Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Az eredetileg Közép-Amerikából származó, termesztését és népszerűségét tekintve azonban viszonylag fiatal kultúrnövény igazi hazai szezonja a nyár végén van. A piaci standok kínálatában - szerencsés esetben - a sárga és zöld példányok egyaránt szép számmal megtalálhatók.

A cukkiniről is elmondható, akárcsak a padlizsánról, hogy a nem teljesen érett, kemény, élénk színű példányok a legkívánatosabbak. Elnevezésével kapcsolatos érdekesség, hogy nemesítésének hazájában, Olaszországban, a zuccha tököt, míg a zucchina ennek kicsinyítőképzős változatát (kis tököt, tököcskét), a zucchine pedig többes számát jelenti – Toszkánában a hímnemű zucchino változat használatos, melynek többese a zucchini, ami különböző átírásokban számos nyelvben meghonosodott. Bár nálunk ritkán lehet hozzájutni, Olaszországban gyakori a virágjával együtt kínált zsenge cukkini, melyből akár kétféle étel is készíthető.

 

Zsenge cukkinik virágjukkal – ez utóbbi töltve vagy rántva is finom csemege
Zsenge cukkinik virágjukkal – ez utóbbi töltve vagy rántva is finom csemege

 

Rendkívül sokféle étel készülhet belőle – nyersen, párolva, grillezve, más zöldségekkel, húsokkal, halakkal, gabonafélékkel társítva, rakottan egyaránt nagyon ízletes.

Több mint 90 %-a víz, kalóriatartalma igen alacsony, ami viszonylag magas ásványi anyag- és vitamintartalommal párosul, így aztán kifejezetten egészséges és „alakbarát” zöldségféle. Semleges ízének köszönhetően számos fűszerrel és zöldségfélével társítható. A zsenge példányok nyersen is csodásak, de párolásnál, sütésnél és főzésnél érdemes figyelni, hogy ne vigyük túlzásba a hőkezelést, mert a cukkini ilyenkor jelentősen veszít élvezeti értékéből – legjobb: „al dente” fogyasztani!

A népszerű krumplisaláta is egészen új dimenziókat nyer, ha cukkinivel és néhány zamatos zöld olajbogyóval készül:

Cukkinis burgonyasaláta

 

A zsenge cukkinivel készült burgonyasaláta önálló fogás is lehet
A zsenge cukkinivel készült burgonyasaláta önálló fogás is lehet

Hozzávalók:
2 db kisebb cukkini (15-20 dkg/db)
50 dkg kifliburgonya
1 csokor petrezselyemzöld
2 salottahagyma (ennek hiányában 1 kis fej lilahagyma)
10 dkg érett, magozott olívabogyó

Az öntethez:
3 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál magos dijoni mustár
szűk ½ kávéskanál só

Elkészítés: A kifliburgonyákat héjastól kb. 20-25 perc alatt puhára főzöm, lehűtöm. A cukkiniket hámozás nélkül uborkaszeletelőn vékonyra gyalulom. Egy kisebb lábosban vizet forralok, 2 percre beleteszem a cukkiniszeleteket, épp csak roppanósra puhítom – azonnal jeges vízbe teszem, hogy színüket megőrizzék, majd leszűröm. A burgonyákat vékony karikákra, a salottahagymát egészen apró kockákra, az olívabogyókat kis karikákra, a petrezselyemzöldet pedig finomra vagdosom. Egy nagy tálba helyezem a zöldségeket.

Az öntet hozzávalóit összekeverem, ha szükséges még sózom. A zöldségeket az öntettel összeforgatom, legalább ½ órára lefedve a hűtőszekrénybe teszem.

 

Roppanós és ízletes!
Roppanós és ízletes!

 

Köretként, de előételként is nagyon finom!

A zsenge cukkiniket éles zöldséghámozóval játszi könnyedséggel lehet vékony szalagokká szeletelni. Az így kapott vékony szeleteket kis tekerccsé formálva, fekete olívabogyóval koronázva egyszerű, de látványos és különleges felfújtat is varázsolhat belőle bárki!

