Igazság szerint az epret legszívesebben frissen szeretem, ha lehet, igyekszem azért desszertbe is komponálni. A friss, élénkpiros eper remek kiegészítője a vaníliával fűszerezett csodás cukrászkrém, valamint az ellenállhatatlan tejszínhab. Most készült is olyan finomság, amelyben mindezen könnyű és krémes összetevők fontos szerephez jutottak, no meg egy kis fantázia, valamint egy könnyű kevert tészta.
Hozzávalók:
A tésztához:
4 db közepes méretű tojás fehérje
1 db egész tojás
7,5 dkg rétesliszt
2 dkg kukoricakeményítő
2,5 dkg cukrozatlan holland kakaópor
10 dkg porcukor
3 evőkanál meleg víz (cca. 40 fokos)
1 csipet só
A gazdag cukrászkrémhez:
4 db közepes méretű tojás sárgája
2 dl habtejszín
½ dl tej
1 rúd vanília magjai
2 csapott evőkanál rétesliszt (4 dkg)
5 dkg porcukor
A tejszínhabréteghez és a díszítéshez:
2 dl habtejszín
1 evőkanál porcukor
Valamint:
kb. 20 dkg nagyszemű, friss eper
Elkészítés: A cukrászkrémhez a tejszín és tej keverékét a vaníliarúd magjaival, valamint a cukorral felforraltam. Félrehúztam a tűzhelyről, kissé hűlni hagytam. Előkészítettem a 4 db tojás sárgáját. A vaníliás tejszínt visszatettem a tűzhelyre, beleszitáltam a lisztet, majd folyamatos keverés mellett egyenként a tojások sárgáit. Óvatosan kevergettem, amíg besűrűsödött, majd gyorsan levettem a tűzhelyről. Vigyázni kell, nehogy a tojás kicsapódjon, mert könnyen csomóssá válhat a krém. Tálba kanalaztam, frissen tartó fóliával lefedtem és hűlni hagytam.
A tésztához a 4 tojás fehérjét kemény habbá vertem. A sütőt 175 fokra előmelegítettem, egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítottam. A lisztet a kakaóporral, sóval egy kis tálban kanállal elegyítettem. Egy keverőtálba mértem a cukrot, beleütöttem az egész tojást, valamint hozzákanalaztam a meleg vizet, és elektromos habverővel 2-3 perc alatt krémesre kevertem. A gép folyamatosan dolgozott, miközben belekanalaztam a lisztes keveréket. Végül hablapáttal beleforgattam a tojáshabot.
Az egészet vékonyan elosztottam az előkészített tepsiben, és 5-6 perc alatt rugalmasra sütöttem. Nagyon könnyű tészta lett az eredmény.
Egy másik sütőpapírra kiborítottam, és desszertgyűrűkkel, illetve kockákkal kiszaggattam – összesen 8 db 8 cm átmérőjűvel.
A fém desszertgyűrűket sütőpapírcsíkokkal béleltem. Mindegyikbe beleillesztettem a tésztát.
A tejszínből és a cukorból kemény habot vertem. Az epreket megmostam, néhány szem kivételével félbevágtam.
Az előkészített formák mindegyikébe kanalaztam 1-1 evőkanál cukrászkrémet, ráillesztettem az epreket, újabb cukrászkrémporciót, valamint 1-1 evőkanál tejszínhabot. A maradék tésztából kis levélformával (bármilyen kiszúróformával helyettesíthető) kiszúrtam 8 db-ot. Ezeket a desszert közepére illesztettem, ¼ eprekkel koronáztam, és a maradék tejszínhabbal vékony csőrű habzsákból kis mintákkal bevontam. Tálalás előtt 1 órára hűtőszekrénybe helyeztem.
Tálalásnál a gyűrűket és a sütőpapírcsíkokat eltávolítottam.
Hát, ami azt illeti, igencsak sikeresek voltak – könnyű, krémes, mégsem túlságosan édes, igazi nyári finomság!
Mivel eperből most valóban rendes mennyiség akadt a konyhában, még egy epres desszert is készült a délutáni kávéhoz. Egyszerű epres pite, mandulaszeletekkel és marcipánnal. A „gyorsan valami finomat!” jegyében. Igaz, hogy itt az eper némi előzetes kezelést igényelt, de az eredmény így lett tökéletes.
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű, kis piteformához:
1 csomag leveles tészta (275 gr)
50 dkg eper
1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál narancslikőr (elhagyható)
10 dkg cukor (ha nem elég édes az eper, lehet több is)
5 dkg nyers marcipánmassza
3 dkg hámozott, szeletelt mandula
1 teáskanál tejszín
A tálaláshoz:
porcukor
Elkészítés: Az epret megmostam, félbevágtam, meglocsoltam narancslikőrrel, meghintettem a cukorral és a keményítővel, erős tűzön néhány perc alatt felforraltam, besűrítettem. Tálba kanalaztam, és lefedve hűlni hagytam.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A piteforma aljára sütőpapírkorongot vágtam, a leveles tésztával kibéleltem úgy, hogy a peremére is jutott tészta.
A marcipán felét a pite aljára reszeltem, erre kanalaztam a már hideg „eperpudingot”, majd a maradék marcipánnal, valamint mandulaszeletekkel befedtem a tölteléket. A tészta széleit kenőecset segítségével tejszínnel vékonyan megkentem. A maradék tésztából 1 cm széles hosszú csíkokat metszettem, megcsavartam, a tészta széleire biggyesztettem. A tejszínnek köszönhetően remekül illeszkedett a tésztaszélekhez. Végül a csavart tésztaszéleket is megkentem tejszínnel, hogy szép pirosra süljön.
A pitét az előmelegített sütőbe toltam, a hőmérsékletet 5 perc elteltével 175 fokra csökkentettem, egy sütőpapírral lefedtem a tetejét, hogy a mandulaszeletek meg ne égjenek. 25-30 perc alatt ropogósra sütöttem.
Még melegen porcukorral hintettem a tetejét, langyosan tálaltam.
A tészta és a marcipános mandulatető ropogós, a töltelék krémes, és csodásan koncentrálódott benne az eper minden zamata. Könnyű és ellenállhatatlan pite. Néhány szeletet sikerült másnapra is menteni – hidegen is csodás!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.