Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A krémlevesek ünnepnapokon, hétvégéken és hétköznapokon egyaránt jólesnek. Téli hidegben pedig valóságos energetizáló hatásuk van: forrón vagy melegen gyorsan feledtetik a zord időjárást.

A gombakrémleves egyike a legnépszerűbb krémleveseknek, sokféle recept szerint készíthető. Ki sűrűbben, ki kevésbé sűrűn szereti.

A minap hosszú sor alakult a közért pénztáránál, épp a levesporokat kínáló polc mellett ácsorogtam, és hogy gyorsabban teljenek az ilyenkor persze óráknak tűnő percek, levettem egy igen csábító képpel ellátott zacskót a polcról, hogy megnézzem, mégis mit tartalmaz. Az idejére sem emlékszem, amikor utoljára zacskós levest készítettem, de a gombakrémlevest hirdető csomagolás tartalmának végigolvasása után nem is tartom valószínűnek, hogy erre adnám a fejemet. A rengeteg adalékanyag, ízfokozó, sűrítőanyag mellett rendkívül alacsony százalékban azért persze szárított gomba is rejlett az alapanyagok között – mindez aránytalanul magas fogyasztói áron.

Persze alakulhatnak úgy a dolgok, hogy a zacskós leves is helyet kap a konyhákban, de nem sokkal több időráfordítással, mindenféle ízfokozó és adalékanyag, sőt még liszt vagy keményítő hozzáadását mellőzve is olyan csodás leveseket lehet főzni otthon, hogy ügyesen vásárolva a zacskó árának kb. a feléből kihozható egy egész család számára elegendő egészséges és nagyon ízletes krémleves.

 

Friss hozzávalók a piacról
Friss hozzávalók a piacról

 

Télen az ember valahogy jobban vonzódik a sűrűbb, fűszeresebb fogásokhoz, de ez elérhető zöldségfélékkel is, amik kitűnő rostforrásnak, vitamin- és ásványianyag-kiegészítésnek is bizonyulnak az amúgy is rendszerint igencsak stresszes életvitel mellett.

Friss barna csiperkét a piacon vettem, hozzá szárzellert, burgonyát szintén. Fűszerek akadnak a polcon, a többi már csak aprítás és főzés kérdése.

 

A kissé lepirított zöldségekhez jön majd a többi hozzávaló
A kissé lepirított zöldségekhez jön majd a többi hozzávaló

 

Ha az ember a hagyma mellett a zöldségek egy részét is kissé lepirítja, egészen különleges aromákkal gazdagodik a leves. A burgonya keményítőtartalma, a zeller rostjai, valamint a hagyma bőségesen elegendők a sűrítéshez – a fő alapanyagról, a gombáról nem is szólva!

Igaz, hogy a gombakrémleves nem tartozik a legfotogénebb ételek közé, de ettől függetlenül nagyon finom.

Gombakrémleves finoman fűszerezve

 

A gazdag gombakrémleves zöldségekkel, fűszerekkel igazi téli csemege
A gazdag gombakrémleves zöldségekkel, fűszerekkel igazi téli csemege

 

Hozzávalók:
1 db kisebb fej hagyma (vagy egy nagyobb fele)
1-2 db sárga héjú burgonya (kb. 15 dkg)
2 szál szárzeller
30 dkg friss gomba (persze többféléből még ízletesebb)
1 evőkanál olívaolaj
1 dkg vaj
1 l zöldségleves
1 dl tej
1 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál őrölt rozmaring
1 teáskanál őrölt kakukkfű 
1 teáskanál őrölt, szárított petrezselyem (frissel még finomabb)
1 teáskanál citromlé
kevés cayenne-i bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítottam, a burgonyát meghámoztam, kis kockákra aprítottam. A szárzeller külső, szálkás részét eltávolítottam, hosszában félbevágtam, majd felkarikáztam. A hagymát egészen finomra kockáztam. A gombákat vaskosabbra szeleteltem.
Az olajat és a vajat felhevítettem, majd rádobtam a hagymát. Üvegesre dinszteltem, hozzáadtam a burgonyát és a zellert. Néhány percig pirítottam, majd felöntöttem a leves negyedével. Fedő alatt pároltam tovább.

 

Szárított fűszerek mindig akadnak a polcon – sietős napokon remek szolgálatot tesznek
Szárított fűszerek mindig akadnak a polcon – sietős napokon remek szolgálatot tesznek

 

A félpuha zöldségeket 4-5 perc elteltével felöntöttem a maradék leves felével, majd hozzáadtam a fűszereket, és ekkor adtam hozzá a gombát. Mikor egyet forrt, felöntöttem a leves utolsó részével, valamint hozzáadtam a tejet. A következő forrás után félrehúztam a tűzhelyről, belekanalaztam a citromlevet, és botmixerrel pürésítettem.

 

Van, aki forrón szereti…
Van, aki forrón szereti…

 

Azon forrón kínáltam. Ebben a levesben az az egyik legnagyszerűbb, hogy az ízei összetettek, mégsem tolakodók – a füstös ízt a paprikának, a kissé csípőset a cayenne-i borsnak köszönheti. Bármikor jólesik!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.