Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Ezen a nyáron a szó legszorosabb értelmében szinte egymást érik a zamatos gyümölcsök. Még néhány kései sárgabarackfa termése éppúgy a piaci standokon van, mint az őszibaracké és a máskor augusztus közepén esedékes szilváé. Ha pedig már így alakult, mindegyikből érdemes minél többet nassolni – akár süteménybe töltve!

A friss szilvának nem is tudtam ellenállni, és egy része szinte azonnal pitében landolt. A gyümölcsös piték mindig jól jönnek. Ha egyszerű hétvégi desszertet szeretne az ember, ha vendégek jönnek, vagy társasági összejövetel készülődik. Szezonálisan variálható, és persze a tészta is sokféle lehet. Ezúttal klasszikus omlós pitetésztát készítettem, kis változtatással, és a szilva is találkozott párlatával az előkészítés során. Hm, és hogy ez milyen jót tett neki! Belátom, hogy nem lesz szépségdíjas desszert, de pont attól olyan remek, hogy egyszerűen elkészíthető, és igazán rusztikus megjelenésű. Néha kifejezetten szórakoztató ilyesmivel előrukkolni.

A friss szilva és a pirított dióbél fantasztikus páros
A friss szilva és a pirított dióbél fantasztikus páros

A magas víztartalmú gyümölcsök gyakran eláztatják a tésztát. Ennek kiküszöbölésére sokféle módszer létezik. Nem árt megszórni a pite alját némi zsemlemorzsával vagy valamilyen őrölt csonthéjassal, de ha biztosra akarunk menni, jót tesz, ha a gyümölcsöt kissé előkészítjük.

Dió a tésztában, dió a rétegek közé
Dió a tésztában, dió a rétegek közé

Volt még raktáron gyönyörű dióm, amit kissé megpirítottam, így nem csupán a tésztába, valamint a két borzas réteg közé került egy plusz réteg, ami magába vonzotta a gyümölcs levét, de gazdag aromái is hozzájárultak ahhoz a különleges ízélményhez, ami hidegen is olyan élvezetessé tette a pitét. Az már valóban bónusznak ígérkezett, hogy a szilvát egy kis szilvapálinkával pároltam össze – hát mit mondjak, minden várakozást felülmúlt!

Illatos, csillogó szilvatöltelék lett a pálinkával, vaníliával fűszerezett gyümölcsből
Illatos, csillogó szilvatöltelék lett a pálinkával, vaníliával fűszerezett gyümölcsből

A dió és a pálinka némi vaníliával olyan ízekkel gazdagította ezt az egyszerű süteményt, hogy más fűszert nem is használtam hozzá.

A jó időre tekintettel még csak nem is nyújtottam, hanem alaposan lehűtve reszeltem a tésztát. Ennek az egyszerű eljárásnak köszönhetően még ropogósabb lett a végeredmény. Mármint a tésztát illetően, mert a szilva tökéletesen fényes és puha, zamatos töltelékként terült el a két tésztaréteg között, méghozzá bőségesen!

Erre kerül még némi cukrozott dió, valamint újabb reszelt tésztaréteg
Erre kerül még némi cukrozott dió, valamint újabb reszelt tésztaréteg

Kétségtelen, hogy érdemes kivárni, míg teljesen kihűl a pite, ami gyümölcsös variációnál kissé időt próbáló, de megéri, másnap is tökéletes, és a hűtőszekrényben töltött órák sem váltak a kárára.

Ha már érik a szilva, kerüljön bőségesen a desszertbe – nem is fukarkodtam vele, vékony tészta, sok töltelék, itt a konyhában ez a gyümölcsös piték alapelve.

Rusztikus szilva-diópite egyszerűen

5 cm-es kockákra szeletelve kínáltam
5 cm-es kockákra szeletelve kínáltam

Hozzávalók egy 22 x 15 cm-es kisméretű tepsihez:
60 dkg friss szilva – magozva, negyedelve
15 dkg dió – zsiradék nélkül enyhén pirítva, őrölve
25 dkg süteményliszt
5 dkg porcukor + 5 dkg a dióhoz
15 dkg nagyon hideg vaj
2 evőkanál jéghideg víz
1 csipet só
½ dl szilvapálinka (elmaradhat)
1 teáskanál étkezési keményítő
5 dkg kristálycukor
1 teáskanál vanília-kivonat
1 evőkanál vaníliával kevert porcukor a tálaláshoz

Elkészítés: A szilvákat alaposan megmostam, kimagoztam, negyedekbe vágtam. Lábosba halmoztam, meghintettem 5 dkg kristálycukorral és főzni kezdtem, 1-2 perc elteltével hozzáadtam a ½ dl pálinkában előzetesen csomómentesre kevert keményítőt, valamint a vanília-kivonatot, és besűrítettem. Hűlni hagytam.
Közben a lisztet és 5 dkg porcukrot tálba szitáltam, hozzámértem 5 dkg őrölt, pirított diót, valamint megszórtam egy csipet sóval. Elkevertem, majd nagylyukú reszelőn belereszeltem a hideg vajat, összemorzsoltam. 2 evőkanál hideg víz hozzáadásával tésztává állítottam össze. Frissen tartó fóliába csomagolva az időtakarékosság okán 15 percre a frizsider mélyhűtőszekrényébe tettem, hogy kellően megkeményedjen. Amíg a mélyhűtő dolgozott, a maradék diót a maradék porcukorral alaposan elkevertem.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem, egy kis tepsit sütőpapírral béleltem. A tészta 2/3-át nagylyukú reszelőn belereszeltem. Egyenletesen elosztottam a tepsi alján, majd meghintettem a cukrozott dió 2/3-ával. Erre kanalaztam az illatos szilvatölteléket, majd rászórtam a dió megmaradt 1/3 részét. Ezt követően ráreszeltem a maradék tésztát. A magas, kissé borzas sütemény indult a sütőbe jó 35 percre. Aranyszínűre sütöttem, még melegen meghintettem 1 evőkanál vaníliával kevert porcukorral.

Érdemes kivárni, míg teljesen kihűl, és csak akkor szeletelni
Érdemes kivárni, míg teljesen kihűl, és csak akkor szeletelni

Hűlni hagytam. Bevallom, nem voltam elég türelmes, és már langyosan felszeleteltem, hogy mihamarabb meg lehessen kóstolni, de hidegen az igazi, és ha van türelem, tényleg jó kivárni, míg tökéletesen kihűl.

Mindkét tésztaréteg tökéletesen ropogós, az aromás szilvatöltelék pedig egyszerűen pompás!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.