Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Puncstorta  recept
Puncstorta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Muszáj előre tervezni, listát írni, de amit megtervezünk, bedőlhet. Mindannyian kerültünk már pechspirálba: elfogyott a hal, bedöglött a kocsi, megbetegedett a gyerek, beborult az egész karácsonyi menetrend. Ilyenkor kell elővennünk improvizációs készségünket és akcióba lendülni.

Vannak, akik 24-én délután kettőig dolgoznak. Ők biztosan nem fognak délelőtt pulykát tölteni és halat panírozni. Azoknak is van ötletünk, akik előre el szeretnének készíteni mindent, és a vacsorát egyenesen a hűtőből szervírozni. Azoknak sem könnyű, akik idén a karácsonyi vacsora árát másra, például rezsire költik. És akkor még nem is említettük azokat, akik karácsonykor is diétáznak.

S.O.S!!! Karácsony!
S.O.S!!! Karácsony!

Az Expressz Vonat

Az 1 óra alatt elkészíthető menüsor! Figyelem, a bevásárlás nincs benne!

Brandys rákleves
Hozzávalók:
20 dkg garnélarák (tisztított, mélyhűtött)
2 dl halalaplé (kockából)
0,5 dl brandy
2 dl száraz fehérbor
4 dkg vaj
1 evőkanál liszt
2 dl tejszín
2 tojássárgája
Előkészítés: A fagyos garnélarákot a halalaplében (ha nincs, vízben) 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük, és kb. 30 percre a konyakba áztatjuk. A főzőlevet megőrizzük.
Elkészítés: A főzőléhez hozzáadjuk a fehérbort, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk benne a lisztet, azaz világos rántást készítünk. Hozzáöntjük a főzőlevet, a tejszínt, és kb. 10 perc alatt kiforraljuk. Leszűrjük a levet, elkeverjük benne a tojássárgákat, beletesszük a brandybe áztatott rákhúst, már nem forraljuk tovább, leveses csészékbe merve tálaljuk.

Elkészítési idő: 15 perc + 30 perc pihentetés

Lazac egyszerűen, de nagyszerűen
Hozzávalók:
4 szelet lazacfilé

fehérbors
vaj
Elkészítés: A besózott és borsozott lazacszeleteket kivajazott sütőlapra tesszük, a tetejére is teszünk egy kiskanálnyi vajat, és felforrósított grillsütőben 4-5 percig sütjük.

Elkészítési idő: 10 perc

Mákfelfújt mézes tejszínhabbal
Hozzávalók:
20 dkg mák
5 dkg liszt
5 tojás
5-10 dkg méz
fél dl tej
vaníliás cukor
őrölt fahéj
Elkészítése: A mákot megdaráljuk, egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a lisztet, a vaníliás cukrot, a mézet, az őrölt fahéjat és a tojássárgáját. Állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejet, erős tűzön sűrű masszává főzzük, majd kihűtjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a kihűlt masszához keverjük, amit ezután lisztezett puding- vagy őzgerincformába töltünk, és vízfürdőbe állítva forró sütőben kigőzölünk. Az elkészült felfújtat azonnal, a formából kivéve, mézzel elkevert tejszínhabbal tálaljuk.

Elkészítési idő: 15 + 20 perc + 25 perc hűtés

Vacsora a hűtőből
Vacsora a hűtőből

A Sokkezű Istennő


Akinek napokkal korábban el kell készülnie az ételleé, és csak ki akarja kapni a vacsorát a hűtőből, mert 24-én egész nap szaladgál, kézbesít, fodrásznál ül.

