Farsangi szalagos fánk
Csupacsokis brownie
Dödölle - az eredeti recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Babgulyás
Tojásos nokedli fejes salátával
Tárkonyos csirkeraguleves
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Mákos guba
Vadas marha
Kínai szezámmagos csirke
Körömpörkölt csülökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kuglóf
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Rakott zöldbab darált hússal
Dubarry-csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Praktikus

Itt a birsalmasajt recept, amit mindig is kerestél: a leggyorsabb, legegyszerűbb változat!

Ha azért nem álltál neki birsalmasajtot készíteni, mert a procedúrát túl hosszadalmasnak és macerásnak érezted, most hoztunk egy receptet, amivel a konyhában töltött idő lényegesen lerövidíthető!

A legtöbb gyümölcs, még, ha borsos áron is, már egész évben kapható - kivéve egyet: a birsalmát. Ez a gyümölcs az ősz ajándéka, kizárólag ebben a pár hétben juthatunk hozzá, és még ilyenkor is ritkaságszámba megy. Ha megszereztük, nincs más hátra, mint, hogy feldolgozzuk, és nekiálljunk, mondjuk birsalmasajtot készíteni. Persze isteni a birsalmakompót is, és csodát tesz a párolt káposztával, ha dinsztelés közben mellédobunk egy-két gerezdet, de az igazi csoda, mégiscsak a sajt. Gyógyhatását népgyógyászati adatok igazolják , az íze pedig a gyümölcskenyereknek ad, utánozhatatlan aromát. Sokan ódzkódnak az elkészítésétől, mert nagyon macerás, ám a lenti recept számos könnyítést tartalmaz: a csutka pofonegyszerű kivágásától, a főzési idő rövidítéséig. Íme tehát a mikrós birsalmasajt, sült gyümölcsből!

Bírsalmasajt (Fotó: Mindmegette.hu)
Bírsalmasajt (Fotó: Mindmegette.hu)

A gyors birsalmasajt recepjte

Hozzávalók:

  • 2 kg birs (kb. 5 db, ha jó nagy),
  • 1 kg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 db citrom leve
  • dió ízlés szerint
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A birset alaposan megsikáljuk, majd héjastul a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és megsütjük. A sült almákat kettévágjuk, majd a felpuhult, pépes gyümölcshúsból kiemeljük a csutkát.
  2. A kicsumázott almákat botmixerrel lepürésítjük, majd átöntjük egy mikrózható edénybe. Hozzákeverjük a cukrot és a kifacsart citrom levét is.
  3. Négyszer 5 és fél percig mikrózzuk a legnagyobb fokozaton, és minden 5 és fél perc letelte után alaposan átkeverjük.
  4. Ha kész, beletehetjük a durvára vágott diót, és a fahéjat is, majd egy vízzel átöblített, folpackkal bélelt formába öntjük a masszát, és másnapig vízszintes helyen pihentetjük.
  5. Másnap, szilárdságpróba után, egy sütöpapírral fedett tálra borítjuk. Ha nem szilárdult, meg, hagyjuk pihenni még 1-2 napot. Ha még mindig nem elég szilárd, kb 70 fokos sütővel rásegíthetünk a folyamtra.
  6. A megszilárdult sajtot naponta kétszer-háromszor forgassuk meg úgy, hogy az alja kerüljön felülre.
  7. A birsalmasajt kb. 8-10 napig szárad, utána száraz, hűvös helyen az idők végezetéig eláll.

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.