Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Első ránézésre nem is gondolnánk, hogy egy csirke mennyi lehetőséget rejt. A csirkét felhasználhatjuk levesek készítéséhez, salátákhoz, adhatjuk főétel gyanánt sütve, párolva, rántva, ragunak elkészítve, vagy éppen csőben sült formában, különféle alapanyagokkal gratinírozva.

A csirkében az a nagyszerű, hogy egyben is tökéletesen felhasználható, de ha alkatrészeire szedjük, még több opcióval szembesülünk. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egyben megvásárolt csirke nem csak a lehetőségek széles tárháza, hanem gazdagságos is, hiszen egy madár több fogás alapanyagává is válhat, s ha jól gazdálkodunk, sokféle módon, szinte minden fogáshoz – a desszertek kivételt képeznek - alkalmazhatjuk az alkatrészeit.

Csirke a levesben

A különféle levesekbe beletehetjük az egész csirkét, amely kellő zsiradékkal látja el a levesünket, vagy kiragadhatunk belőle kedvelt részeket. Klasszikus és gyors megoldás a farháttal készített leves, de az sem ritka, hogy a sertéscsontból készített orjalevesbe vagy épp a marhahúslevesbe kerül bele néhány csirkenyak, szárny, láb, esetleg zúza, máj és szív. A máj kedvelt alapanyaga a levesbetétként remekül funkcionáló májgaluskának is.

 

A levesben főtt csirkéből újabb fogások készíthetők
A levesben főtt csirkéből újabb fogások készíthetők

 

Az egészben megfőzött csirke nem csak a leves szerves részét képezheti, hanem a tyúkhoz hasonlóan új életet kezdhet főételként is. Ilyenkor a megfőtt, már puha, omlós és szaftos húst kicsit fűszerezzük, majd előmelegített sütőbe tolva hamar átsütjük. Az így elkészített fogás kifejezetten ízletes, hiszen a leves afféle pácléként teljes mértékben átjárja a hús rostjait. A főtt húsból számos egyéb fogás is készíthető.

A különféle ragulevesek esetében azonban sokszor csak a csirke melle vagy épp a combján található hús kerül felhasználásra. Ezeknek a húsoknak nagy előnyük, hogy gyorsan elkészülnek, így akár egy vacsorára szánt levesnek is tökéletesen alkalmas a szárnyasokból készített csirkeraguleves.

 

A zöldségekkel gazdagított csirkeraguleves ebédre és vacsorára is tökéletes
A zöldségekkel gazdagított csirkeraguleves ebédre és vacsorára is tökéletes

 

Csirke, mint főétel

A főfogások terén a csirke igazi adu ász. Rengeteg módon és változatban elkészíthető. Az egyben sütött csirke is rengeteg lehetőséget rejt, de a combokból készíthetünk paprikást, kiránthatjuk, különféle fűszerekbe forgatva sütőben süthetjük. A szárnyakat – nagyobb mennyiség esetén - előpácolhatjuk, s bő olajban sütve vagy sütőben elkészítve, különféle mártásokkal megbolondítva kínálhatjuk.

A mellhúsból készíthetünk remek rántott szeletet, párizsiasan vagy épp sörtésztába mártva is kisüthetjük, de ez az alapanyag a legideálisabb a különféle ragukhoz is. Csirkemellből a klasszikus raguk mellett főzhetünk indiai curryt, kínai édes-savanyú mártásos fogást, lepiríthatjuk wokban, gyors pörköltet is készíthetünk belőle, sőt ezt a pörköltet felhasználhatjuk akár egy hortobágyi palacsinta megtöltéséhez is.

 

Csirkével egzotikus ragukat is készíthetünk
Csirkével egzotikus ragukat is készíthetünk

A csirkemell jól pácolható, így érdemes fokhagymás tejfölben vagy fűszeres olajban érlelni, de tölteni, göngyölve elkészíteni is érdemes. A csirkemellet kis olajon hamar kisüthetjük, s bármilyen körettel megállja a helyét.

A mell és a comb húsát jól alkalmazhatjuk salátákhoz is, amelyeket csak össze kell keverni a lepirított hússal. Ugyanígy tökéletes helye van ezeknek a húsoknak a gazdagabb szendvicsekben, wrapokban. A húst érdemes adott esetben szalonnába csavarni és úgy sütni, így biztosan nem szárad ki, és az íze is nagyon kellemes lesz.

Csirke csőben

A mell és a comb húsát felhasználhatjuk csőben sütött fogásokhoz is. Igazi klasszikusnak számít a csirketorta, amelyből számtalan változat létezik. A finoman kiklopfolt szeletek közé tehetünk fűszereket, szalonnát, sajtot, ízesített tejfölt, ízlésünk szerint bármit, arra figyeljünk csak oda, hogy kellő hőfokon és kellő ideig süljön ahhoz, hogy ne maradjanak benne nyers részek.

Csirke darálva

A csirkehúst darálva is felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle levesbetétet, felhasználhatjuk fasírozottak alapjául, de rakott ételekbe vagy töltelékekhez is kiválóan alkalmas, hiszen gyorsan elkészül és jól ízesíthető. A csirkehúsból kifejezetten kellemes, tavaszias, zöldfűszerekkel megbolondított fogásokat készíthetünk. A csirkét felhasználhatjuk rizottók, rizses egytálételek készítéséhez is.