Vargányakrémleves
Hozzávalók:
30 dkg vargánya
1 fej vöröshagyma
fél dl napraforgóolaj
5 dkg liszt

2 dl tejszín
petrezselyem
kevés olaj
Elkészítése: A friss vargányát alaposan megmossuk, a földes részeket levágjuk. Személyenként 4-5 dkg gombát kockákra, a többit vékony szeletekre vágjuk. Kevés olajban, erős tűzön a kockára vágott gombát megpirítjuk, majd az olajból kivéve félretesszük. A visszamaradt olajban aranysárgára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a szeletelt gombát, és állandó keverés mellett erős tűzön lepirítjuk. Lehetőleg enyhén sózzuk, és kevés vizet hozzáöntve puhára pároljuk. A megpuhult gombát vízzel felöntjük, tejszínes habarással sűrítjük és felforraljuk. A levest átszűrjük, és tálalás előtt beletesszük a pirított vargányakockákat, tetejét finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.

Füstölt hallal töltött tojás
Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg füstölt hal
20 dkg majonéz
1 evőkanál joghurt
néhány szál petrezselyem
Elkészítés: A tojásokat a szokásos módon keményre főzzük. Hosszában kettévágjuk, a sárgáját kiemeljük. A füstölt hal bőrét lehúzzuk, a gerincet kiemeljük, a húst villával kissé összetörjük. A halhúst és a tojássárgáját együtt ledaráljuk. A kapott krémet 1-2 kanál majonézzel és a joghurttal jól kikeverjük. A krémet jó púposan a tojások üregeibe töltjük, majd kézzel megformázzuk úgy, hogy egész tojásnak tűnjenek. Tálra helyezzük, majonézzel leöntjük, és friss petrezselyemlevelekkel díszítjük.

Aszaltszilvás pulykamell
Hozzávalók:
4 szelet pulykamell,
20 dkg kimagozott aszalt szilva
15 dkg gyöngyhagyma
2 dl száraz fehérbor
1 dl tejszín,
2 szem szegfűszeg
darabka fahéj
3 dkg vaj

fehérbors
Elkészítés: A kiveregetett hússzeleteket sóval, fehér borssal bedörzsöljük. Forró vajon mindkét oldalon aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott gyöngyhagymát. 2 percig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük a borral és a tejszínnel. Beletesszük az aszalt szilvát, a szegfűszeget és a fahéjat, majd fedő alatt megpároljuk. Párolt rizzsel körítjük.

Drezdai püspökkenyér
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg mazsola
10 dkg fekete szemű mazsola
3 evőkanál rum
5 dkg élesztő
1/8 liter tej
10 dkg cukor
10 dkg vaj vagy margarin
5 dkg zsír
50 dkg liszt
1 tojás
1/2 teáskanál só
fahéj
vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mandula
Ezen kívül:
10 dkg vaj
6 dkg cukor
5 teáskanál porcukor
Elkészítése: A mazsolákat áztassuk a rumba. Az élesztőt egy kevés cukorral futtassuk fel langyos tejben. Meleg helyen 10-15 percig kelesszük. A maradék cukrot, a zsírt és a többi hozzávalót keverjük össze. A mazsolát adjuk hozzá, majd 1 órát pihentessük. A tésztát kenyérformára alakítjuk, a széleit alufóliával határoljuk, hogy ne csússzon szét. A tepsit sütőpapírral rakjuk ki, tegyük bele a tésztát, 30 percet hagyjuk állni, majd 180 fokos sütőben 65–70 percig süssük. Ha megsült, a meleg püspökkenyeret olvasztott vajjal kenjük be, és szórjuk meg cukorral.

Éljük át a mosolyokat
Éljük át a mosolyokat
A Kongó Kincstár Őre

Az alábbi menüsort azoknak állítottuk össze, akik idén nem akarják nagyra nyitni a pénztárcájukat. Nem is kell. Lazac nélkül is lehet gyönyörű a karácsony!

