Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A nyáresték hangulata semmivel sem összehasonlítható – ha szabadságra megy az ember, különösen kellemes, de ha munka után a teraszon, kertben összejön a család vagy a baráti társaság, akkor is sikerül feledtetni a hétköznapok menetrendjét.

Ha pedig előkerülnek a poharak jóféle borokkal, jólesik ropogtatni is valami finomságot. Ilyenkor nem a szakácsművészet bonyodalmas mesterdarabjaira esik a hangsúly, mégis jól jön valami saját készítésű, villámfinomsággal meglepni a csapatot.

A nyárestékhez valahogy a mediterrán ízek passzolnak leginkább – itt a konyhában legalábbis ez majdnem magától értetődő természetességgel így alakult. Nem is kell hozzá különösebb bevásárlást csapni, az egyetlen jó minőségű parmezán sajton kívül szinte mindenből akad a frizsiderben, kamrában. Mivel most egy szép darab igazi Parmigiano Reggiano is érkezett a háztartásba (tényleg óriási a különbség más kemény sajtokhoz képest), még autentikusabbnak éreztem a villámgyorsan elkészíthető harapnivalót.

Az igazi parmezánt érdemes vékony szeletekben is megkóstolni
Az igazi parmezánt érdemes vékony szeletekben is megkóstolni

A parmezán nem olcsó sajt, mégis ha sikerül szert tenni kisebb vagy nagyobb darabra, igyekszem minél gyorsabban mindenféle fogásban felhasználni, aztán kisebb porciókban beküldeni a mélyhűtőbe, hogy bármikor elő lehessen venni, és frissen ráreszelni a tésztaételekre, pestókba vagy épp pizzákra, lepények tetejére.

Ha az embernek viszonylag kevés idő alatt kell előrukkolnia valami új, saját kreációval, a készen kapható tészták igazi segítséget jelentenek. Vajas leveles tésztákból ma már valóban annyi jó minőségű kapható mélyhűtve vagy frissen a hűtőpultokban, hogy nem is lehet elégszer hangsúlyozni: mindig érdemes kisebb készletet felhalmozni belőle odahaza.

Annyi idő azért maradt, hogy a tésztát rendeltetésszerűen, a csomagoláson előírtak szerint kissé pihentessem a konyhapulton, de a többi pillanatok alatt megvolt.

A leveles tésztát egyszerűen megkentem fűszeres paradicsommal
A leveles tésztát egyszerűen megkentem fűszeres paradicsommal

Egyszerű és nagyon gyorsan elkészíthető zöld olívás csavart kerekedett a pohár jóféle vörösbor mellé kísérőnek, amiben a színek és ízek a maguk természetes harmóniájában találtak egymásra.

Parmezános-olívás csavart egyszerűen

Hozzávalók 10-12 darab 12 cm hosszú ropogtatnivalóhoz:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál hideg víz
1 teáskanál szárított oregánó
½ tesákanál szárított rozmaring
1 kis gerezd fokhagyma átpréselve
½ teáskanál tengeri só
2-3 dkg parmezán sajt
3 evőkanál szeletelt, magozott zöld olívabogyó
1 db kisméretű tojás
frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés: A sűrített paradicsomot a fűszerekkel és a kanálnyi hideg vízzel alaposan elkevertem.
A tésztát a csomagoláson előírtaknak megfelelően kinyújtottam. A teljes felületét vékonyan megkentem a fűszeres paradicsommal, mindössze 1-1 cm-t hagytam üresen a tészta szélein. A téglalap alakú tésztát a hosszabb oldalai mentén képzeletben elfeleztem. Az egyik felére halmoztam az olívaszeleteket, ráreszeltem a sajtot, a másik felét pedig szépen ráhajtottam. Óvatosan, de határozottan rányomkodtam, majd fordítottam az egészen egy felet, és ismét a hosszabb oldalát magam elé helyezve 2 cm vastag csíkokra vágtam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, egy közepes méretű tepsit sütőpapírral béleltem.

A csavart ropogtatnivalók gyorsan elkészülnek, és nagyon finomak!
A csavart ropogtatnivalók gyorsan elkészülnek, és nagyon finomak!

A töltött tésztacsíkokat gyorsan megcsavartam, majd kis távolságot hagyva közöttük a tepsire helyeztem őket. Ha lett volna időm, 10 percre betettem volna a hűtőszekrénybe, de mivel ezúttal igyekeznem kellett a vendégek érkezése miatt, ez a műveleti elem kimaradt. A tojást kissé felvertem, a csavart rudakat vékonyan megkentem.
12-15 perc alatt aranyszínűre sütöttem. Azonnal tálaltam.

Ennek a sós finomságnak nagy előnye, hogy akár előre is elkészíthető, jól záródó dobozban 1-2 napig tárolható, tálalás előtt elegendő a sütőben felmelegíteni – olyan, mintha friss lenne.

Nem csak bor mellé jönnek jól ezek az egyszerű finomságok!
Nem csak bor mellé jönnek jól ezek az egyszerű finomságok!

Langyosan az igazi, de hidegen is pillanatok alatt eltűnik a tányérról. Nagyobb társaság esetén a mennyiséget érdemes megduplázni. Gyerekeknek természetesen gyümölcslé, felnőtteknek jóféle borok járnak hozzá!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.