15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Húsok, halak

Amit a mangalicáról tudni érdemes

Az ősi magyar mangalica napjaink újra felfedezett zsírsertése. Ízletes, porhanyósabb húsából remek fogásokat készíthetsz. A régi neves magyar szalámigyárak pedig újból termékkínálatuk részévé tették a mangalicából készült kolbászokat, sonkákat, virsliket és szalonnákat, nem véletlenül…

A mangalica kis testű, vékony csontozatú, göndör szőrű malac. Régen négy színváltozata volt. Legelterjedtebb a szőke, de vörös és keverék színek is ismertek, míg a fekete mangalica mára kipusztult. Száz éve még értékét a takarmánnyal szembeni igénytelensége, edzettsége és ellenálló képessége adta.

Az ősi magyar mangalica
Az ősi magyar mangalica

A valaha főterméknek számító zsír a XX. században már mellékterméknek minősült, holott a mangalica éppen ebben erős, hiszen vágósúlyának kétharmada fehér áru: zsír, háj és szalonna. A mangalica zsiradékának azonban a többi sertésfajtához képest nagyobb az olajsavtartalma és kisebb a telített zsírsav tartalma. Az állat zsírsavösszetétele viszont csak abban az esetben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ha az eredeti, makkoltató ridegtartásban nevelik, és hagyják az állatot a saját ütemében növekedni. Ilyenkor a jószág zsírja alacsonyabb hőfokon olvad, mint a többi sertésé.

Húsában a hússertésnél több tiamin, riboflavin, vas, cink és réz van. Figyelemre méltó a vitamin- és ásványianyag-tartalma. A mangalica májának vastartalma is nagyobb, mint az ipari fajtáké.

Szőke mangalica
Szőke mangalica

A nagy izombeli zsírtartalom és annak finom, egyenletes eloszlása kedvező az élvezeti érték - ízletesség, lédússág, porhanyósság - szempontjából, így összességében kiváló steaktulajdonságot jelent. Márványozott húsából és szalonnájából minőségi termékek, például hosszan érlelt sonka és szalámi, pecsenyehúsok, kenyérszalonna készíthetők.

Spanyolországban az őshonos, sok vonásában a mangalicára emlékeztető sertés combjából készül a fűszeres, sós tengeri levegőn pácolt serrano sonka, amelynek kilójáért 8000–12 000 forintnak megfelelő összeget is fizetnek az üzletekben. Az olcsó tartástechnológia és a termék magas ára bőségesen kárpótol a feleslegesen termelődő zsírért.

Mivel a két fajta minden tekintetben hasonló, a spanyol szakemberek érdeklődnek a mangalica - mint keresztezési partner - iránt.


Tündöklésből bukás

A törökök kiűzése után az egykori hódoltsági területeken rendkívül kevés sertés maradt, hiszen a törökök vallási okokból nem fogyasztottak sertéshúst.

Kicsinek ilyen helyes...
Kicsinek ilyen helyes...

A sertések újratelepítése a szerb területekről indult. Ahogy a szerb kondákat áthajtották Magyarországon a soproni és győri állatvásárba, az óriási állományból kis rész elkallódott, megvásárolták, olykor ellopták, és ezek az egyedek keveredtek az itt honos disznófajtákkal. A lakosság körében egyre népszerűbb lett ez a zsírsertésfajta, amit akkor törökfajtának, rátznak, mangaritzának vagy mangalitzának is neveztek. 25 év alatt eljutott az ország minden részébe, s teljesen átalakította a sertésállományt.

A mangalica néhány nemzedék alatt annyira alkalmazkodott az alföldi viszonyokhoz, hogy igazi magyar fajtává vált.

A XIX. század végére a gazdasági környezet azonban változásnak indult. Az erdőket, amelyek makkoltatásra alkalmasak voltak, kiirtották, a legelőket felszántották. Az őshonos magyar sertésfajtának tekintett mangalica száz éve még Európa legjobb sertésének számított.

Ez nem hobbiállatból készült...
Ez nem hobbiállatból készült...

A hústermelés fokozására irányuló mennyiségi szemlélet következtében azonban megjelentek a nyugati fajták, amelyek már nem külterjes, hanem belterjes gondozási módot kívántak. A legnagyobb csapás a fajtára az 1895-ben kitört sertéspestis volt, amely 20 évig tartott, és 4,5 millió sertés pusztulását okozta. Az elhullott állatok 95%-a mangalica volt.

Ezután többé nem tudta visszaszerezni piaci pozícióit, állományának mérete egyre csökkent. 1990-re a kihalás szélére került, egyedeinek száma a múlt században száz és ötszáz közöttire csökkent. Ausztriában és Svájcban a mangalicát csupán amolyan hobbiállatként tartották, s általános nézet volt, hogy gazdasági szempontból értéktelen. Hazánkban sem becsülte sokra a közvélemény,

Értékei újrafelfedezése után 1999-ben viszont Németországban az év sertésévé választották e fajtát.

Hivatalosan is magyar nemzeti kincs

2004. áprilisában mindössze négy ellenszavazattal fogadta el az Országgyűlés a védett őshonos vagy veszélyeztetett, nagy genetikai értéket képviselő, tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról szóló határozatot. A határozat melléklete felsorolja a fajtákat, többek között a mangalicát is

E szerint az ilyen fajták tenyésztését és állományuk fenntartását az államnak segíteni kell, de a dokumentum erre buzdítja a civil és a gazdálkodó szervezeteket, a magánembereket is. Hangsúlyozza, hogy ezeknek az állatoknak nemzeti identitásuk megtartásában, az oktatásban és a művészetekben is szerepük van. Magyarországot jelképezik, de az esztétikai érték mellett a bennük rejlő génállomány gazdaságilag is jelentős.

Vörös mangalica
Vörös mangalica

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.