Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Húsok, halak

Gyors csodák: májas ételek

A máj felhasználására valóban széles a választék: levesek, főételek, pástétomok alapanyaga, de rétest is tölthetünk vele, vagy akár tortát is süthetünk belőle. Ráadásul nagyon gyorsan varázsolhatunk belőle finom ebédet vagy vacsorát, ami sokszor fontos szempont.

A máj − legyen az libáé, csirkéé, borjúé, marháé, sertésé − a belsőségek közül kiemelkedően értékes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálék: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, D-, H-, K-vitamin, folsav, vas, króm, foszfor, cink, réz a különböző állatok májában más-más, de jelentős arányban van jelen. Tehát nagyon tápláló és tartalmas, mégis vigyázzunk vele! Hetente egynél többször ne együnk májat, mert 10 dkg a havi A-vitamin-szükségletünk egyharmadát fedezi! Koleszterintartalma is igen magas, ami szív- és érrendszeri problémákat okozhat, ezért is mérsékelt fogyasztása ajánlott.

Percek alatt elkészíthető
Percek alatt elkészíthető

Várandósoknak nem ajánlják a májfogyasztást: lisztéria-veszélyforrás (a lisztéria baktérium át tud jutni a méhlepényen, korai terhességnél vetélést is okozhat), és a túl sok A-vitamin sem jó a magzatnak. De több szakorvos arra int, hogy nem kell rémisztgetni a kismamákat, akik nyugodtan fogyasszanak májat, csak mértékkel. S ha már a babáknál tartunk: hozzátáplálás idején a 9-10 hónapos gyermekek főzelékébe friss májat heti egyszer keverhetünk.


Elkészítése

A tisztítás után már könnyű dolgunk van
A tisztítás után már könnyű dolgunk van

Fontos, hogy a májat megfelelően előkészítsük, megtisztítsuk. A májat hideg vízben megmossuk, lecsepegtetjük, ezután lefejtjük a vékony külső hártyát róla, kivágjuk az esetleg véraláfutásos, zöldes epés vagy nagyobb eres részeket. A tisztítás után leöblítjük, és szárazra töröljük.

Nem igaz, hogy sót csak a tálaláskor szabad a májhoz adni, mert különben megkeményedik. Nyugodtan megsózhatjuk sütéskor. A megfejtés az, hogy nagyon hamar elkészül, s ha egy picit is tovább sütjük, máris megkeményedik. Tehát nem a sótartóval, hanem a serpenyővel kell vigyázni!

Jót teszünk a májjal, ha felhasználás előtt kevés tejbe beáztatjuk. Omlósabb, krémesebb lesz, lassabban keményedik meg.

Fűszer és köret

Elmaradhatatlan a zsálya és/vagy a majoránna. A májas főételek körete legtöbbször krumlipüré vagy sós vízben főtt krumpli, ritkábban rizs. Jól illik a májhoz a roston sült gyümölcs is.


Mit igyunk hozzá?

A májat sütés közben is meglocsolhatjuk, a legtöbb fehér- és vörösborral harmonizál. És mellé milyet igyunk? A félédes vagy édes csemegeborokat (pl. szamorodnit) vagy a gyümölcsös ízű aszúborokat főként a liba- vagy a kacsamájhoz ajánljuk. A száraz, markáns furmint vagy a fűszeres kadarka jellegzetes zamatával igazi kuriózum például a pirított májhoz. Májételekhez a száraz cabernet savignon vagy a testes bikavér is illik.

A hízott máj

Elegáns libamájpástétom
Elegáns libamájpástétom

A vágás előtt általában 12−18 nappal kezdik el a szárnyasok májának hizlalását, ilyenkor testsúlyuk akár kétszeresére, májuk pedig az eredeti méret hat-tízszeresére növekedhet. A liba mája ugyanakkor tél beállta előtt tömés nélkül is eléri az eredeti méret két-háromszorosát. A francia foie gras kifejezést a hízott libamájra és kacsamájra egyaránt használják.

