Egyszerű és gyönyörű sütemények receptjeit gyűjtöttük össze. Van köztük habos, mézes, csokis, kókuszos, mogyorós és gyümölcsös is. Van, amelyiket azonnal meg kell enni, de van, amit dobozba téve napokig eltarthatunk. Némelyik a karácsonyfára akaszthatő dísznek; mások celofánban, díszes szalaggal átkötve szép ajándékok vagy ajándék-kísérők. Egy dolog közös bennük: mindegyiket könnyű elkészíteni.
Hókifli
Hozzávalók kb. 50 darabhoz: 25 dkg liszt, 20 dkg darált mandula, 12,5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 20 dkg vaj, 10 dkg vaníliás porcukor
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a mandulával és egy csipet sóval. Közepébe mélyedés nyomunk, beleszórjuk a cukrot, a tojássárgáját, és apróbb darabokban a vajat. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és kb. 45 percre betesszük a hűtőbe.
2. A tésztából kb. 2 cm átmérőjű rudakat formázunk, és kb. 1 cm vastagon felszeleteljük.
3. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A tésztadarabokból kifliket sodrunk, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben kb. 12-15 percig sütjük.
4. A vaníliás porcukrot tányérra szórjuk, és még melegen megforgatjuk benne a kifliket.
Hókristály
Hozzávalók kb. 85 darabhoz: 5 dkg citronát (cukrozott citromhéj), 15 dkg liszt, 1 csipet sütőpor, 5 dkg cukor, 10 dkg vaj /margarin, 1 tojássárgája,
1 mokkáskanál citromaroma, 1 citrom reszelt héja
A mázhoz: 7 dkg porcukor, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál jégcukor
Elkészítés:
1. A cukrozott citromhéjat nagyon apróra összevágjuk, és összedolgozzuk a liszttel, a sütőporral, a cukorral, vajjal/margarinnal, a tojássárgájával, a citromaromával, a citromhéjjal és egy csipet sóval. A tésztát cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.
2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát két réteg folpack között kb. 3-5 mm vastagra kinyújtjuk, és különböző formájú hókristályokat szaggatunk ki belőle. Tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
3. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a citromlével (sűrű masszát kell kapnunk), és bevonjuk vele a hideg süteményeket. Hagyjuk kissé megszáradni, és megszórjuk jégcukorral (durva szemcsés kristálycukorral).
A tepsit mindig béleld ki sütőpapírral. Nem ragad le a sütemény, és könnyű lesz elmosogatni a tepsit! A sütőpapír 4-5-ször is felhasználható. Gyakran érdemes két tepsit használni. Amíg az egyik adag sül, a másik adagot előkészíted.
Hógolyó
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 2 tojásfehérje, 1 teáskanál citromlé, 16 dkg porcukor, 12 dkg vágott mandula
Elkészítés:
1. A tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a porcukrot. Végül gyors mozdulatokkal beleforgatjuk mandulát.
2. A sütőt a legkisebb fokozatra kapcsoljuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Fagylaltos kanállal vagy két teáskanál segítségével kerek halmokat teszünk a tepsire, és a sütőben kb. 1,5 órát sütjük-szárítjuk. Közben a sütő ajtaját egy fakanállal kitámasztjuk, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni.
3. A kész golyókat kihűtjük, és kínáljuk.
Gyömbérfelhő
Hozzávalók kb. 100 darabhoz: 2 tojásfehérje, 16 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 10 dkg lekvár
Elkészítés:
1. A tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verjük. Közben beleszitáljuk a porcukrot, és gyors mozdulatokkal beleforgatjuk a gyömbérport.
2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt a legkisebb fokozatra kacsoljuk. A habot kis lyukú csillagcsőrös habzsákba szedjük, és apró halmokat nyomunk vele a tepsire. A sütőben kb. 1 óra 15 percig sütjük-szárítjuk. Hagyjuk kihűlni.
3. Két-két darabot az aljánál fogva összeragasztunk a lekvárral, tálcára tesszük, és így kínáljuk.
Fontos, hogy a kiszaggatásra váró tésztát (linzertészta) nyújtás előtt tedd be a hűtőbe. Így könnyebb vele dolgozni. Ha nagyon ragadna, érdemes újra 10-15 percre a mélyhűtőbe tenni! A formákat mártsd lisztbe, így könnyedén kicsúszik belőlük a sütemény.
