Mivel a kapor a nyár fűszere, ezért ebben a pár hónapban tudjuk csak frissen beszerezni. Hogy a többi évszakban se kelljen a tasakos vagy bolti fagyasztott kaporra fanyalodnunk, itt a pofonegyszerű megoldás!
"Szerezzünk be nagyobb mennyiségben kaprot, akár kiskertünkből, akár termelőtől. Sterilizáljunk egy pár befőttesüveget és mossuk meg alaposan a kaprot. Hagyjuk megszáradni a növényeket és az üvegeket is. Csipkedjük le a kapor leveleit és tegyük az üvegbe. Zárjuk rá a fedelet és tegyük a hűtőbe. Ha hónapok múlva kinyitjuk az üveget, a kapor éppen olyan friss és aromás lesz, mint mikor eltettük!Ez a fűszernövény egyben gyógynövény is, hiszen nemcsak finom, de betegségek ellen is hasznos. Jót tesz emésztési zavarok, puffadás, álmatlanság és aranyér esetén, de immunerősítő és vérnyomást szabályozó hatással is rendelkezik" - írja a Kertészkedek.hu.
A jellegzetes íze mellett az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes gyakran fogyasztani a kaprot. A gyógykészítményként történő felhasználása esetén az ételek fűszerezése mellett akár teát is készíthetünk a levelekből.
A fűszer- és gyógynövény javítja az emésztést, enyhíti a puffadást és a görcsöket, remek vízhajtó és fertőtlenítő, gyomorfájás és étvágytalanság esetén is alkalmazható. Segít a fejfájás, a hányinger és az álmatlanság leküzdésében is. A fáradtság ellen is hatásos, ezenkívül tágítja az ereket, növelve a fizikai és szellemi teljesítőképességet. Gyulladáscsökkentő, sebgyógyításra is használható, külsőleg hatékony ellenszere az ekcémának, sőt, a rovarcsípésekre is alkalmazható.
Száz gramm kapor elfogyasztása fedezi a napi C-vitamin-bevitel 100%-át, az A-vitamin-bevitelnek pedig a két és félszeresét. Emellett B- és E-vitaminban is gazdag, valamint bőven tartalmaz kalciumot, magnéziumot, cinket, ami a nők számára például elengedhetetlen. Réz, vas és foszfor is nagy mennyiségben található benne, valamint ómega-3 zsírsav tartalma is jelentős. Antioxidáns hatású, azaz védi a sejteket a szabad gyökök káros hatása ellen. Rostban gazdag, kalóriaszegény növény – bárki bátran fogyaszthatja.
A két kézenfekvő megoldás, a tökfőzelék és a tzatziki mellett tehetjük levesekbe, salátákba, mártásokba - a Mindmegette olvasóinak egyik kedvence, például, a kapormártás. Adhatjuk savanyúságokhoz, sőt a kovászos uborka elképzelhetetlen néküle. Húsok és zöldségek ízesítője is lehet a kapor, amit frissen és szárítva egyaránt használhatunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.