Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Húsvét

Ünnepeljünk igazi sonkával!

A húsvét sonka nélkül elképzelhetetlen. A legtöbben főve, tojással, tormával, friss zöldekkel tálalják, vannak, akik cipóban megsütik, vagy sárga túrót is kínálnak hozzá.
Milyen sonkát vegyünk?

A magyar parasztsonka sózással vagy sós pácolással és füstöléssel, míg a híres mediterrán sonkák - az éghajlati adottságok miatt - sózással és szárítással készülnek.

A gyorsérleléssel, gyorspácolással, műfüsttel készült sonkákat - véleményünk szerint - érdemes elkerülni. Inkább tényleg böjtöljünk pár hétig, de a húsvéti sonka legyen a legjobb minőségű, háztáji sonka vagy a vékonyra szeletelt, levegőn szárított külföldi sonka. Az biztos, hogy ezek nem olcsó dolgok, de aki jó sonkát szeretne enni, ne dőljön be a sonkának nevezett, kötözött húsárunak, legalábbis húsvétkor.

Torma és tojás: a húsvéti sonka kötelező kísérői
Torma és tojás: a húsvéti sonka kötelező kísérői
Készül a húsvéti főtt sonka

A falusi disznóvágáskor a combot sóban tartósítják néhány hétig, lemossák, majd füstölik. A megfüstölt sonkát üstben felteszik főni, az első forrás után a főzőlevét leöntik, majd annyi óráig főzik gyöngyözve forró vízben, ahány kilós a sonka.

Húsvét táján szokás a sonkát a többi húsvéti étellel együtt megszentelni, és minden grammját felhasználni. A sonka csontját például a gyümölcsfákra kötik fel a jó termés reményében.

Persze tűzhelyen is remekül megfő a sonka, de számoljunk bőségesen az idővel!

A sós, karakteres füstölt sonka mellé jól illik az édeskés kalács
A sós, karakteres füstölt sonka mellé jól illik az édeskés kalács
Mire használjuk az igazi sonkát?

Húsvétkor együk egyszerűen főtt tojással, újhagymával, tormával, kaláccsal, sárga túróval, készíthetünk mellé franciasalátát vagy krumplisalátát.

De ha marad a finom sonkából, nagyszerűen használhatjuk. A mi klasszikus bablevesünk például elképzelhetetlen sonka nélkül, de nagyon jó a sonka szendvicsbe is, mondjuk úgy, ahogy a spanyolok eszik: a kenyeret félbevágott paradicsommal bedörzsölve, fokhagymagerezddel megkenve, átlátszóra szeletelt sonkát rátéve. Bolondíthatjuk egy kis rukolával is.

A sonkás tészta nagy kedvenc, se sonkás ragukat készíthetünk tésztaételekhez, csíkozva levesbetétként nagyszerű, de a salátákat is feldobhatjuk sonkával. Kihagyhatatlan persze a sonkás tojás, a „hemendegz” (ham and eggs). Előételhez sem kell feltétlenül pármai sonkának lennie, sárgadinnyével a parasztsonka is nagyon finom, de vágjuk jó vékonyra.

Ham and eggs - sonka és tojás serpenyős párosa
Ham and eggs - sonka és tojás serpenyős párosa

Különféle rakott ételeket is gazdagíthatunk sonkával, de jól illik sós pitékbe, quiche-be is a maradék sonka.

A sonka főzőlevét sem kell kiönteni, nagyszerű alap lehet levesekhez, sokan le is fagyasztják, és később használják bableveshez vagy kaszásleveshez.

A maradék sonka sós pitébe is jól illik
A maradék sonka sós pitébe is jól illik
Híres külföldi sonkafajták

Időszámításunk előtt 9000 évvel már készítettek sonkát Mezopotámiában illetve Kínában, a sonka tehát igazi ősi eledelünk.

Híresek a spanyol sonkák, például a Serrano sonka és Ibériai sonka. És fantasztikus olasz sonkák is: a prosciutto crudo (ejtsd prosutto) (nyers sonka, például a pármai és a prosciutto cotto (főtt sonka).

A franciák Bayonne-i sonkája és a német feketeerdei sonka is igazán finom, a sor hosszan folytatható, szinte minden országnak megvan a maga specialitása, az angoloknak a yorki sonka, a horvátoknál az igazi prsut az Isztriáról.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.