A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Zsemlegombóc
Körömpörkölt csülökkel
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Finomfőzelék
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus kuglóf
Rakott zöldbab darált hússal
Farsangi szalagos fánk
Tojásos nokedli fejes salátával
Káposztás tészta egyszerűen
Csupacsokis brownie
Bár még van néhány hét húsvétig, az üzletek polcain már egy ideje ott sorakoznak a csokitojások, a csokinyuszik, és a hűtőpultokba is bekészítették a különféle sonkákat. Utóbbiak már tavaly sem számítottak olcsó termékeknek, de idén még drágábban juthatunk majd hozzájuk. Mi lehet ennek az oka?

Mivel a húsvéti sonka az ünnep főszereplője, ezért a fogyasztók és a szakértők részéről egyaránt központi figyelmet kap. Az elmúlt évek áremelkedését nézve, bizony érdemes felkészülni, hogy ezért a népszerű húskészítményért idén sem kell majd kevesebbet fizetnünk. Sőt!

Ennyibe kerülhet idén a húsvéti sonka /Fotó: Shutterstock
Ennyibe kerülhet idén a húsvéti sonka /Fotó: Shutterstock

A Húsiparosok Szövetsége szerint a piaci változásokat tekintve a következő hetekben drágább lesz a sertéshús. Ennek egyik fő oka az, hogy a német sertéshús jegyzés az elmúlt időszakban jelentősen növekedett, ami a hazai árakat is befolyásolja – írja a teol.hu. Ráadásul a sertéscomb ára az elmúlt 4 évben közel 30 százalékot emelkedett.

A szekszárdi piacon a termelők húsvét előtt már nem változtatnak az árakon, így is kevés a vásárló. Itt a házi füstölt sonka kilója 4500-5600 forint között mozog.

Az Agrárszektor szerint is drágább lesz idén a húsvéti sonka, hiszen ahogyan azt már fentebb is említettük a sertéscombért is többet kell fizetni, valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a feldolgozók költségei is emelkedtek.

Valószínű, hogy a hosszú érlelésű sonkák drágábbak lesznek, mivel ezeknek a termékeknek hosszabb a feldolgozási idejük és magasabb minőségi követelményeket igényelnek.

Az árak alakulását tehát több tényező is befolyásolja: egyrészt a sertéságazat helyzete, aztán a fogyasztói vásárlóerő, valamint az általános élelmiszer-infláció.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.