Fehér hegy
Hozzávalók kb. 45 darabhoz: 5 dkg tisztított dió, 15 dkg marcipánmassza, 1 teáskanál rumaroma, 50 dkg aszalt szilva, 22,5 dkg fehér tortabevonó csokoládé
Elkészítés:
1. A diót durvára összevágjuk, és összedolgozzuk a marcipánnal, a rumaromával.
2. Az aszalt szilvákat (ha magvas, kimagozzuk) sorban kirakosgatjuk, és mindegyik tetejére fél teáskanálnyi marcipánmasszát teszünk.
3. A tortabevonót felolvasztjuk, és bevonjuk vele a halmokat. Hagyjuk megszáradni, majd mignonpapírba ültetjük, és kínáljuk.
Ropogós tallér
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 12,5 dkg vaj, 10 dkg cukor, fél teáskanál őrölt ánizs (ki is maradhat), 20 dkg liszt, 1 tojásfehérje, 2 dkg barna cukor
Elkészítés:
1. A vajat felolvasztjuk, közben kissé megbarnítjuk, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a cukrot, az ánizst, és egy csipet sót. Beledolgozzuk a lisztet, a tojásfehérjét, és kb. 3 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.
2. A rudakat meghempergetjük a barna cukorban, kissé rányomkodjuk, és fél cm vastag szeletekre vágjuk. Húsklopfolóval egyet ráütünk, hogy szép mintájuk legyen, és 20 percre a mélyhűtőbe tesszük.
3. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rárakjuk a tallérokat, és a sütőben kb. 14 percig sütjük.
A tojáshabból készült finomságoknál ügyelj a tisztaságra. Ne legyen zsíros se a tál, se a keverő, amit az elkészítésnél használsz, mert a tojáshabot nem tudod majd keményre felverni! Arra is figyelj, hogy ne kerüljön sárgája a fehérjébe! (Fordítva nem olyan nagy a probléma!)
Gyömbéres rúd
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 10 dkg méz, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj/margarin, 3 evőkanál tej, 27,5 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 evőkanál őrölt gyömbérpor, fél-fél teáskanál őrölt fahéj, kardamom, koriander, 7,5 dkg barna kandiscukor, 2,5 dkg étcsokoládé tortabevonó
Elkészítés:
1. A mézet, a cukrot, a vajat/margarint, a tejet összekeverjük egy lábosban, felmelegítjük, amíg a zsiradék elolvad, és hagyjuk kihűlni.
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a gyömbérrel, a fahéjjal, a kardamommal, a korianderrel, és a mézes masszába dolgozzuk. A kandiscukrot apróra vagdaljuk, és szintén a masszába keverjük. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.
3. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát két réteg fólia között kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és 8 cm hosszú, 2 cm széles csíkokra vágjuk. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 12 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. A tortabevonó csokoládét a csomagon olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és kidíszítjük vele a rudakat. Hagyjuk megszáradni.
Mogyorós háromszög
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: A tésztához: 15 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 5 dkg cukor, 10 dkg vaj/margarin + a tepsihez, 1 tojássárgája
A tetejére: 10 dkg cukor, 4 evőkanál likőr(dió vagy triple sec), 10 dkg vaj
10 dkg tisztított mogyoró, 7,5 dkg tisztított dió, 6 dkg tisztított pisztácia (egyik sem sós)
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vajat/margarint, a tojássárgáját, 1 evőkanál vizet és egy csipet sót összedolgozunk. Kivajazunk egy tepsit, és egyenletesen belenyomkodjuk a masszát. Hidegre tesszük.
2. A tetejére a cukrot óvatosan megolvasztjuk, és ráöntjük a likőrt. Beledobjuk a vajat, és kevergetve tovább főzzük, amíg karamellizálódik.
3. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A mogyorót és a diót durvára vagdaljuk, és a pisztáciával együtt a karamellbe szórjuk. Egyenletesen a tésztára simítjuk. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. Háromszögekre vágva kínáljuk.
A habcsók-féleségek sütésénél tegyél egy fakanalat a sütő és az ajtaja közé. Így a gőz el tud távozni. Ezeket a süteményeket tulajdonképpen nem is sütni, inkább szárítani kell, ezért a legalacsonyabb hőfokon használd a sütőt! A habcsókot ezután jól záródó dobozban tárold, különben meglágyul!
Meglepetés praliné
Hozzávalók kb. 70 darabhoz: 40 dkg tejcsokoládé tortabevonó, 12,5 dkg étcsokoládé tortabevonó, 60 ml tejszín, 2 teáskanál mézessütemény-fűszerkeverék, 7,5 dkg vaj, 40 dkg marcipánmassza
Elkészítés:
1. Felvagdalunk 10-10 dkg tej- és étcsokoládé tortabevonót. A tejszínt a mézessütemény-fűszerkeverékkel felforraljuk, kis lángon felolvasztjuk benne a vajat és a felvagdalt csokoládékat. A masszát a hűtőbe tesszük, és 4 órát pihentetjük.
