Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A krémlevesek ünnepnapokon, hétvégéken és hétköznapokon egyaránt jólesnek. Téli hidegben pedig valóságos energetizáló hatásuk van: forrón vagy melegen gyorsan feledtetik a zord időjárást.

A gombakrémleves egyike a legnépszerűbb krémleveseknek, sokféle recept szerint készíthető. Ki sűrűbben, ki kevésbé sűrűn szereti.

A minap hosszú sor alakult a közért pénztáránál, épp a levesporokat kínáló polc mellett ácsorogtam, és hogy gyorsabban teljenek az ilyenkor persze óráknak tűnő percek, levettem egy igen csábító képpel ellátott zacskót a polcról, hogy megnézzem, mégis mit tartalmaz. Az idejére sem emlékszem, amikor utoljára zacskós levest készítettem, de a gombakrémlevest hirdető csomagolás tartalmának végigolvasása után nem is tartom valószínűnek, hogy erre adnám a fejemet. A rengeteg adalékanyag, ízfokozó, sűrítőanyag mellett rendkívül alacsony százalékban azért persze szárított gomba is rejlett az alapanyagok között – mindez aránytalanul magas fogyasztói áron.

Persze alakulhatnak úgy a dolgok, hogy a zacskós leves is helyet kap a konyhákban, de nem sokkal több időráfordítással, mindenféle ízfokozó és adalékanyag, sőt még liszt vagy keményítő hozzáadását mellőzve is olyan csodás leveseket lehet főzni otthon, hogy ügyesen vásárolva a zacskó árának kb. a feléből kihozható egy egész család számára elegendő egészséges és nagyon ízletes krémleves.

Friss hozzávalók a piacról
Friss hozzávalók a piacról

Télen az ember valahogy jobban vonzódik a sűrűbb, fűszeresebb fogásokhoz, de ez elérhető zöldségfélékkel is, amik kitűnő rostforrásnak, vitamin- és ásványianyag-kiegészítésnek is bizonyulnak az amúgy is rendszerint igencsak stresszes életvitel mellett.

Friss barna csiperkét a piacon vettem, hozzá szárzellert, burgonyát szintén. Fűszerek akadnak a polcon, a többi már csak aprítás és főzés kérdése.

A kissé lepirított zöldségekhez jön majd a többi hozzávaló
A kissé lepirított zöldségekhez jön majd a többi hozzávaló

Ha az ember a hagyma mellett a zöldségek egy részét is kissé lepirítja, egészen különleges aromákkal gazdagodik a leves. A burgonya keményítőtartalma, a zeller rostjai, valamint a hagyma bőségesen elegendők a sűrítéshez – a fő alapanyagról, a gombáról nem is szólva!

Igaz, hogy a gombakrémleves nem tartozik a legfotogénebb ételek közé, de ettől függetlenül nagyon finom.

Gombakrémeleves finoman fűszerezve

A gazdag gombakrémleves zöldségekkel, fűszerekkel igazi téli csemege
A gazdag gombakrémleves zöldségekkel, fűszerekkel igazi téli csemege

Hozzávalók:
1 db kisebb fej hagyma (vagy egy nagyobb fele)
1-2 db sárga héjú burgonya (kb. 15 dkg)
2 szál szárzeller
30 dkg friss gomba (persze többféléből még ízletesebb)
1 evőkanál olívaolaj
1 dkg vaj
1 l zöldségleves
1 dl tej
1 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál őrölt rozmaring
1 teáskanál őrölt kakukkfű
1 teáskanál őrölt, szárított petrezselyem (frissel még finomabb)
1 teáskanál citromlé
kevés cayenne-i bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítottam, a burgonyát meghámoztam, kis kockákra aprítottam. A szárzeller külső, szálkás részét eltávolítottam, hosszában félbevágtam, majd felkarikáztam. A hagymát egészen finomra kockáztam. A gombákat vaskosabbra szeleteltem.
Az olajat és a vajat felhevítettem, majd rádobtam a hagymát. Üvegesre dinszteltem, hozzáadtam a burgonyát és a zellert. Néhány percig pirítottam, majd felöntöttem a leves negyedével. Fedő alatt pároltam tovább.

Szárított fűszerek mindig akadnak a polcon – sietős napokon remek szolgálatot tesznek
Szárított fűszerek mindig akadnak a polcon – sietős napokon remek szolgálatot tesznek

A félpuha zöldségeket 4-5 perc elteltével felöntöttem a maradék leves felével, majd hozzáadtam a fűszereket, és ekkor adtam hozzá a gombát. Mikor egyet forrt, felöntöttem a leves utolsó részével, valamint hozzáadtam a tejet. A következő forrás után félrehúztam a tűzhelyről, belekanalaztam a citromlevet, és botmixerrel pürésítettem.

Van, aki forrón szereti…
Van, aki forrón szereti…

Azon forrón kínáltam. Ebben a levesben az az egyik legnagyszerűbb, hogy az ízei összetettek, mégsem tolakodók – a füstös ízt a paprikának, a kissé csípőset a cayenne-i borsnak köszönheti. Bármikor jólesik!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.