Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyma - jó esetben többféle is - mindig akad itthon. Olcsó, egészséges, és a jó fogások többségéhez feltétlenül szükséges.

Ritkán lesz belőle főszereplő, bár egy jó hagymaleves nemcsak télen, ilyen jó időben is jólesik. A fűszerekkel puhára párolt hagyma azonban mesés töltelék is – akár egy könnyű, ropogós leveles tésztába foglalva, kis rafinériával elegyítve.

A szokásos heti piacozás után gyors és kiadós harapnivalót szerettem volna tálalni. Vöröshagymából nagyobb készlet halmozódott fel, remek füstölt gomolyát is kaptam, így hát arra gondoltam, alapvetően a kettő kombinációjából könnyedén varázsolnék valami finomat.

 

A hagymatortához mindenekelőtt jóféle hagyma szükségeltetik
A hagymatortához mindenekelőtt jóféle hagyma szükségeltetik

 

Vajas tészta mindig lapul a hűtőszekrényben, így aztán kombinálni kezdtem a készletet, az ízeket, és tavaszi hangulatot is becsempészve a készülő finomságba egy csokor újhagymát, friss petrezselyemzöldet is csoportosítottam az alapokhoz.

 

A friss, tavaszi újhagymát elegendő lesz felkarikázni
A friss, tavaszi újhagymát elegendő lesz felkarikázni

 

Hagymás lepényt, hagymatortát sokfélét lehet készíteni – akkor lesz igazán zamatos, ha az egyenletesen vékonyra szeletelt hagyma, sőt ezúttal kétféle hagyma szinte krémesen puhán kerül a töltelékbe. Megőrizve karakteres ízét kissé karamellizálódik, de só és bors is társul hozzá, hogy az ízek egyensúlyba kerüljenek.

 

A hagymatöltelék elkészült
A hagymatöltelék elkészült

 

A zöldfűszerek, valamint a sajt és tojás adnak franciás karaktert a kész tortának. Egykor a sós pitéket, tortákat saját tésztájukból formált rácsokkal, mintákkal szépen díszítették, ezzel különböztetve meg édes tölteléket rejtő társaiktól. A dekorálás ezen formája csupán néhány perc pluszmunkát, ám annál több szórakozást jelent, érdemes rászánni azt a kis időt. Így hát a lelógó tésztarészekből kis levélformával csinos darabokat szúrtam ki, éles kés segítségével megmintáztam, amelynek köszönhetően a tészta nem púposodott fel, és az aranysárgára sült tortát szegélyező kis levelek igazán csábítóvá tették az egyszerű, de rendkívül ízletes hagymatortát.

Francia hagymatorta

 

Ropogós és omlós – mesés hagymatorta
Ropogós és omlós – mesés hagymatorta

 

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű kerek sütőformához:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
50 dkg vöröshagyma
1 csokor újhagyma
3 db közepes méretű tojás
10 dkg füstölt gomolyasajt (bármilyen jól reszelhető sajttal helyettesíthető)
1,5 dl tejföl
1 csokor friss petrezselyemzöld
1,5 - 2 dl zöldségleves
1 teáskanál cukor
2 dkg vaj
1 teáskanál olívaolaj
1 teáskanál szárított kakukkfű 
1 teáskanál szárított rozmaring, 
só és bors ízlés szerint

Elkészítés: A vöröshagymát tisztítás után félbevágtam, 3-4 mm-esre szeleteltem. Az újhagymát ½ cm vastagra karikáztam. Egy nagyobb serpenyőben felhevítettem a vajat és az olajat, megszórtam a cukorral, kissé karamellizáltam, majd rádobtam a hagymákat. Állandó kevergetés mellett pirítani kezdtem, mikor kissé összeesett, felöntöttem a leves felével, enyhén sóztam, teáskanál szárított kakukkfűvel, rozmaringgal, sóval, borssal fűszereztem. Lassú tűzön pároltam, a levessel folyamatosan felöntöttem. Kb. 12-15 perc elteltével krémesen puhára párolódott. Hűlni hagytam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A leveles tésztát kissé kinyújtottam, egy nagy kerek kerámiaforma aljára sütőpapírt tettem, kibéleltem a tésztával, a lelógó széleket körben levágtam. Egy újabb réteg sütőpapírt borítottam a tésztára, majd sütőbabot szórtam rá – így meg lehet akadályozni, hogy a tészta sütés közben felemelkedjen. 10-12 percre betettem a sütőbe.
Közben a tojásokat a tejföllel elkevertem, sóztam, borsoztam. A petrezselyemzöldet finomra aprítottam, a sajtot lereszeltem, a tojásos keverékhez adtam.
A levágott tésztarészekből kis levélformákat szúrtam ki, késsel erezetet rajzoltam rájuk.

 

Minden összetevő megtalálta a helyét, indulhat a második sütés
Minden összetevő megtalálta a helyét, indulhat a második sütés

 

Az elősütött tésztára halmoztam a párolt, fűszeres hagymát, majd a tojásos-sajtos keveréket. 1 tojást kissé felvertem, a levélformákat vékonyan megkentem, a torta tetejére rakosgattam.
35-40 percre visszatettem a 175 fokra mérsékelt sütőbe, és aranyszínűre sütöttem.

 

A sütőből kikerült hagymatortát érdemes néhány percet pihentetni
A sütőből kikerült hagymatortát érdemes néhány percet pihentetni

 

Kissé hűlni hagytam, melegen tálaltam, de hidegen is nagyon finom. Egy pohár fehérborral pedig egyszerűen pompás!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.