2. A marcipánt kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk, 2,5x2,5 cm négyzetekre vágjuk, és tálcára rakosgatjuk. A csokoládékrémet a kézi robotgéppel felverjük, és kiskanál segítségével 1-1 halmot rakunk a marcipánszeletek közepére. (Dolgozhatunk habzsákból is.) Hidegre tesszük.
3. A maradék tortabevonó csokoládékat külön-külön felolvasztjuk a csomagolásukon olvasható utasítás szerint. A tejcsokoládéssal bevonjuk a halmokat, az étcsokoládét pedig ízlésesen ráfolyatjuk. Hagyjuk megszáradni.
Farkasmancs
Hozzávalók kb. 50 darabhoz: 4 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 25 dkg darált mandula, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál kakaópor, 20 dkg bogyós lekvár, 20 dkg étcsokoládé tortabevonó
Elkészítés:
1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben a cukrot lassan beleszitáljuk. A mandulát összekeverjük a fahéjjal, a kakaóval, a csokoládét lereszeljük, mindkettőt óvatosan a habba forgatjuk.
2. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A habot csillagcsőrös habzsákba szedjük, és kis halmokat nyomunk a tepsire. A sütőben 12-15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
3. A lekvárt felforrósítjuk szitán átpasszírozzuk, és összeragasztunk vele 2-2 farkasmancsot. Hagyjuk megszáradni.
4. A tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és a sütik egyik végét belemártjuk. Ezt is hagyjuk megszáradni.
Sütés előtt pontosan mérd ki a hozzávalókat! Így könnyebben haladsz majd a munkával, és biztosabb a siker! Mindig nézd át a csomagoláson található utasítást is. Ha csak a recept másképp nem írja elő, támaszkodj a csomagoláson olvashatókra.
Meggyes falat
Hozzávalók kb. 45 darabhoz: 10 dkg mogyorós csók (készen kapható kekszféle), 6 evőkanál meggylikőr, 1 üveg magozott meggybefőtt, 15 dkg darált mandula, 20 dkg tortabevonó étcsokoládé, 3-4 evőkanál citromlé
10 dkg porcukor
Elkészítés:
1. A mogyorós csókot leöntjük a likőrrel, állni hagyjuk. A meggyet lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A beáztatott csókokat összetörjük, és elkeverjük a meggyel, valamint 10 dkg darált mandulával.
2. A masszát kb. 1 cm átmérőjű rúddá sodorjuk, és meghempergetjük a maradék darált mandulában, kissé rányomkodjuk. A rudat 4 cm-es darabokra vágjuk.
3. A csokoládét a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, bevonjuk vele a rudakat, és száradni hagyjuk.
4. A citromlevet elkeverjük a porcukorral (sűrű masszát kell kapnunk), ételfestékkel kedvünk szerint beszínezzük, és kidíszítjük vele a rudakat. Ehhez a masszát nejlonzacskóba szedjük, aminek a sarkát éppen csak lecsippentjük, és a masszát a rudakra folyatjuk. Hagyjuk megszáradni.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 65 kcal
Narancsos csillagok
Hozzávalók kb. 75 darabhoz: 15 dkg liszt, 1 csipet sütőpor, 5 dkg cukor
1 narancs reszelt héja, 10 dkg vaj/margarin, 1 csipet sáfrány, 1 tojássárgája, 2,5 dkg fehér tortabevonó csokoládé, kb. 75 db cukorgyöngy
Elkészítés:
1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral, a narancshéjjal, a vajjal/margarinnal, a sáfránnyal, a tojássárgájával, egy csipet sóval és 1 evőkanál vízzel. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.
2. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírra. Két réteg fólia között vékonyra nyújtjuk a tésztát, csillagokat szaggatunk ki, és a tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. 3. A tortabevonó csokoládét a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és csillagokra folyatjuk. Közepükre 1-1 szem cukorgyöngyöt ragasztunk. Hagyjuk megszáradni.
Vízfürdőt két egymásba illő lábossal készíts. A nagyobban forrald a vizet, állítsd bele a kisebbet úgy, hogy az alja éppen beleérjen a vízbe. Ebben keverd a krémet vagy olvaszd a csokoládét.
