Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A december beköszöntével szinte megváltozik a konyha hangulata – mintha mindent az aprósütemények illata járna át, még akkor is, ha a komolyabb sütési műveletek jobbára az ünnepeket megelőző napokra koncentrálódnak.

A készülődéshez hozzátartozik, hogy ki-ki idejekorán előveszi a régi, bevált recepteket, vagy épp eddig nem próbált finomságokkal tesz próbát. Habliliom Könnyed Konyhájában is sokféle finomság készül, sőt új receptek kikísérletezésére, próbájára is sor kerül!

Gyakran foglalkoztat, miként is lehetne aromás, hangulatos, nem túl bonyolult aprósüteménnyel színesíteni az év végi ünnepek kínálatát, melynek ízvilága egyszerre meglepő, téli és valahonnan mégis ismerős. Krémes és könnyű, van benne valami nagyon szezonális, de olyan újdonság, amelyet bárki egyszerűen elkészíthet. A déligyümölcsök közül a narancs ebben az időszakban a legzamatosabb – szinte magától adódott, hogy olyasmi készüljön, amelyben ez a gyümölcs komoly szerephez jut.

A vitamindús narancsból sok finomság készülhet…
A vitamindús narancsból sok finomság készülhet…

Ugyanakkor az ünnepek hangulatához egy kis alkohol is társulhat. Ha pedig alkohol, legyen nagyon tiszta – és télhez illőn erős. A narancs és a kristálytiszta vodka remek párosítása régi találmány, de többnyire poharakba töltve lehet vele találkozni. Mi történik, ha süteménybe vándorolnak? Újragondolva az ízkombinációt, kitalálva a formát, pillekönnyű és különleges apróság receptjét kísérleteztem ki.

A nyomózsák segítségével megformált karikák tésztájában és a nem mindennapi töltelékében a téli ízek olyan harmóniája koncentrálódik, melyet érdemes akár többször is megkóstolni karácsonyig!

Vodkás narancskrémmel töltött karikák

Jégcukorral pettyezve, narancskrémmel töltve…
Jégcukorral pettyezve, narancskrémmel töltve…

Hozzávalók kb. 30 db 5 cm átmérőjű aprósüteményhez:

A tésztához:
15 dkg rétesliszt
5 dkg kukoricakeményítő
10 dkg porcukor
10 dkg jó minőségű, hideg vaj
1 db közepes méretű tojássárgája
3 evőkanál frissen préselt narancslé
1 evőkanál vodka
½ rúd vanília kikapart belseje
1 csipet só

A töltelékhez:
1 dl frissen préselt narancslé
½ dl zsírszegény tej
1 evőkanál vodka
3 evőkanál barnacukor
1 evőkanál kukoricakeményítő

A díszítéshez:
2 evőkanál jégcukor

Elkészítés: Először a krémet készítem el, hogy megfelelő hőmérsékletűre hűljön, mire felhasználásra kerül. Ehhez a folyékony összetevőket tapadásmentes lábosba töltöm, hozzáadom a barnacukrot és a keményítőt, még hidegen habverővel elkeverem, majd közepes erősségű tűznél besűrítem. Tálba öntöm, frissen tartó fóliával lefedve szobahőmérsékletűre hűtöm.

2 nagy gáztepsit sütőpapírral borítok.

A tésztához a lisztet, porcukrot és a keményítőt tálba szitálom, hozzáadom az éles késsel kikapart vaníliarúd magjait, a csipet sót. Alaposan összekeverem. Nagylyukú reszelőn finom forgácsokra reszelem a hideg vajat. Konyhai robotgéppel morzsa állagúra dolgozom. A narancslét és a vodkát kis tálba öntöm, hozzáadom a tojássárgáját, villával kissé felverem. A folyékony összetevőket a tál tartalmához öntöm, összedolgozom. Nagy csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedem a tészta felét, melyből 4 cm átmérőjű köröket formálok az egyik előkészített tepsire. A tészta másik felével ugyanígy járok el.

A kis karikák sütés közben kissé szétterülnek majd
A kis karikák sütés közben kissé szétterülnek majd

A krém kihűlt, a karikák töltésre készek
A krém kihűlt, a karikák töltésre készek

A sütőt 165 fokra előmelegítem.

A kis karikák tetejére kevés jégcukrot szórok. 10-12 perc alatt világosra sütöm, majd konyhai rácson hűlni hagyom a süteményeket. A sütőből kikerülő apróságok hajlamosak a töredezésre, érdemes figyelni rájuk!

A néhány perc alatt tökéletesen megszilárdult és kihűlt aprósütemények felére 1-1 teáskanál narancskrémet kanalazok, majd a töltetlen karikákkal borítom őket. A töltött karikák frissen ropogósak, másnapra kissé megpuhulnak – szinte elolvadnak, amint az ember beleharap.

Hűvös helyen néhány napig tárolhatók – ha marad idejük.

Az alkoholtartalom hő hatására szinte elillan a süteményből, de aromái beépülnek a tésztába és a krémbe egyaránt. Aki kedveli a különleges, könnyű aprósüteményeket, ebben a finomságban biztosan nem csalódik!

Ha marad egy kevés krém, fokozhatók az ízélmények…
Ha marad egy kevés krém, fokozhatók az ízélmények…

Karácsonyi készülődés a Mindmegettén >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.