Ha pedig előkerülnek a poharak jóféle borokkal, jólesik ropogtatni is valami finomságot. Ilyenkor nem a szakácsművészet bonyodalmas mesterdarabjaira esik a hangsúly, mégis jól jön valami saját készítésű, villámfinomsággal meglepni a csapatot.
A nyárestékhez valahogy a mediterrán ízek passzolnak leginkább – itt a konyhában legalábbis ez majdnem magától értetődő természetességgel így alakult. Nem is kell hozzá különösebb bevásárlást csapni, az egyetlen jó minőségű parmezán sajton kívül szinte mindenből akad a frizsiderben, kamrában. Mivel most egy szép darab igazi Parmigiano Reggiano is érkezett a háztartásba (tényleg óriási a különbség más kemény sajtokhoz képest), még autentikusabbnak éreztem a villámgyorsan elkészíthető harapnivalót.
A parmezán nem olcsó sajt, mégis ha sikerül szert tenni kisebb vagy nagyobb darabra, igyekszem minél gyorsabban mindenféle fogásban felhasználni, aztán kisebb porciókban beküldeni a mélyhűtőbe, hogy bármikor elő lehessen venni, és frissen ráreszelni a tésztaételekre, pestókba vagy épp pizzákra, lepények tetejére.
Ha az embernek viszonylag kevés idő alatt kell előrukkolnia valami új, saját kreációval, a készen kapható tészták igazi segítséget jelentenek. Vajas leveles tésztákból ma már valóban annyi jó minőségű kapható mélyhűtve vagy frissen a hűtőpultokban, hogy nem is lehet elégszer hangsúlyozni: mindig érdemes kisebb készletet felhalmozni belőle odahaza.
Annyi idő azért maradt, hogy a tésztát rendeltetésszerűen, a csomagoláson előírtak szerint kissé pihentessem a konyhapulton, de a többi pillanatok alatt megvolt.
Egyszerű és nagyon gyorsan elkészíthető zöld olívás csavart kerekedett a pohár jóféle vörösbor mellé kísérőnek, amiben a színek és ízek a maguk természetes harmóniájában találtak egymásra.
Hozzávalók 10-12 darab 12 cm hosszú ropogtatnivalóhoz:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál hideg víz
1 teáskanál szárított oregánó
½ tesákanál szárított rozmaring
1 kis gerezd fokhagyma átpréselve
½ teáskanál tengeri só
2-3 dkg parmezán sajt
3 evőkanál szeletelt, magozott zöld olívabogyó
1 db kisméretű tojás
frissen őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítés: A sűrített paradicsomot a fűszerekkel és a kanálnyi hideg vízzel alaposan elkevertem.
A tésztát a csomagoláson előírtaknak megfelelően kinyújtottam. A teljes felületét vékonyan megkentem a fűszeres paradicsommal, mindössze 1-1 cm-t hagytam üresen a tészta szélein. A téglalap alakú tésztát a hosszabb oldalai mentén képzeletben elfeleztem. Az egyik felére halmoztam az olívaszeleteket, ráreszeltem a sajtot, a másik felét pedig szépen ráhajtottam. Óvatosan, de határozottan rányomkodtam, majd fordítottam az egészen egy felet, és ismét a hosszabb oldalát magam elé helyezve 2 cm vastag csíkokra vágtam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, egy közepes méretű tepsit sütőpapírral béleltem.
A töltött tésztacsíkokat gyorsan megcsavartam, majd kis távolságot hagyva közöttük a tepsire helyeztem őket. Ha lett volna időm, 10 percre betettem volna a hűtőszekrénybe, de mivel ezúttal igyekeznem kellett a vendégek érkezése miatt, ez a műveleti elem kimaradt. A tojást kissé felvertem, a csavart rudakat vékonyan megkentem.
12-15 perc alatt aranyszínűre sütöttem. Azonnal tálaltam.
Ennek a sós finomságnak nagy előnye, hogy akár előre is elkészíthető, jól záródó dobozban 1-2 napig tárolható, tálalás előtt elegendő a sütőben felmelegíteni – olyan, mintha friss lenne.
Langyosan az igazi, de hidegen is pillanatok alatt eltűnik a tányérról. Nagyobb társaság esetén a mennyiséget érdemes megduplázni. Gyerekeknek természetesen gyümölcslé, felnőtteknek jóféle borok járnak hozzá!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.