Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Borok

Kéknyelű – a feltörekvő szőlőfajta

Nem csak egy régi magyar fajtáról van szó, azok között is egyedi. Különlegességét az adja, hogy hazánkban is csak egy szűk területen található meg, Badacsonyban. Összesen nagyjából 50 hektárnyi kéknyelűültetvény van Magyarországon, ebből 47 hektár a badacsonyi. A többi a környékén fekvő pincészeteknél lelhető fel, akik szívesen kísérleteznek vele, valamint minimális tőkeszámmal az Etyek-Budai borvidéken is találkozhatunk.

Ritkasága és az, hogy emiatt nagyon kis mennyiség készülhet belőle, egyből a minőségi bor kategóriájába emeli a kéknyelűt, amely 2013 óta hungarikum is. A helyi fajták felé fordulás a kéknyelűnél is érezhető divat, hiszen elismert pincészetek egyre hangsúlyosabban foglalkoznak vele, és a fogyasztók számára a fajta közérthetőbb arcát kívánják megmutatni a könnyedebb, jó ivású kéknyelűkkel, sőt még buborékosokkal is. A badacsonyi Kéknyelű Virágzás Ünnepe szintén egy jó alkalom arra, hogy népszerűsítsék a szőlőfajtát.

Nevét a kékes színezetű levélnyélről kapta. Mivel csak női virágzatot hoz, együtt kell ültetni más fajtákkal, ami leggyakrabban a budai zöld. Ez utóbbi segíti a megtermékenyülést. Későn érő fajta, október közepén-végén szüretelik, így az őszi időjárás nagyban befolyásolja az évjáratokat. A hideget és a fagyot jól tűri, rothadásra nem érzékeny, ezt a bogyók vastag héja is elősegíti. Laza, közepes, néha hiányos fürtjei nem hoznak nagy termést, szinte magától korlátozza a hozamot.

Bora visszafogott, zöldfűszeres jegyekkel és határozott savtartalommal bír. Inkább szikár, gyógynövényes, citrusos, mandulás aromákkal, helyenként sós ásványossággal. Elsősorban – a trendeknek megfelelően is – száraz fajtaborok készülnek belőle. Élénk savszerkezete azonban lehetővé teszi, hogy pezsgők és habzóborok alapanyaga legyen. Egyre népszerűbbek a könnyed, reduktív tételek, de hordóban érlelt, kerekebb, több évre pihenni eltett komoly borok is készülnek belőle. Késői szüretelésű édes borként is találkozhatunk vele, ha az évjárat engedi kint hagyni a tőkéken.

A könnyedebb tételek, buborékosok mellé válasszunk friss salátát, édesvízi halakat, csirkét, az érleltebb borokhoz pedig sertést, sült zöldségeket, hegyi sajtokat. Az édesek főleg gyümölcsös desszertekkel harmonizálnak nagyon jól.

Skizo Hegyeink Balaton-felvidéki Kéknyelű 2018

Sike Balázs többéves borászati munka után 2010-ben alapította meg Badacsonyban a saját pincészetét. A Skizo könnyed és friss borai szinte azonnal nagy sikert arattak. A fejlődés – vagy ahogy ő mondja, a flow – persze nem állt meg, ennek az egyik bizonyítéka ez a kéknyelű, a szentbékkállai Fekete-hegyről szüretelve. A fehér húsú gyümölcsök, barack, körte mellett citrusok és virágos jegyek találhatóak. A korty krémes, a savak elevenek, jó ivású bor ez is, de már érezzük, hogy érdemes rá odafigyelni.

Szászi Badacsonyi Kéknyelű 2018

Az ökológiai gazdálkodással művelt területeiken Szásziék nagyobbrészt jellegzetes helyi fajtákat termesztenek: olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, rózsakő, zeus, zenit és ottonel muskotály található náluk. A csodaszép birtok és kilátás rengeteg borkedvelőt vonz hozzájuk, és ha már arra járunk, ne felejtsük el megkóstolni a kéknyelűt sem. A hordós érlelés jegyei szépen egészítik ki az érett gyümölcsök melletti fűszerességet és gyógynövényes karaktert.

Laposa Kéknyelű 2019

Alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal dolgoznak, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek. A széles portfólión belül a pezsgőtől a könnyed borokon át a hosszan érlelt, hordós, dűlőválogatott tételekig találunk borokat. A kéknyelű visszafogott aromákkal rendelkezik, fehér húsú gyümölcsökkel, ásványossággal, egy kis édességgel a korty végén. Igazán szerethető arcát mutatja meg a fajtának.

EGYRE TRENDIBBEK A HABZÓBOROK >>>

CSAK ÉLVEZZÜK AZ ÉLETET – ILLATOS SZŐLŐFAJTÁK >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.