Fekete-fehér csillag
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 15 dkg liszt, 1 csipet sütőpor, 5 dkg cukor
fél csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj/margarin, 1 tojássárgája, 1,5 teáskanál kakaópor, 1 teáskanál tej, 4 csepp rumaroma
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal/margarinnal, a tojássárgájával, egy csipet sóval és 1 evőkanál vízzel. A tészta 2/3 részébe beledolgozzuk a kakaót, a tejet, és a rumaromát. Mindkettőt cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.
2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát (külön-külön) két réteg fólia között vékonyra kinyújtjuk, a sötét tésztából nagyobb, a világosból kisebb csillagokat szaggatunk ki (egyforma darabszámot). A sötét csillagra illesztjük a világosat, a tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 12 percig sütjük. Kihűtjük.
Nagyi kedvence
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 10 dkg étkezési keményítő, 1 evőkanál liszt, 1 rúd vanília pépje, 11 dkg vaj, 4 dkg cukor, 2,5 dkg mandularudacska, fél teáskanál porcukor
Elkészítés:
1. A keményítőt és a lisztet elkeverjük, átszitáljuk. Beledolgozzuk a vaníliapépet, a vajat, a cukrot és 1 evőkanál hideg vizet. A tésztát cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.
2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát két réteg fólia között nem túl vékonyra kinyújtjuk, és csillagokat szaggatunk ki belőle. A csillagokat a tepsire rakosgatjuk, kidíszítjük mandularudacskákkal, és a sütőben 10-12 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
3. Tálalás előtt vékonyan megszórjuk porcukorral.
Fahéjas hold
Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 3 tojásfehérje, 1 teáskanál citromlé, 15 dkg porcukor, 15 dkg darált mandula, 15 dkg darált mogyoró, fél teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt szerecsendió, 10 dkg cukor, 4 csepp rumaroma
Elkészítés:
1. Kemény habbá verünk 2 tojásfehérjét a citromlével. A porcukrot átszitáljuk, és a habhoz keverjük. A mandulát összekeverjük a mogyoróval, a fahéjjal, a szerecsendióval, 3 evőkanállal félreteszünk belőle, a többit a habba forgatjuk.
2. A félretett mandulás diót egy nagyobb darab nejlonra szórjuk, rátesszük a tésztát, ráfektetünk egy másik darab nejlont, és a két réteg között kb. fél cm vastagra kinyújtjuk a tésztát. Kb. 30 percig száradni hagyjuk.
3. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztából holdakat szaggatunk ki, a tepsire rakjuk, és a sütőben kb. 10 percig sütjük.
4. A maradék 1 tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleszórjuk a cukrot, belekeverjük a rumaromát, és megkenjük vele a holdakat. Visszatesszük a sütőbe, és még 10 percig sütjük. Kihűtve kínáljuk.
Marcipános csillagok
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 1 csomag mélyhűtött leveles tészta (50 dkg)
liszt a nyújtáshoz, 30 dkg marcipán, 1 tojás, 10 dkg kókuszreszelék, 1 evőkanál tej
Elkészítés:
1. A leveles tésztát hagyjuk kiengedni, majd a lágy tésztát kettévágjuk, az egyik felét lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk.
2. A marcipánt átgyúrjuk, és hasonló nagyságúra nyújtjuk, mint a tésztát. A tésztát villával több helyen megszurkáljuk, és ráfektetjük a marcipánt. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjével megkenjük a marcipánt, és megszórjuk kókuszreszelékkel (maradjon egy kevés belőle).
3. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A maradék tésztát is kinyújtjuk, a marcipánra fektetjük, és az egészét még kissé kinyújtjuk. Nagy csillagokat szaggatunk ki belőle, és a tepsire fektetjük.
4. A tejet elkeverjük a tojássárgájával, megkenjük vele a csillagok tetejét, közepükre még kevés kókuszreszeléket szórunk, és a sütőben kb. 8 percig sütjük.
Gyömbéres csók
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 30 dkg fehér tortabevonó csokoládé, 3 dkg friss gyömbér, 75 ml tejszín, 10 dkg vaj, 4 dkg színes tortadara
Elkészítés:
1. A tortabevonót nagyobb darabokra tördeljük. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, és a tejszínbe keverjük. Beledobjuk a vajat, felforraljuk, félrehúzzuk, és beleszórjuk a csokoládét. Kevergetve felolvasztjuk, kihűtjük, majd 4 órára betesszük a hűtőbe.
2. A masszát a kézi robotgép keverőspiráljával habosra keverjük, két teáskanál segítségével golyókat formázunk belőle, és újabb 2 órára hidegre tesszük.
3. A tortadarát még apróbbra vagdaljuk, megforgatjuk benne a golyókat, kissé rányomkodjuk, papirkába ültetjük, és tálalhatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.