Grillparti!
Nincs is jobb indok egy lusta, kéjes nyáresti partira, mint a grillezés!
Ezerféle grillezőt kapni az egyszerű, szétszedhető faszenes változattól a drága, gázégős grillezőkig, mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelőt.
A jól sikerült sülteknek csak két titkuk van:
- A legjobb minőségű, grillezéshez való alapanyagokat kell választani hozzá, akár húsról, akár halról, akár zöldségekről van szó.
- A másik: megfelelő hőfokon, megfelelő ideig kell sütni őket. A hús sütése érzék és ízlés kérdése.
A séfek ránézésre és tapintásra is meg tudják mondnani, hogy egy hússzelet átsült-e vagy még véres, de nekik sok éves gyakorlatuk van ebben.
Én a magam részéről annyit tudok mondani, hogy ha egy bélszín- vagy hátszínszelet kb. 2,5 cm vastag, akkor nagyon forró serpenyőbe – vagy parázs fölé – téve oldalanként 3-4 percig sütöm. Utána legalább 3 percig pihentetem. Ekkor a hús medium – azaz angolosra sült, tehát a két oldalán barna, esetleg ropogós is a szélén, belül viszont még félig nyers, rózsaszínű.
A sülteket remekül egészíti ki a zöldmártás, a salsa verde.
Salsa verde
Hozzávalók 4 személyre:
1 kisebb gerezd fokhagyma
1 evőkanál kapribogyó
2 sózott szardellafilé
1/2 csokor petrezselyem
néhány friss bazsalikomlevél
néhány friss mentalevél
1/2 teáskanál dijoni mustár
½ citrom leve
6 evőkanál extra szűz olívaolaj
só
frissen őrölt bors
A megtisztított fokhagymát a Flavour Shakerbe tesszük, csipetnyi sóval megszórjuk, és beletesszük a kerámiagolyót. Lezárjuk, és 20 másodpercig rázzuk. Kinyitjuk, hozzáadjuk a sózott szardellafilét, a dijoni mustárt, a lecsöpögtetett kapribogyót és a citromlevet. Lezárva további kb. 20 másodpercig rázzuk, amíg krémmé összeáll. A krémet tálba öntjük.
A zöldfűszer letépkedett leveleit késsel durvára vágjuk, és a tálba halmozzuk. Végül felöntjük az olívaolajjal, és alaposan összekeverjük. Megkóstoljuk, és ha kell, még sóval, borssal ízesítjük. Grillezett húsokhoz, halakhoz adjuk.
A FRVL és a Dynamit Kft. engedélyével. Copyright Jamie Oliver. Minden jog fenntartva!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.