Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén negyedszer hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre. A három kategóriában idén több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a zsűri - íme az eredmény!

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén negyedszer hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A meghirdetett három kategóriában (diós, mákos és ínyenc) idén több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a zsűri (Fotó: Magyar Cukrész Ipartestület)
A meghirdetett három kategóriában (diós, mákos és ínyenc) idén több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a zsűri (Fotó: Magyar Cukrész Ipartestület)



A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre. Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellett a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

A zsűri tagjai voltak:

- Auguszt Flóra cukrász – Belvárosi Auguszt Cukrászda, Budapest
- Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
- Barta Enikő cukrász - Desszert by Sugar & Candy, Szeged
- Gyuris László cukrászmester - A Cappella Cukrászda, Szeged
- Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
- Karl Zsolt cukrászmester - Karl Cukrászda, Dunaharaszti
- Kiss Zoltán cukrászmester – Családi Kiss Cukrászat, Lajosmizse
- Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
- Mészáros Gábor cukrászmester – Mészáros Cukrászda, Szombathely

Az Ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Idén sláger volt a kókusz, a mandula és a mogyoró, kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a vörösáfonya, de előfordult gyömbér, málna, birsalma, füge, körte, tonkabab, sütőtök, birspálinka, „vilmoskörte vodka” és vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.

Az Év bejglije 2023: íme a nyertesek listája
Az Év bejglije 2023: íme a nyertesek listája

Íme az ÉV BEJGLIJE VERSEny győztes süteményei

Hagyományos diós kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Lengyel Gabriella - Édes Szelet cukrászda, Budapest
  • Ezüstérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
  • Bronzérmes: Kara József Zoltánné - Erika Cukrászda, Kesztölc

Hagyományos mákos kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
  • Ezüstérmes: Fazekasné Both Anikó – Both Cukrászda, Tolna
  • Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Ínyenc kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Adventi pirkadat - Millei Renátó, Dinasztia Cukrászda, Siófok
  • Ezüstérmes: Kelet Kincse – Dezső Erika és Magyar Éva, Gerő Cukrászda, Nagykanizsa
  • Bronzérmes: Földimogyorós füge – Borongics Anett, Süti Butik, Nagykanizsa

A különböző kategóriákban is dobogós, legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese:

  • Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Az Év Ínyenc Bejglije, az Adventi pirkadat egy hagyományos bejgli tésztával és kardamommal fűszerezett aszalt vörösáfonyás - mandulapralinés töltelékkel készült bejgli különlegesség.

(Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.