Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Alapételek

Mennyei főétel az ünnepi asztalra: íme a Lurpak vajjal készült kijevi csirkemell parmezános burgonyapürével

A kijevi csirkemell az egyik nagy kedvenc, ami azonban csak frissen az igazi. Akkor a legjobb, ha a panírbunda még ropogós, belül viszont puha és szaftos a hús, a petrezselymes-vajas töltelék pedig a szeletelés közben lassan kifolyik a tányérra. Krumplis köret dukál mellé, némi csavarral!

A rántott ételek népszerűségét már többször is megénekeltük. Nagy családi összejövetelek, ünnepek és jeles napok, de sima hétvégék sem telhetnek el rántott húsok, panírozott zöldségek és sajtok nélkül. A leginkább kedvelt ételek közé a rántott csirkemell és sertéscomb, valamint -tarja tartozik, de pulykahús, gomba, karfiol is gyakorta kerül a családok asztalára, kiegészítve néha olyan extrémebb fogásokkal mint a rántott töltött káposzta vagy a rántott tejbegríz.

Lurpak vajas kijevi csirkemell parmezános burgonyapürével
Lurpak vajas kijevi csirkemell parmezános burgonyapürével
FOTÓ: MINDMEGETTE

Ha azonban ragaszkodsz a klasszikusabb ízekhez, vagy a karácsonyi ebédre keresel valami ünnepi, mégsem túl költséges vagy nagyon bonyolult fogást, akkor a kijevi csirkemell remek választás lehet. A töltelék teszi igazán különlegessé (és picit rafinálttá) ezt az ételt, de megéri elkészíteni, mert garantált, hogy egy szem panírmorzsa sem marad utána, úgy elkapkodják majd a családtagok vagy a vendégek! A kijevi csirkéhez remekül illik a krumplis köret, de ha itt is kitennél magadért, akkor készíts parmezános burgonyapürét. Picike csavar, de mégis sokat dob az összhatáson a népszerű olasz sajt erőteljes aromája.

Így készül a kijevi csirkemell parmezános burgonyapürével

Hozzávalók:

A csirkéhez:

  • 4 db csirkemellfilé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg Lurpak enyhén sós vaj
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1/2 csokor petrezselyem

A panírozáshoz:

  • liszt
  • 2 db tojás
  • zsemlemorzsa

A sütéshez:

1 l étolaj

A püréhez:

  • 1 kg főzni való burgonya
  • 20 dkg Lurpak enyhén sós vaj
  • 1/4 tk. őrölt szerecsendió
  • 3-3,5 dl tej
  • 5 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:

  1. A csirkemelleket ha szükséges, megtisztítjuk, a felesleges bőrmaradványokat, porcot eltávolítjuk, és szárazra töröljük. Zsebet készítünk a csirkemellekbe, úgy, hogy a csirkemellet a vastagabb végénél egy hegyes késsel óvatosan mélyen megszúrjuk, a kés pengéjét kicsit meg is mozgatjuk, ezzel tágítjuk a zseb méretét. Ügyeljünk arra, hogy ne szúrjuk át a húst, mert a késsel kialakított zsebecsekébe töltjük majd a fűszervajat, és ha a húst a másik oldalán kiszúrjuk, akkor sajnos a vaj sütés közben kifolyik a csirkéből.
  2. A Lurpak enyhén sós vajat egy keverőtálba tesszük, hozzányomjuk a fokhagymát, kicsit sózzuk, majd jöhet a szerecsendió és a megmosott, apróra vágott petrezselyem. Alaposan összekeverjük, majd habzsákba tesszük, és a csirkemellek zsebeit megtöltjük.
  3. Ezután a megtöltött csirkemelleket hűtőbe tesszük a panírozásig, ez a lépés nagyon fontos, hogy a vaj visszadermedjen, így könnyebb lesz a sütés.
  4. Amíg a csirkék hűlnek, elkészítjük a burgonyapürét. A főzni való burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd felkockázzuk, és egy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi a burgonyát, majd jó alaposan megsózzuk, és 15-20 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt burgonyáról a vizet leöntjük, és a meleg lábasba visszatesszük, majd a Lurpak enyhén sós vajat több részletben hozzáadva, burgonyanyomóval pépesre nyomjuk. Közben kóstoljuk, és ha szükséges sózzuk. Eszközt váltunk, és innentől habverővel keverjük tovább a püréalapot. Fűszerezzük szerecsendióval, és szintén részletekben hozzáöntjük a tejet, közben gyors mozdulatokkal verjük, így habosabb, lágyabb pürét készíthetünk. Végül a reszelt parmezánt is hozzáadjuk. Akkor jó, ha még forró állapotában enyhén folyósabb a püré, mer a krumpliból kioldódó keményítő sűríteni fogja az alapot. A pürét egy szitán át is törhetjük, így még homogénebb állagú lesz a végeredmény. Az elkészült pürét melegen tartjuk tálalásig.
  5. Jöhet a csirke panírozása, a csirkék mindkét oldalát sózzuk, majd klasszikus módon liszt, tojás, zsemlemorzsa sorrendben panírozzuk, a tojást enyhén sózzuk. Ahol a bemetszést ejtettük a csirkén, ott duplán panírozzuk, tehát ismét tojásba és zsemlemorzsába mártjuk.
  6. Amíg panírozunk, addig egy serpenyőben az olajat felmelegítjük 175 fokra, ezután beletesszük a csirkemelleket, és egyszer-kétszer megforgatva nagyjából 6-7 perc alatt pirosra sütjük. Figyelhetünk arra is sütés vége felé, hogy ha erősebb sistergést hallunk, akkor a nedvesség kezd már távozni a csirkéből, ilyenkor már biztosan át is sült a csirkemell, de még szaftos, és nem száraz. A megsült csirkét papírtörlőre tesszük, pár percig pihentetjük.
  7. Terítsünk szét egy adagot a burgonyapüréből, és erre helyezzük a meleg kijevi csirkemellet, dekorálhatjuk kevés petrezselyemmel és reszelt parmezánnal. Ha a fenti lépéseket betartottuk, akkor amikor megvágjuk a húst, a gyönyörű vaj aranyló folyamként csurog majd a sárga burgonyapürére.

A cikket a Lurpak támogatta.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.