Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kávé

Kávékóstolás

Mint ahogy a borászat, ez is egy külön terület a gasztronómiában. Egy igazi, hagyományokkal és szokásokkal rendelkező tudomány, ahol legalább olyan élvezettel kóstolgatják a hozzáértők a kávékülönlegességeket, mint ahogy azt a borértők teszik.

A főzeteket testesség, aroma, zamat alapján, és a négy alapíz - sós, édes, savanyú, keserű - szerint osztályozzák. Közvetlenül egymás után, ugyanolyan hőmérsékleten kóstolják a különféle kávékat.

Kellékek:

1. csésze
2. kávéminta
3. mérőedény
4. üres csésze
5. ezüst kanál
6. pohár víz - inni
7. pohár víz - kanál öblítéséhez
8. köpőcsésze
9. majdnem forrásban lévő kanna víz
10. legalább kétféle, közepesen darált kávé, ugyanaz a pörkölés

A kávékóstolók kisszótára:

savas:
igen kívánatos kávéminőség. A száj elülső részében átható az íz. Lehet gyümölcsízű (pl. citrom), vagy csak csak nyelvhegyzsibbasztó jelenség.
aromás: kellemesen illatozó kávé
csokoládéíz: csokoládéra emlékeztető zamat
tiszta: nincs mellékíz és utóíz
száraz: savasságérzés
dióíz: kellemes zamatú, dióra, földimogyoróra emlékeztető íz
füstíz: kellemes, égett fából felszálló füstre emlékeztető aroma
fűszeríz: édeskés vagy borsos aroma
mokka: csokoládés íz
vadíz: egzotikus, összetett ízű
boríz: enyhe gyümölcsíz, lágy boréra emlékeztető utóíz

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.