Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Alapételek

Puha és foszlós szendvicsalap, ezzel élmény lesz a gyerkőc uzsonnája

Molnárka
Fotó: Győri-Dani Balázs / © Mindmegette
Sokkal jobban fogják szeretni a gyerekek a tízóraira vagy uzsonnára csomagolt szendvicset, ha vizes zsemle vagy kifli helyett ezt a mennyeien puha és foszlós, már-már kalácsszerű molnárkát használjátok szendvicsalapként. A molnárka receptjét Farkasinszki Ildikó, a Mindmegette sütimestere videón is bemutatja, illetve elárulja, hogyan tudjuk megcsinálni a molnárka tüskés díszítését.

Sok minden kerülhet az uzsonnásdobozba, ám a leggyakrabban mégis szendvicset csomagolnak a szülők a gyerekeknek. Egy idő után azonban a változatos szendvicskrémek és feltétek ellenére unalmassá válhatnak a szendók, és ilyenekor remek választás lehet, ha elhagyjuk a bolti zsemléket és kifliket, és magunk sütjük a pékárut! A vizes zsemle vagy a nosztalgiakifli helyett új szintre emelheted a szendvicseket, ha elkészíted a molnárkát és ezt a már-már kalácsszerű, finom, puha kelt tésztás péksüteményt használod szendvicsalapként!

Molnárka
Farkasinszki Ildikó bemutatja, hogyan készül a molnárka
FOTÓ: GYŐRI-DANI BALÁZS / MINDMEGETTE

A molnárka eredete rejtélyes, az sem közismert, hogy honnan és miért kapta ezt a nevet, ám az nem kérdéses, hogy mennyeien finom péksütemény. A tésztája édesebb, mint egy sima zsemlének, de nem túlzóan, így tökéletes szendvicsalap, amibe nyugodtan kerülhet bármilyen szendvicskrém, feltétként pedig szalámi, sonka, sajt és persze karikára vágott uborka és paradicsom is. A molnárka akkor lesz tökéletes, ha rászánjuk az időt a dagasztásra, majd hagyjuk türelmesen pihenni és megkelni, ugyanis így alakul ki az a bélzet, az a puha és foszlós belső, amibe öröm lesz beleharapni!

Így készül a molnárka, itt a recept videón!

Farkasinszki Ildikó, a Mindmegette sütimestere a Sütisuliban lépésről lépésre bemutatja, hogyan is készül a molnárka, mitől lesz tökéletes a kelt tészta, és a videó végén azt is elárulja, hogyan készül a molnárka jellemző, tüskés mintázata!

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 3 ek. cukor
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 db tojás
  • 14 dkg joghurt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 8 dkg puha vaj

A tetejére:

  • 1 db tojás

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval, a cukorral és a burgonyapehellyel. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a joghurtot és a tejet, végül rámorzsoljuk az élesztőt. Géppel vagy kézzel dagasztani kezdjük.
  2. Amikor tészta összeáll, több részletben beledolgozzuk a puha vajat. Mindig megvárjuk, hogy az előző adagot teljesen felvegye, és csak utána adjuk hozzá a következőt. Amikor a tészta szép sima és fényes, sem a tálhoz, sem a kezünkhöz nem ragad, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 30-35 perc alatta duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett munkafelületre, 12 egyforma darabra vágjuk, amiket egyesével kigömbölyítünk, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetünk. 
  4. Ezután megformázzuk a molnárkákat. A megkelt gömbökből a tenyerünkkel egyenként 10-12 cm átmérőjű körlapot nyomkodunk. Majd először fentről lefelé, azután lentről felfelé szorosan feltekerjük középig, s minden hajtás után a tésztát lenyomkodjuk az ujjainkkal. A két részt gyengéden összenyomkodjuk, aztán középen összecsipkedjük, végül egyet sodrunk rajta a tenyerünkkel, hogy szép formája legyen.
  5. Sütőpapírt borítunk két nagy sütőlemezre, és mindegyikre 6-6 molnárkát fektetünk, kellő távolságot hagyva közöttük. Megkenjük őket a felvert tojással, majd 30 percig kelni hagyjuk. 
  6. Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A péksüteményeket megint megkenjük tojással, majd 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Végül rácsra tesszük kihűlni őket. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.