Füstöltsajt-krémleves
Hozzávalók:
4 dkg vaj
1 púpozott evőkanál finomliszt
8 dl víz
1,5 húsleveskocka
15 dkg reszelt füstölt sajt
2 dl tejszín
fél-fél mokkáskanál reszelt szerecsendió és őrölt bors
4 tojássárgája
4 vékony szelet kenyér
Elkészítése: A vajat lábasban fölolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne. A vízzel fölöntjük. Habverővel többször megkeverve nagy lángon fölforraljuk, a leveskockát belemorzsoljuk. Közben a sajtot lereszeljük, kétharmadát a levesbe szórjuk, és kevergetve 3-4 perc alatt simára főzzük. A tejszínnel dúsítjuk, a szerecsendióval fűszerezzük, ha kell, utánasózunk. A kenyérszeletekből pirítóst készítünk. Mind a négy levesescsészében egy-egy tojássárgáját simára keverünk, a forró levest rámerjük, a maradék sajttal megszórjuk. Pirítóssal kínáljuk.


Tonhalas-tejszínes penne
Hozzávalók 3-4 személyre:
50 dkg penne
2 konzerv tonhal
2-3 gerezd fokhagyma
3-5 dl tejszín
ha kell sűríteni: étkezési keményítő

fehérbors
bazsalikom
oregánó
Elkészítés: A tésztát feltesszük főni. Amíg fő, elkészül a szósz is. :) A halról lecsöpögtetjük az olajat, benne megdinszteljük kicsit az apróra nyomott fokhagymát, beletesszük a tonhalat, és ízesítjük a fűszerekkel (folyamatosan kevergetni kell, mert gyorsan odaég!). Hozzáadjuk a tejszínt, ha túl híg, akkor egy kis étkezési keményítővel besűrítjük. Ha van otthon citrom, néhány csepp citromlével meg lehet bolondítani, de anélkül is finom! A tésztát leszűrjük, és összekeverjük a szósszal. Bármilyen reszelt sajttal isteni finom!!!

Mákos guba *speciál*
Hozzávalók:
10 kifli
kb. 15 dkg mák
kb. 30 dkg kristálycukor
6-8 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
mazsola ízlés szerint
1,5-2 l tej
diónyi margarin
fél marék zsemlemorzsa
Elkészítés: A kiflit 1 cm széles karikára vágjuk. A tejből a tojások cukorral elkevert sárgájával, a cukorral és a vaníliás cukorral madártejszerű főzetet forralunk. Egy nagy jénai tálat kivajazunk, zsemlemorzsával megszórjuk. A forró madártejbe szűrőszerű lyukacsos kanálon belemártjuk a kiflikarikákat, hagyjuk, hogy néhány pillanatig magukba szívják a nedűt. A jénaiba egy sort rakunk belőle. Erre cukorral vegyített darált mákot rétegzünk, majd mazsolával is meghintjük. Addig ismételgetjük, amíg a kifli elfogy. Eddigre illik a madártejnek is kifogynia, ha még maradna belőle, óvatosan, egyenletesen csurgassuk a guba tetejére. A két tojás fehérjéből és a porcukorból habot verünk, majd betakarjuk vele a tálban lévő gubát. A tetejére még egy kis cukrot is hinthetünk, ez sütéskor szépen karamellizálódik a tetején. Előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük (amíg a hab egy kis halványbarnás árnyalatot kap).

A hangulat a legfontosabb, minden más ezután következik...
A hangulat a legfontosabb, minden más ezután következik...
Diétai Magyar Múzsa


Azoknak, akik egészségügyi okok miatt diétáznak vagy akaratbajnokok annyira, hogy még karácsonykor sem rúgják fel a diétát. Mi büszkék vagyunk rátok (és Csokonai is)!


Avokádókrém
Hozzávalók 4 személyre:
3-4 érett avokádó
1 citrom leve
3-5 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
2 paradicsom
erőspaprika

bors
Elkészítése: Az avokádókat megmossuk és meghámozzuk (nagy magját eltávolítjuk), egy tálban villával összetörjük. Hozzáadjuk a citrom levét és az apróra vágott hagymát. A fokhagymát belenyomjuk. A paradicsomot meghámozzuk, és nagyon apróra vágjuk, majd az avokádókrémhez keverjük. Ízlés szerint ízesítjük a fűszerekkel.

