Ha idén húsvétkor egy igazán különleges sonkás étellel szeretnéd lenyűgözni a családot, akkor csomagold burgonyás kelt tésztába a füstölt húst, és süss formás kis cipókat.
Finomak, mutatósak és illatosak – ki tudna ellenállni egy ilyen húsvéti finomságnak? Ráadásul így nem kell külön még kenyérről is gondoskodni, hiszen ott a puha burgonyás kelt tészta, ami körülöleli a füstölt sonkát. Az biztos, ha megkóstolod, akkor nem bírod majd abbahagyni az evést, és jöhet a következő kis cipó. Mutatjuk is a Vidék íze magazin kiváló receptjét ehhez a különleges húsvéti ételhez.
Íme a burgonyás cipócskában sült sonka receptje!
Hozzávalók:
40-50 dkg finomliszt
2 dl langyos tej
2 közepes burgonya
2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
1 tojás
5 dkg langyos vaj
1 csapott evőkanál só
40 dkg főtt, füstölt sonka
felvert tojás a tetejére
Elkészítés:
Megfőzzük a burgonyát, és még melegen áttörjük, majd kihűtjük.
A langyos tejet elkeverjük a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Majd hozzádolgozzuk a lisztet, a tört burgonyát, a tojást, a vajat meg a sót. Jól kidagasztjuk, letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk.
A főtt, füstölt sonkát nagyobb, 4-5 centis kockákra vágjuk. A krumplis kelt tésztából 4-5 centis gombócokat formázunk. Egyesével ovális alakra kinyújtjuk, közepükbe rakjuk a sonkát, és beletekerjük.
A két végét úgy zárjuk le, hogy aláhajtjuk, így kis vekni formájúak lesznek.
Papírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. A tetejüket bevagdossuk. Felvert tojással lekenjük.
Formázás után már nem kelesztjük, azonnal mehet a 170-180 fokos sütőbe, bő 20 percre. Almás tormakrémmel tálaljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.