Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A december beköszöntével szinte megváltozik a konyha hangulata – mintha mindent az aprósütemények illata járna át, még akkor is, ha a komolyabb sütési műveletek jobbára az ünnepeket megelőző napokra koncentrálódnak.

A készülődéshez hozzátartozik, hogy ki-ki idejekorán előveszi a régi, bevált recepteket, vagy épp eddig nem próbált finomságokkal tesz próbát. Habliliom Könnyed Konyhájában is sokféle finomság készül, sőt új receptek kikísérletezésére, próbájára is sor kerül!

Gyakran foglalkoztat, miként is lehetne aromás, hangulatos, nem túl bonyolult aprósüteménnyel színesíteni az év végi ünnepek kínálatát, melynek ízvilága egyszerre meglepő, téli és valahonnan mégis ismerős. Krémes és könnyű, van benne valami nagyon szezonális, de olyan újdonság, amelyet bárki egyszerűen elkészíthet. A déligyümölcsök közül a narancs ebben az időszakban a legzamatosabb – szinte magától adódott, hogy olyasmi készüljön, amelyben ez a gyümölcs komoly szerephez jut.

A vitamindús narancsból sok finomság készülhet…
A vitamindús narancsból sok finomság készülhet…

Ugyanakkor az ünnepek hangulatához egy kis alkohol is társulhat. Ha pedig alkohol, legyen nagyon tiszta – és télhez illőn erős. A narancs és a kristálytiszta vodka remek párosítása régi találmány, de többnyire poharakba töltve lehet vele találkozni. Mi történik, ha süteménybe vándorolnak? Újragondolva az ízkombinációt, kitalálva a formát, pillekönnyű és különleges apróság receptjét kísérleteztem ki.

A nyomózsák segítségével megformált karikák tésztájában és a nem mindennapi töltelékében a téli ízek olyan harmóniája koncentrálódik, melyet érdemes akár többször is megkóstolni karácsonyig!

Vodkás narancskrémmel töltött karikák

Jégcukorral pettyezve, narancskrémmel töltve…
Jégcukorral pettyezve, narancskrémmel töltve…

Hozzávalók kb. 30 db 5 cm átmérőjű aprósüteményhez:

A tésztához:
15 dkg rétesliszt
5 dkg kukoricakeményítő
10 dkg porcukor
10 dkg jó minőségű, hideg vaj
1 db közepes méretű tojássárgája
3 evőkanál frissen préselt narancslé
1 evőkanál vodka
½ rúd vanília kikapart belseje
1 csipet só

A töltelékhez:
1 dl frissen préselt narancslé
½ dl zsírszegény tej
1 evőkanál vodka
3 evőkanál barnacukor
1 evőkanál kukoricakeményítő

A díszítéshez:
2 evőkanál jégcukor

Elkészítés: Először a krémet készítem el, hogy megfelelő hőmérsékletűre hűljön, mire felhasználásra kerül. Ehhez a folyékony összetevőket tapadásmentes lábosba töltöm, hozzáadom a barnacukrot és a keményítőt, még hidegen habverővel elkeverem, majd közepes erősségű tűznél besűrítem. Tálba öntöm, frissen tartó fóliával lefedve szobahőmérsékletűre hűtöm.

2 nagy gáztepsit sütőpapírral borítok.

A tésztához a lisztet, porcukrot és a keményítőt tálba szitálom, hozzáadom az éles késsel kikapart vaníliarúd magjait, a csipet sót. Alaposan összekeverem. Nagylyukú reszelőn finom forgácsokra reszelem a hideg vajat. Konyhai robotgéppel morzsa állagúra dolgozom. A narancslét és a vodkát kis tálba öntöm, hozzáadom a tojássárgáját, villával kissé felverem. A folyékony összetevőket a tál tartalmához öntöm, összedolgozom. Nagy csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedem a tészta felét, melyből 4 cm átmérőjű köröket formálok az egyik előkészített tepsire. A tészta másik felével ugyanígy járok el.

A kis karikák sütés közben kissé szétterülnek majd
A kis karikák sütés közben kissé szétterülnek majd

A krém kihűlt, a karikák töltésre készek
A krém kihűlt, a karikák töltésre készek

A sütőt 165 fokra előmelegítem.

A kis karikák tetejére kevés jégcukrot szórok. 10-12 perc alatt világosra sütöm, majd konyhai rácson hűlni hagyom a süteményeket. A sütőből kikerülő apróságok hajlamosak a töredezésre, érdemes figyelni rájuk!

A néhány perc alatt tökéletesen megszilárdult és kihűlt aprósütemények felére 1-1 teáskanál narancskrémet kanalazok, majd a töltetlen karikákkal borítom őket. A töltött karikák frissen ropogósak, másnapra kissé megpuhulnak – szinte elolvadnak, amint az ember beleharap.

Hűvös helyen néhány napig tárolhatók – ha marad idejük.

Az alkoholtartalom hő hatására szinte elillan a süteményből, de aromái beépülnek a tésztába és a krémbe egyaránt. Aki kedveli a különleges, könnyű aprósüteményeket, ebben a finomságban biztosan nem csalódik!

Ha marad egy kevés krém, fokozhatók az ízélmények…
Ha marad egy kevés krém, fokozhatók az ízélmények…

Karácsonyi készülődés a Mindmegettén >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.