Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A kávé kezdetben igen drága volt. Kevés érkezett Európába, nagy volt a szállítási költség. Amikor megindult a kávé tömeges szállítása és fogyasztása, az árak is csökkentek, a lakosság többségének azonban még mindig elérhetetlenül magasak voltak.

Ráadásul a behozatal korlátozására magas vámokat vetettek ki, sõt, több országban magát a fogyasztást is megadóztatták. Ekkor született meg a kávét pótló ital, a pótkávé, amely a szegényebb rétegeknek is elérhetõvé tette a "kavézást".

A pótkávé készítõi, ezek a leleményes, furfangos emberek, az eredeti kávé ízét, színét és zamatát igyekeztek utánozni, sokféle növényi anyagot és magvat használva fel erre a célra. Mandula vagy borsó, gabona vagy gersli, datolyamag szerepelt a pótkávék anyaga között. Mindegyiknek voltak hívei, de a pótkávéból mégis éppen az hiányzott, ami a kávé lényege: a koffein és a különleges zamat.

A cikória megjelenése egyszerre nagy érdeklõdést keltett. Az elsõ cikóriaüzemet 1760-ban helyezték üzembe Németországban, és száz évvel késõbb már 120 cikóriaüzem mûködött. Az 1830-as években pedig elõtérbe került a maláta, de használtak makkot, takarmánybabot is a pótkávék készítéséhez. A malátakávé akkor vált ismertté, amikor egy bizonyos Kneipp páter, késõbb híressé vált természetgyógyász, könyvet írt "Így éljetek!" címen 1889-ben. Kötetében a szemes kávé helyett a malátakávét ajánlja, mert egészséges, és a maláta összetevõire a szervezetnek szüksége van. Ezidõben "Kneipp páter egészséges kávéja" néven olyan kávékeveréket hoztak forgalomba, amelyben fele-fele arányban volt maláta és szemes kávé. Manapság az egészséges életmód hívei és követõi is esküsznek a pótkávéra.

A kávéról sok anekdotát ismerünk, de akad a pótkávéról is. Úgy mondják, Bismarck, "a vaskancellár" nagy híve volt a kávénak, de nem volt hajlandó akármilyen minõségût meginni a fekete nedûbõl. Az 1870-71-es háborúban, amikor a hódító porosz csapatok már Franciaország területén jártak, Bismarck betért egy falusi kocsmába és megkérdezte a fogadóst, van-e cikóriakávéja.
- Van, uram - válaszolta a fogadós.
- Akkor hozzon nekem annyit, amennyije csak van! - mondta Bismarck.
A fogadós nem értette a kancellár óhaját, jó ideig törte a fejét, mit akarhat. Nemsokára azonban egy nagy üstre való cikóriakávét hozott.
- Ez az összes? - kérdezte Bismarck.
- Mindet megfõztem, ami volt - felelte a kocsmáros.
- Nagyszerû - mondta Bismarck, - akkor ezt most hagyja itt, és készítsen nekem egy csésze valódi feketét!

Mindebbõl vélhetõen az a tanúság, hogy a pótkávét nem kávé helyett kell inni, hiszen egészen más az íze, mint ahogyan más a hatása is. Mint ahogy a "magyarosan fûszerezett" gabonakolbász sem igazi kolbász, vagy a bioüzletekben kapható növényi "pecsenyezsír" sem az, amit helyettesít. Csalódás csak akkor érheti az embert, ha valamit pótolni szeretne. Ha valamit vár, és tudja, hogy nem azt kapja. Ha olyan, "mintha"... De ha mindezeket az ember önmagáért eszi és issza, annak ami, akkor nem érheti csalódás. Csak meglepetés. Mert a pótkávé igenis nagyszerû ital. Tejeskávénak reggelihez, például.

Az emberi leleményesség meglelte a lehetõ legelképzelhetetlenebb összetevõket a kávé pótlásához. Lássuk csak, mibõl is készítenek pótkávét:
- rozs
- pörkölt rozsmaláta
- cikória
- pörkölt cukorrépa
- pörkölt szójabab
- pörkölt földimogyoró
- makk
- pörkölt szõlõmag

De hogy ez hogyan jutott valakinek eszébe...?

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.