Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Praktikus

5 perc munkával egész télen lesz friss kaprod - íme a pofonegyszerű módszer!

Amellett, hogy a magyar konyha egyik jellegzetes fűszere, a nyár és a nyári ételek egyik legfontosabb aromáját is a kapor adja: a tökfőzelék és a kovászos uborka például elképzelhetetlenek nélküle. Mivel csak ebben az évszakban terem, érdemes minél többet bespájzolni belőle - ami ezzel a módszerrel egyszerűbb, mint azt valaha gondoltuk volna!

Mivel a kapor a nyár fűszere, ezért ebben a pár hónapban tudjuk csak frissen beszerezni. Hogy a többi évszakban se kelljen a tasakos vagy bolti fagyasztott kaporra fanyalodnunk, itt a pofonegyszerű megoldás!

"Szerezzünk be nagyobb mennyiségben kaprot, akár kiskertünkből, akár termelőtől. Sterilizáljunk egy pár befőttesüveget és mossuk meg alaposan a kaprot. Hagyjuk megszáradni a növényeket és az üvegeket is. Csipkedjük le a kapor leveleit és tegyük az üvegbe. Zárjuk rá a fedelet és tegyük a hűtőbe. Ha hónapok múlva kinyitjuk az üveget, a kapor éppen olyan friss és aromás lesz, mint mikor eltettük!Ez a fűszernövény egyben gyógynövény is, hiszen nemcsak finom, de betegségek ellen is hasznos. Jót tesz emésztési zavarok, puffadás, álmatlanság és aranyér esetén, de immunerősítő és vérnyomást szabályozó hatással is rendelkezik" - írja a Kertészkedek.hu.

Kaporbefőtt (Fotó: Kertészkedek.hu)
Kaporbefőtt (Fotó: Kertészkedek.hu)

Mi mindenre jó a kapor?

A jellegzetes íze mellett az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes gyakran fogyasztani a kaprot. A gyógykészítményként történő felhasználása esetén az ételek fűszerezése mellett akár teát is készíthetünk a levelekből.

A fűszer- és gyógynövény javítja az emésztést, enyhíti a puffadást és a görcsöket, remek vízhajtó és fertőtlenítő, gyomorfájás és étvágytalanság esetén is alkalmazható. Segít a fejfájás, a hányinger és az álmatlanság leküzdésében is. A fáradtság ellen is hatásos, ezenkívül tágítja az ereket, növelve a fizikai és szellemi teljesítőképességet. Gyulladáscsökkentő, sebgyógyításra is használható, külsőleg hatékony ellenszere az ekcémának, sőt, a rovarcsípésekre is alkalmazható.

Száz gramm kapor elfogyasztása fedezi a napi C-vitamin-bevitel 100%-át, az A-vitamin-bevitelnek pedig a két és félszeresét. Emellett B- és E-vitaminban is gazdag, valamint bőven tartalmaz kalciumot, magnéziumot, cinket, ami a nők számára például elengedhetetlen. Réz, vas és foszfor is nagy mennyiségben található benne, valamint ómega-3 zsírsav tartalma is jelentős. Antioxidáns hatású, azaz védi a sejteket a szabad gyökök káros hatása ellen. Rostban gazdag, kalóriaszegény növény – bárki bátran fogyaszthatja.

HOGYAN HASZNÁLJUK FEL?

A két kézenfekvő megoldás, a tökfőzelék és a tzatziki mellett tehetjük levesekbe, salátákba, mártásokba - a Mindmegette olvasóinak egyik kedvence, például, a kapormártás. Adhatjuk savanyúságokhoz, sőt a kovászos uborka elképzelhetetlen néküle. Húsok és zöldségek ízesítője is lehet a kapor, amit frissen és szárítva egyaránt használhatunk.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.