Hideg narancsleves
Hozzávalók:
50 dkg narancs
2,5 dl víz
5 dl száraz fehérbor
4 dl frissen facsart narancslé
2 dkg étkezési keményítő
5,5 evőkanál édesítőpor
csipetnyi só
1 tojás
1 rózsaszín húsú grapefruit
Elkészítés: A narancsot forró vízben megmossuk, szárazra töröljük, és a sárga héját lereszeljük. Fehér bundájától is megtisztítjuk, majd gerezdekre bontva, a hártyáitól megszabadítjuk. A grapefruitot is ugyanígy készítjük elő. A gyümölcsöket tálalásig hűtőszekrényben tároljuk. A reszelt narancshéjat belerakjuk a vízbe, majd hozzáöntjük a narancslevet és a bort. Felforraljuk, és kis lángon öt percig főzzük. A tojásfehérjét egynegyed rész édesítőporral kemény habbá verjük. A forrásban lévő narancsos-boros lébe teáskanállal kis galuskákat szaggatunk a habból, néhány percig főzzük, majd leszűrjük, és melegen tartjuk. A levet továbbra is tűzön tartjuk, de ügyeljünk arra, hogy csak gyöngyözzön, ne forrjon. A tojássárgáját habosra keverjük az édesítőpor háromnegyed részével, apránként hozzákeverjük felváltva a keményítőt és a sót. Az édes tojássárgát hozzákeverjük egy kevés forró boros-narancsos léhez, majd az egészet beleöntjük az éppen csak gyöngyöző többi lébe. Habverővel gyorsan simára keverjük, és egy perc múlva lehúzzuk a tűzről. Ha kihűlt, a hűtőszekrényben jéghidegre hűtjük. Tálalás előtt a gyümölcsöt csészékben elosztjuk, a felkevert levest ráöntjük, végül mindegyiknek a tetejére helyezünk a habgaluskából.

Nizzai saláta
Hozzávalók 6 személyre:
1 fej saláta
3 szál újhagyma
1 konzerv articsókaszív
50 dkg paradicsom
1 konzerv tonhal olajos lében
24 szem fekete magozott olívabogyó
3 evőkanál olívaolaj
1,5 evőkanál fehérborecet
1 mokkáskanál szárított provanszi fűszerkeverék
Előkészítés: A salátát leveleire szedjük, megmossuk, szárazra rázzuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az articsókaszíveket lecsepegtetjük, négybe vágjuk. A paradicsomot megmossuk, gerezdekre vágjuk. A tonhalat lecsepegtetjük, az olajat felfogjuk.
Elkészítés: A salátaleveleket szétosztjuk 6 tányérra. Szétosztjuk rájuk a paradicsomot, az articsókát és a hagymát. A haldarabokat és az olívabogyót a paradicsomra szórjuk. A felfogott halolajat összekeverjük az olívaolajjal és az ecettel, sóval és borssal ízesítjük. Az öntetet a salátára locsoljuk, és megszórjuk vegyes zöldfűszerekkel.


Házi gyümölcsjoghurt
Hozzávalók:
50 dkg bármilyen gyümölcs
4 dl natúr joghurt
6 evőkanál méz
Elkészítés: A gyümölcsöket megmossuk. Annyi vízzel, amennyi ellepi őket, feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Ezután botmixerrel összeturmixoljuk - ha bogyós gyümölcsből készítjük, ritka szövésű szitán áttörhetjük, így a magok nem maradnak benne. A joghurtot a mézzel jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcsvelőt is.

Minden, ami karácsony >>>

Karácsonyi receptajánlók gyors, egyszerű, olcsó, hagyományos, pulykás, halas, vegetáriánus változatban >>>

Eredményes készülődést és nagyon boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.