorongot vágtam, a leveles tésztával kibéleltem úgy, hogy a peremére is jutott tészta.
A marcipán felét a pite aljára reszeltem, erre kanalaztam a már hideg „eperpudingot”, majd a maradék marcipánnal, valamint mandulaszeletekkel befedtem a tölteléket. A tészta széleit kenőecset segítségével tejszínnel vékonyan megkentem. A maradék tésztából 1 cm széles hosszú csíkokat metszettem, megcsavartam, a tészta széleire biggyesztettem. A tejszínnek köszönhetően remekül illeszkedett a tésztaszélekhez. Végül a csavart tésztaszéleket is megkentem tejszínnel, hogy szép pirosra süljön.

Minden együtt – már csak a sütés van hátra!
Minden együtt – már csak a sütés van hátra!

A pitét az előmelegített sütőbe toltam, a hőmérsékletet 5 perc elteltével 175 fokra csökkentettem, egy sütőpapírral lefedtem a tetejét, hogy a mandulaszeletek meg ne égjenek. 25-30 perc alatt ropogósra sütöttem.
Még melegen porcukorral hintettem a tetejét, langyosan tálaltam.

Abbahagyhatatlan…
Abbahagyhatatlan…

A tészta és a marcipános mandulatető ropogós, a töltelék krémes, és csodásan koncentrálódott benne az eper minden zamata. Könnyű és ellenállhatatlan pite. Néhány szeletet sikerült másnapra is menteni – hidegen is csodás!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.