Cukkinifelfújt – fekete olívabogyóval

 

Közvetlenül tálalás előtt érdemes készíteni a különleges cukkinifelfújtat!
Közvetlenül tálalás előtt érdemes készíteni a különleges cukkinifelfújtat!

Hozzávalók 4 kis adaghoz:
2 db kis cukkini (15-20 dkg/db)
8-10 db fekete olívabogyó félbe vágva
2 egész tojás szétválasztva
2 dl sűrű tejszín (aki jobban szereti, tejfölre is cserélheti)
3 dkg reszelt kemény sajt (pl. Grana Padano)
1 teáskanál rétesliszt
½ kávéskanál őrölt piros paprika
1 teáskanál szárított oregánó
Ízlés szerint: só és bors

Elkészítés: A cukkinik végeit levágom, hámozás nélkül zöldséghámozóval hosszában felszeletelem. Az olívabogyókat kimagozom, félbe vágom.

A tojásfehérjét elektromos habverővel közepesen kemény habbá verem. A tojások sárgáját a tejszínnel és kukoricakeményítővel alaposan elkeverem, hozzáadom a reszelt sajtot, a fűszereket. A fehérjébe forgatom a fűszeres tejszínes masszát.

A cukkiniszeleteket feltekerem, szorosan kis (2 dl űrtartalmú) felfújtformákba helyezem, a kis rolnik közepére egy-egy olívafelet helyezek. A mártást elosztom a formákban.

 

A halványzöld cukkinitekercsek koronája a fekete olívabogyó
A halványzöld cukkinitekercsek koronája a fekete olívabogyó

 

180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt világosra sütöm. Sütés közben szépen megemelkedik, a teteje megpirul, a cukkinitekercsek roppanósra sülnek – melegen tálalom!

A cukkini a tökhöz hasonlóan remek főzelékalkotó. Ha sikerül sárga cukkinire szert tennem, a hideg cukkinifőzelék nyár végén biztosan gyakori eledel. Természetesen zöld cukkiniből is remek!

Cukkinifőzelék zöldfűszerekkel – hidegen tálalva

 

Zsenge cukkiniből finom fűszerekkel gyorsan készülhet nagyszerű főzelék
Zsenge cukkiniből finom fűszerekkel gyorsan készülhet nagyszerű főzelék

Hozzávalók:
50 dkg sárga vagy zöld cukkini
3-4 szál újhagyma a zöldjével együtt
1 evőkanál olívaolaj
1 nagy csokor petrezselyem
1 teáskanál őrölt tárkony
1 kávékanál őrölt rozmaring
2 dl sovány tejföl 
1 teáskanál magos mustár
2 teáskanál kukoricakeményítő
ízlés szerint: só és frissen őrölt bors

Elkészítés: Az újhagymák fehér részét apró kockákra vágom, a zöldet felszeletelem és egy mély pohárba helyezem. A cukkinikat almareszelőn lereszelem. A petrezselymet felaprítom, a hagymaszárakhoz adom a többi fűszerrel, keményítővel és a tejföllel együtt.

Olívaolajon üvegesre párolom a hagymát, hozzáadom a cukkinit, sózom, borsozom. Nagyjából 5 perc alatt levet enged és roppanósra puhul. Ezalatt a pohárban botmixerrel elegyítem a tejfölt és a mustárt a zöldekkel, valamint a keményítővel. A félpuhára párolt cukkinihez adom, egyet forralok rajta.

Melegen is fogyasztható, de hidegen egészen csodás! A kész főzeléket hagyom szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőszekrényben tárolom fogyasztásig.

 

Egyszerű, mégis nagyon ízletes cukkinifőzelék – friss petrezselyemmel tálalva
Egyszerű, mégis nagyon ízletes cukkinifőzelék – friss petrezselyemmel tálalva

 

Akár előző este is elkészíthető, másnap ebédre, vacsorára – feltét nélkül is remek.

Cukkini receptek >>>


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.