Mákos guba  recept
Mákos guba
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A hétvégéhez hozzátartoznak a desszertek. Mindegy, hogy milyen évszak van, egy kis kényeztető finomság mindig jólesik. A jóféle csokoládénak pedig ki tudna ellenállni? Hát még egy hideg pitében, nyáron? Most igazi, nagyon-nagyon csokoládés desszert készült a konyhában.

Ha csokoládékrémről van szó, igen sokfélét lehet készíteni – más ideális tortatöltelékként, más összetételű lesz tökéletes süteménylapok közé halmozva, és megint másból lesz pompás pohárkrém vagy épp rétegezett krém. Ezen a héten azonban valami olyan nagyon csokoládésat szerettem volna készíteni, amelyben egyszerre domináns a jófajta csokoládé mélysége, ugyanakkor az egész desszert frissítő is. Így aztán került a sütemény mellé eperöntet is, hogy a tömény csokoládé-élmény frissítő ízekkel legyen teljes. Nemrég érkeztek a konyhába csinos kis mérőkanalak – olyan típusúak, amelyekkel lehet bögrényi mennyiségeket mérni, így persze a játék kedvéért ki kellett próbálni!

Szinte minden hozzávaló előkészítve, kezdődhet a méricskélés
Szinte minden hozzávaló előkészítve, kezdődhet a méricskélés

Jóllehet ezek nem tartoznak a konyhák alap felszerelési tárgyai közé, aki szeret sütni, mindenképp érdemes kisebb vagy nagyobb kollekcióra szert tennie, nagyon megkönnyíti az előkészülteteket.

Ez a pite nem hagyományos omlós tésztából készül, hanem szinte tisztán kókuszreszelékből. Nem tudom, ki hogy van vele, de nálam a kókuszos finomságok évszaktól függetlenül mindig időszerűek. Könnyű, szinte fehér pitetésztává alakulva pedig kifejezetten szép kontrasztot alkot a mély csokoládés töltelékkel.

Ilyen fehér és morzsálódó tésztából sül majd ki a pitealap
Ilyen fehér és morzsálódó tésztából sül majd ki a pitealap

Az elkészítése egyszerű, azonban a hűtőszekrényben lesz tökéletes, és csakis hidegen érdemes szeletelni, amikor a töltelék már kellően megszilárdult. Nem lehet egyszerre sokat majszolni belőle, intenzív, de igen finom desszert. Csokoládérajongóknak kihagyhatatlan!

Kétféle csokoládés kókuszpite

A nagyon csokoládés pite könnyű eperöntettel igazi nyári finomság
A nagyon csokoládés pite könnyű eperöntettel igazi nyári finomság

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, levehető aljú piteformához:
A pitealaphoz:
20 dkg kókuszreszelék
2 db nagyméretű tojásfehérje
½ bögre porcukor (125 ml)
½ bögre vagy egy csapott evőkanálnyi süteményliszt (60 ml)
1 csipet só
1 dkg vaj
A sötét csokoládétöltelékhez:
20 dkg jó minőségű csokoládé (min. 60 %-os kakaótartalommal)
2 dl habtejszín
2 db nagyméretű tojás sárgája
2 evőkanál whisky
½ mokkáskanál őrölt kardamom
½ mokkáskanál őrölt fahéj
A fehércsokoládéhoz:
10 dkg fehércsokoládé
1 dl tejszín
Az eperöntethez:
25 dkg friss eper
1 púpozott evőkanál porcukor

Elkészítés: A tésztához először a tojásokat szétválasztottam. A sárgáját félretettem a krémhez, a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá vertem, miközben hozzáadagoltam a cukrot és az átszitált lisztet, majd beleforgattam a kókuszreszeléket is. Egészen morzsás állagúnak kell lennie.
A sütőt 175 fokra elmelegítettem. A piteforma aljára sütőpapírt illesztettem, az oldalát pedig kikentem a vajjal. A tésztát beleszórtam, majd egyenletesen belenyomkodtam.
Nagyjából 25 perc alatt megsütöttem, majd a formában hagytam hűlni, végül rácsra helyeztem.
Közben elkészítettem a tölteléket. Egy nagy lábosban vizet forraltam, egy méretes hőálló tálat ráillesztettem, és a tojást a 2 dl tejszínnel addig vertem habverővel a gőz felett, amíg kissé besűrűsödött, könnyű, habos, halvány krémmé alakult. Ekkor hozzáadtam a felaprított étcsokoládét, a kardamomot, a fahéjat és a whiskyt. Ekkor már csak kanállal kevergettem, míg a csokoládé felolvadt. Levettem a tűzről, hűlni hagytam.
A fehércsokoládét kisebb edénybe daraboltam, hozzáadtam 1 dl tejszínt, és gőz felett felolvasztottam. Ezt is hűlni hagytam.

Váltakozva kerül a pitébe a kétféle csokoládékrém
Váltakozva kerül a pitébe a kétféle csokoládékrém

A már szobahőmérsékletű kókuszos pitébe először 2 evőkanál sötét csokoládét mertem, majd erre jött 1 evőkanál fehér, aztán nagyobb mennyiségű sötét, kisebb kanálnyi fehér, amíg mindkettő el nem fogyott.

Még egy kis csinosítás, és indulhat a frizsiderbe
Még egy kis csinosítás, és indulhat a frizsiderbe

Így szép erezet alakult ki a végére. A felülre került fehércsokoládét villával kissé megmintáztam, de nem vittem túlzásba a dekorálást. Majd az egészet 3-4 órára betettem a hűtőszekrénybe.

Csillogott meg villogott ez a pite, alig tűrte a fotózást
Csillogott meg villogott ez a pite, alig tűrte a fotózást

Tálalás előtt az epret a cukorral összeturmixoltam – néhány szép szemet megmentve.
Vékony szeletekben, eperöntettel tálaltam.

A töltelékhez nem szükséges cukor, a kétféle csokoládé aromái a fűszerekkel tökéletesek lesznek. A mély ízeket a friss eper üdesége hozza egyensúlyba.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.