Tálalják hidegen és melegen egyaránt, önmagában vagy gyümölccsel, lencsével, gombával, különféle főételeket is készítenek belőle, de leghíresebb mégis a pástétom, amelyet aszúval, szarvasgombával is ízesítenek. A libamájat az éttermekben bélszínnel, borjúval, folyami rákkal, homárral, sőt még hallal is párosítják.

A hízott kacsamáj szerkezete valamivel tömörebb a libáénál. Nincs benne annyi zsír, ezért sütéskor-főzéskor jobban tartja magát, kisebb a térfogatveszteség, és ráadásul hazánkban még olcsóbb is.

Néhány májas recept:
Májkrokett

Hozzávalók: 30 dkg sertésmáj, 2 db nagy burgonya, 3 tojás, 3 dkg füstölt szalonna, 1 csomó petrezselyemzöld, majoránna, olaj, só, bors

Elkészítés: A májat megmossuk, megtörölgetjük, a meghámozott, héjában főtt burgonyával és a füstölt szalonnával együtt ledaráljuk. Belekeverjük a tojások sárgáját, fűszerezzük, meghintjük az apróra metélt petrezselyemzölddel, majd óvatosan hozzákeverjük az előzőleg keményre vert tojáshabot. A májas masszából evőkanállal galuskákat szaggatunk, és azokat bő, forró olajban pirosra sütjük. Tartármártással, majonézes mártásokkal kínáljuk.

Konyakos libamájhab

Hozzávalók: 1 kisebb libamáj, 3 tojás, 10 dkg vaj, 2-3 dl tej, 1 dl tejszín, 2 evőkanál konyak, 1 teáskanál mustár, só, fehér bors

Elkészítés: A libamájat feldaraboljuk, és annyi tejbe tesszük, hogy teljesen ellepje. Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk, majd a léből kivéve pépesre daráljuk. Közben keményre főzzük a tojásokat, és meghámozva a vajjal, sóval, mustárral, borssal, tejszínnel, konyakkal turmixgépben habosra keverjük. Hozzáadjuk a májat is, és az egészet könnyű krémmé keverjük. Hűtőben tároljuk. Pirított kenyér- vagy kalácsszeletekre kenve, esetleg meggyszemekkel díszítve kínáljuk. Hűtőszekrényben egy hétig eláll.

Májas-sajtos palacsintatorta

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 2 tojás, 10 dkg liszt, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, 0,5 dl olaj, só, bors

Elkészítés: A csirkemájat (a szívekkel együtt) forrásban lévő vízbe dobjuk, majd 3 percnyi forralás után leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a tésztát: a tojásokat habosra verjük, simára keverjük a liszttel, a tejjel, a szódavízzel, a sóval, a borssal. A kihűlt májat ledaráljuk, és az olajjal együtt a palacsintatésztához keverjük. Ha a massza túl sűrű, kevés szódavízzel hígítjuk, ha túl híg, lisztet keverünk hozzá, s 10 percig pihentetjük. Közben egy mély, kerek tűzálló tálat olajjal kikenünk be, a sütőt begyújtjuk. Az első palacsinta sütése előtt pici olajjal kikenjük a serpenyőt, utána már nem kell külön olajozni. Egy kisült palacsintát a tál aljára fektetünk, rá vékonyan a reszelt sajttal kevert tejföl kerül, arra palacsinta, megint sajtos tejföl, és így tovább. A tetejére sajtos tejfölt kenünk, majd a tálat fedetlenül a forró sütőbe tesszük, és közepes lángon sárgásbarnára sütjük. Tortaként szeletelve tálaljuk.

A csirkemájban megtalálható triptofánt szervezetünk a jó hangulatunkkal kapcsolatos szerotonin előállításához használja fel. Tehát − mint a csokoládé − a máj „boldogsághormon-forrás”.

Receptek csirkemájjal >>>

Receptek libamájjal >>>

Receptek borjúmájjal >>>

Receptek sertésmájjal >>>

Receptek mindenféle belsőséggel >>>

Májkrém maradék resztelt májból is készülhet, tökéletes szendvicskrém!
Májkrém maradék resztelt májból is készülhet, tökéletes szendvicskrém!


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.