A mákos guba eredete nehezen nyomon követhető, de a 19. századra tehető, amikor a magyar paraszti és polgári konyhában elterjedt. A guba szó egyébként csomózott vagy csomós ételt jelentett, utalva a kifli formára, amit később feldarabolva használtak fel. Elsősorban karácsonyi és ünnepi ételként terjedt el, mivel a mák bőséget és jólétet szimbolizál a magyar kultúrában. A mákot már az ókortól fogva termesztették, és a néphagyomány szerint szerencsét hoz, ezért az ünnepi asztal elengedhetetlen része lett. Karácsonykor a mákos ételek – például a mákos bejgli vagy a mákos guba – gyakran a vacsora részét képezték, hiszen a mák apró szemcséi a gazdagságot jelképezték.
Most még messze a karácsonyi ünnepi időszak, de mákos gubát most is ehetünk - íme négy szuper recept!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.