Csirke kiadósan, praktikusan

A maradék főtt vagy sült csirkehúsból kiváló szendvicskrémet készíthetünk kevés mustárral, fűszerrel, kis libazsírral elkeverve, de a hideg sült salátában vagy szendvicsben is kitűnő.

 

A maradék csirkehúst tortillatekercsekben vagy szendvicsekben is felhasználhatjuk
A maradék csirkehúst tortillatekercsekben vagy szendvicsekben is felhasználhatjuk

 

Egy család esetében könnyen járható út, hogy a csirkéből leves és főétel is szülessen. Miután az egyben hagyott csirke a leves alapját megadta, nyugodtan átnemesülhet sült csirkévé, válhat belőle rakott ételek fő összetevője, de akár salátába is kerülhet. Az is könnyű és jó megoldás, ha a combjától, szárnyától, mellehúsától megfosztott madarat használjuk föl – nagyobb család esetében akár nem is egyet –, és készítünk belőle levest, majd a többi húst rántva vagy bármilyen más formában kínáljuk.

Két csirke esetében egy négyfős, nagyobb étkű család számára is kiadós ebédet készíthetünk, sőt, két csirke esetén már többféle főétel is elkészíthető a madarakból. Ha a farhátat egy leves alapjának száműzzük, a combokat megtölthetjük, a melle húsából készülhet pörkölt, ragu, vagy le is süthetjük, s a szárnyat, nyakat, belsőségeket nagyvonalúan a leveshez adhatjuk. A két májnál már a kevéske gombóc elkészítésében is van ráció.

 

A csirkemell gyorsan átsül, sovány, kedvünk szerint fűszerezhetjük
A csirkemell gyorsan átsül, sovány, kedvünk szerint fűszerezhetjük

 

A farhátat azonban nem feltétlen kell a leveshez adni, sok esetben elég, ha csak egy alaplevet készítünk vele, ami a főfogásként tálalt csirkéhez készített mártás alapját képezheti, de akár a különféle ragukhoz is hozzáadhatjuk, majd az elkészült fogás tálalása előtt a csontról leszedett húsokat az ételbe tesszük, így egy falat se vész kárba, és a csont kellemesen ízesíti a ragut. Ugyanígy járhatunk el a mellcsonttal is, annak is megvan a létjogosultsága mind a levesekben, mind a ragukban.

A - tanyasi csirkék esetében előforduló - bőr alatt található háj ha nem a levesbe kerül, akkor nyugodtan mehet a ragukhoz, tokányokhoz. A csirkéből való minél gazdagságosabb és kiadósabb főzéshez nem feltétlen szükséges, de jó segítség egy nagyobb fagyasztó, amelynek használatával a különféle alkalmakkor feldolgozott csirkékből visszamaradt csontokat, húsokat megőrizhetjük, s adott alkalommal össze is boronálhatjuk egy-egy fogás erejéig.

 

Csirkés ragu mediterrán hangulatban - paradicsomosan, olajbogyóval
Csirkés ragu mediterrán hangulatban - paradicsomosan, olajbogyóval

 

Tabaki csirkemell

Hozzávalók:
1 kg csirkemell
1/2 pohár tejföl
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A húst szeletekre szedem, és nagyon finoman kiklopfolom. A tejfölt sózom, és hozzáadom a préselt fokhagymát. Alaposan elkeverem, és a húsokat beleforgatom, majd lefedem, és 1 éjszakára vagy minimum 2-3 órára a hűtőbe teszem.
Másnap a húst vagy serpenyőben, kis olajon kisütöm, vagy tepsibe fektetem, a dobozban maradt összes tejfölt rákanalazom, és 180 fokon megsütöm.

Paradicsomos-gombás sült csirkecomb

Hozzávalók:
4 csirkecomb
2 fej vöröshagyma
1 evőkanál finomliszt
1 evőkanál olívaolaj
12 dkg bacon
5 db vékonyabb sárgarépa 
2 babérlevél
2 dl tejszín
1 csokor petrezselyem
1 dl alaplé
30 dkg csiperkegomba
2 teáskanál szárított tárkony
1 dl sűrített paradicsom

Elkészítés: A bacont egy serpenyőben ropogósra sütöm. 
Egy másik edényben kevés olívaolajon megdinsztelem a hagymát és a vékony – kisujjnyi – karikára szelt sárgarépát. A gombát lisztes vízben hófehérre mosom, majd négybe vágom a kalapokat, a törzseket meg karikára szelem. 
A csirkecombokról lehúzom a bőrt, egy közepes, de nem túl lapos tepsibe fektetem a combokat, majd rápakolom a gombát.
Egy kisebb edényben felmelegítem a paradicsompürét, 1 kanálnyi liszttel besűrítem, habverővel szépen homogénre keverem, hozzáadom az alaplevet, a babérleveleket és a tárkonyt. Lehúzom az edényt, kicsit hagyom hűlni, majd hozzáadom a tejszínt. Ha kell, sózom.
A gombás csirkére ráhalmozom a hagymát, a répát és a bacont, végezetül ráöntöm a paradicsomos-tejszínes öntetet, lefedem alufóliával, és az egészet betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe. Úgy 1 bő óra után leszedem a fóliát, és nagyjából 20 perc sülés után krumplipürével tálalom.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.