Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A zsíroskenyér nem tartozik a nehezen elkészíthető ételek közé, mégis olyan sokan szeretjük és annyi fajtája van, hogy érdemesnek tartottuk egy komolyabb összefoglalóra.

A zsír nem egészségtelen

Hosszú évekig hallhattuk, hogy a zsír egészségtelen, helyette növényi olajat és margarint kell fogyasztani és főzéshez használni. Az ügy hátterében egészségügyi tanulmányok és gazdasági érdekek húzódhatnak. A zsírok fogyasztása fontos és - természetesen a megfelelő mennyiségben - egészséges is. Vannak olyan ételek, melyeket képtelenség olívaolajjal vagy margarinnal készíteni. Zsír kell beléjük és punktum.

 

Imádjuk a zsíros deszkát!
Imádjuk a zsíros deszkát!

 

Sertés, mangalica liba, kacsa

Arról, hogy melyik a legfinomabb zsírfajta, megoszlanak a vélemények. 
A libazsír kicsit ikrás állaga és jellegzetes íze isteni kenyéren, de süthetünk benne burgonyát, sőt megfázás esetén kenhetjük a mellkasunkra is. A kacsazsír íze is fenomenális, állaga a libazsírhoz hasonlít.

A mangalica zsírja könnyebben emészthető és nehezebben avasodik, mint a sertészsír.


Zsírt nyerhetünk konfitált császárszalonnából, és kenhetjük a zsíroskenyérre az oldalas vagy kolbász kisült zsírját.

 

Töpörtyűvel
Töpörtyűvel

 

Zsír házilag

A boltokban kapható préselt zsír íze és állaga nem közelíti meg a házi zsírét.

A sertésnél a tokaszalonna és a hasaalja is tartalmaz zsírt. Zsírkészítéshez a bőr nélküli szalonnát fel kell kockázni, ha a végén töpörtyűt is szeretnénk, érdemes nagyobb kockákat vágni. A szalonnához kilónként 1 dl vizet kell adni, és lassan kiolvasztani a zsírt.

Liba- és kacsazsírt is a háj kiolvasztásával készíthetünk. Nem kell mást tennünk, mint a hájat 2 cm-es kockákra vágni, és lassú tűzőn olvasztani. Ha a zsírba még a töpörtyűt is beledaraboljuk, igazi ínyenc fogást kínálhatunk a vendégeknek. Később a zsírban süthetünk májat is.

Fűszeres zsírok

A zsírokat feldobhatjuk kakukkfűvel, dinszelt hagymával, fokhagymával, chili paprikával.

Pástétomokat, májasokat is érdemes zsírból, zsírral készíteni. A zsír a rilette (ejtsd: rilet) egyik legfontosabb alapanyaga. A rilette egy húspástétomhoz hasonló zsíros kence, mely készülhet sertésből, szárnyasból, de akár halból is. Franciaországban nagy hagyománya van.

A húsféléket zsírban, alacsony hőfokon, hosszan szét kell főzni, majd fűszerezni. Régen klasszikus eljárás volt ez a húsok eltartására, melyet egyre többen alkalmaznak újra napjainkban is, a Mindmegette számára szakácsunk, Balázs készített ilyet libából.

 

Pirospaprikával, hagymával
Pirospaprikával, hagymával

 

Mi kerüljön a zsíroskenyér tetejére?

Ha a zsírból egyszerű zsíroskenyeret készítünk, kerülhet a tetejére só, pirospaprika, egy szelet vörös- vagy lilahagyma. Sokan szeretik savanyú káposztával, de akadnak, akik a kacsazsíros kenyérre almaszeleteket vágnak. Nyáron elmaradhatatlan a paprika, a friss paradicsom és persze kovászos uborka.

Kicsit extrémebb a cukros-zsíros és a zsíros-meggyes kenyér, de ezeknek is megvan a maguk rajongótábora.

Zsíros pogácsa

Hozzávalók:
80 dkg liszt
30 dkg zsír
3 dkg élesztő
2 dl tej
2 kávéskanál cukor
4 kávéskanál só
a kenéshez 1 tojás

Elkészítés:
A felfuttatott élesztőt este habosra keverjük. Beletesszük a zsírt és a sót. Összedolgozzuk a liszttel és tejjel. Ügyelni kell arra, hogy ne legyen puha a tészta. Reggel ujjnyi vastagra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Zsírozott tepsibe rakjuk, és a tetejét kocka alakúra bavagdossuk. Megkenjük tojással és kisütjük.

Sült kacsacomb, hogy legyen zsírunk

Hozzávalók:
pecsenye kacsacomb (egy főre egy combot számolunk)
kacsazsír

bors
majoranna
köménymag
szerecsendió
víz
2 hagyma
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A kacsacombokat megmossuk, besózzuk, borsozzuk és kb. 1 órát állni hagyjuk. Bedörzsöljük majorannával, és egy lábasba tesszük. Megszórjuk köménymaggal, szerecsendióval, mellé teszünk, 2 hagymát és 3 gerezd fokhagymát. Rákanalazunk 2-3 evőkanál kacsazsírt, és kicsit megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amiben meg tudjuk párolni a combokat. Fedő alatt közepes lángon min. 50-60 percig pároljuk a kacsacombokat. (ha a víz elpárologna, pótolni kell!) Hústűvel ellenőrizzük, mennyire puhult meg a hús. Ha megpuhult, előmelegített, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és legalább 30 percig sütjük. A combokat félidőben megfordítjuk, és folyamatosan locsoljuk a pecsenyelével. A maradék húst a zsírban eltéve még sokáig fogyaszthatjuk. 
 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.