Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Egy friss kutatás szerint az egészségünket kockáztatjuk, ha rendszeresen eszünk bizonyos gyorsételekből. Időskori elbutulást, memóriazavart, sőt sztrókot is okozhatnak a magyarok kedvenc ételei.

Növeli a sztrók kialakulásának kockázatát a gyorsétel, a nagy mennyiségű cukros üdítő és sok más ultrafeldolgozott élelmiszer – derült ki egy friss, amerikai kutatásból. A Harvard Medical School szakemberei azt vizsgálták, hogyan hat a szervezetre és miként befolyásolja az emberek egészségi állapotát a magas feldolgozottságú élelmiszerek fogyasztása. Az eredmények letaglózóak, derült ki a Bors cikkéből.

A hamburger, a pizza és a csipsz sem tesz jót az egészségünknek /Fotó: Shutterstock
A hamburger, a pizza és a csipsz sem tesz jót az egészségünknek /Fotó: Shutterstock

Időskori elbutulást, memóriazavart, sztrókot is okozhatnak egyes élelmiszerek

A kutatás során a tudósok megállapították, hogy összefüggés van az ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása és bizonyos betegségek, mint például a sztrók kialakulása között. A problémásnak vélt ételek között találjuk a magyarok körében is népszerű gyorsételeket (a hamburgereket, pizzákat), a csipszeket, felvágottakat, valamint a pékárukat is.

A kényelmi ételekkel kapcsolatban már korábban is összefüggésbe hoztak számos betegséget, ilyenek az elhízás, a vérnyomásproblémák, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a depresszió, a daganatos megbetegedések és az allergiák is. Újabb tétel a listán, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy mértékű fogyasztása 8 százalékkal növeli a sztrók kockázatát.

Az utrafeldolgozott élelmiszerek nagymértékű fogyasztása növeli a sztrók kialakulásának esélyét /Fotó: Shutterstock
Az utrafeldolgozott élelmiszerek nagymértékű fogyasztása növeli a sztrók kialakulásának esélyét /Fotó: Shutterstock

Melyek az ultrafeldolgozott, vagy nagymértékben feldolgozott élelmiszerek?

A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak azok a termékek, melyeket ipari módon részben vagy teljesen más táplálékokból állítanak elő. Az Orvostovábbképző Szemle online publikált cikke szerint nagymértékben feldolgozott élelmiszernek nevezzük, ha a termék legalább egy összetevője:

  • cukor, zsír, tartósítószer;
  • természetes – nem feldolgozott – élelmiszereket utánzó adalékanyag;
  • ízfokozó, színezék és egyéb adalék;
  • az élelmiszeralkotórészeinek szintézise során keletkező anyag: pl. maltodextrin, magas fruktóz-tartalmú kukorica-szirup, módosított keményítő, hidrogénezett zsírok.

Nagymértékben feldolgozott élelmiszernek számítanak az üdítők, édesített gyümölcslevek, sport- és energiaitalok, energia-szeletek, levesporok, tömeggyártott és csomagolt, hidrogénezett zsírokkal, cukrokkal és egyéb adalékanyagokkal előállított péktermékek, a félkész termékek (mirelit pizza, hot-dog, nuggets, halrudacska), bébiételek, dobozos fagylaltok, cukorkák, édesített joghurtok és a margarin is. Ugyancsak feldolgozott élelmiszerek a virslik, felvágottak, így a parizer vagy a májkrém is.

Mit tehetünk? Hogyan kerüljük el az ultrafeldolgozott élelmiszereket?

A kényelmi vagy gyorsételekkel időt spórolunk, de mint számos kutatás is bizonyítja, az egészségünk terén fizetjük meg az árát. Az ultrafeldolgozott élelmiszereket szerencsére könnyű elkerülni, vagy csökkenteni a fogyasztásukat.

  • Együnk sokféle zöldséget, gyümölcsöt, lehetőleg minden étkezés során kerüljön a tányérra zöldség.
  • Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjét és egészséges zsírokat.
  • Válasszunk friss, természetes alapanyagokból készült ételeket.
  • Ügyeljünk a megfelelő rostbevitelre, ugyanis a rostok segítenek, hogy az emésztés megfelelően működjön, stabilizálhatják a koleszerin- és a vércukorszintet.
  • Csökkentsük az ételadagok méretét, ne együk túl magunkat.
  • Próbáljunk minél többször otthon főzni, csomagolni reggelit, tízórait, ebédet és uzsonnát.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.