Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mákos guba  recept
Mákos guba
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Érdekességek

Okos bevásárlás: közeli lejáratú termékekkel a pénztárcád is jól jár

Egyre többen vannak, akik kimondottan a közeli lejáratú termékeket keresik a boltokban, hiszen ezeket a kereskedők általában olcsóbban adják. Ráadásul néhány élelmiszer még a lejárati dátum után is fogyasztható. Ha így szeretnél spórolni, egy dologra ügyelj: a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között fontos különbséget tenni!

A legtöbb boltban külön polcokon kínálják azokat az élelmiszereket, amelyek közeli lejáratúak. Az áruk jóval kedvezőbb, akár 25-70 százalékkal olcsóbbak, így akár minden nap megéri végignézni a kínálatot és az alapján alakítani az aznapi vagy másnapi menüt. Mutatjuk, hogy mire figyelj, ha így szeretnéd kímélni a pénztárcád!

Vásárló pár
Mindig nézd meg alaposan a megvásárolt élelmiszer címkéjén szereplő adatokat, dátumokat / Fotó: Shutterstock

Nem mindegy, mit jelöl a dátum

Az élelmiszerek csomagolásán két hasonló, mégis eltérő adat van feltüntetve. Az egyik a fogyaszthatósági idő, ami azt az időpontot jelöli, ameddig az adott élelmiszer még biztonságosan fogyasztható. A másik a minőségmegőrzési idő, ez főleg a tartós élelmiszereken szerepel, és a lejárata nem jelenti azt, hogy az élelmiszer már nem fogyasztható. Ha a csomagolás sértetlen, megfelel körülmények között tároltad, bontsd ki, és ha nem tapasztalsz számottevő elváltozást a normál termékhez képest színben, állagban és ízben, nyugodtan fogyaszd el. Hogy pontosan meddig lehet megenni, meginni egy terméket, az termékkategóriánként eltérő.

Meddig fogyaszthatók bizonyos élelmiszerek?

Ehhez a legjobb, ha alaposan tanulmányozod a Nébih Maradék nélkül programját – valóban jó és hasznos segítség a mindennapokhoz. Csak néhány példa: az olajokat, a zsírokat, a tejport, a sós ropogtatni valókat a minőségmegőrzési idő után 2 hónappal, míg az aszalványokat, a müzlit, a kukoricapelyheket, a fagyasztott termékeket, az édes kekszeket, a kemény cukrokat, a csokoládékat 3 hónappal is elfogyaszthatod. Az üdítőitalok, a szörpök pedig akár fél évvel a minőségmegőrzési idő után is felhasználhatók. 

Lejárati idők Nébih
Forrás: Nébih
Forrás: Nébih

Ezekre figyelj

  • Ha teheted, válassz hazai előállítású terméket. Ezzel hozzájárulsz a termelők támogatásához, a munkahelyek védelméhez.
  • Vákuumcsomagolt élelmiszereknél, például konzerveknél a lejárati idő mellett ellenőrizd a csomagolást is. Ha nincs jól lezárva, vagy megsérült, a teteje fel van puffadva, könnyedén romlásnak indulhat – ezeket inkább ne vedd meg.
  • Ne vásárolj olyan hűtést igénylő élelmiszert, ami nem hideg, vagy ami nincs megfagyva, vagy éppen erősen eljegesedett: a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak a szaporodásukat akadályozza.
  • Figyelj arra, hogy a nyers és kész ételeket egymástól elkülönítve tárold. A nyers húsokat tedd a hűtő alsó polcára, így a hús leve nem tud ráfolyni más élelmiszerekre.
  • A lejárat közeli élelmiszereket tedd a hűtőben előrébb, hogy szem előtt legyen, és minél előbb használd fel.
  • Amit nem fogyasztasz el, azt fagyaszd le. A gyümölcsöt 8 hónapig, a zöldségeket 8-12 hónapig tarthatjuk a fagyasztóban, de megfelelő tárolás esetén a lejárati időn túl is megőrzik a minőségüket.

Forrás: Metropol

(Borítókép: Shutterstock)


 


 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.