Ritkasága és az, hogy emiatt nagyon kis mennyiség készülhet belőle, egyből a minőségi bor kategóriájába emeli a kéknyelűt, amely 2013 óta hungarikum is. A helyi fajták felé fordulás a kéknyelűnél is érezhető divat, hiszen elismert pincészetek egyre hangsúlyosabban foglalkoznak vele, és a fogyasztók számára a fajta közérthetőbb arcát kívánják megmutatni a könnyedebb, jó ivású kéknyelűkkel, sőt még buborékosokkal is. A badacsonyi Kéknyelű Virágzás Ünnepe szintén egy jó alkalom arra, hogy népszerűsítsék a szőlőfajtát.
Nevét a kékes színezetű levélnyélről kapta. Mivel csak női virágzatot hoz, együtt kell ültetni más fajtákkal, ami leggyakrabban a budai zöld. Ez utóbbi segíti a megtermékenyülést. Későn érő fajta, október közepén-végén szüretelik, így az őszi időjárás nagyban befolyásolja az évjáratokat. A hideget és a fagyot jól tűri, rothadásra nem érzékeny, ezt a bogyók vastag héja is elősegíti. Laza, közepes, néha hiányos fürtjei nem hoznak nagy termést, szinte magától korlátozza a hozamot.
Bora visszafogott, zöldfűszeres jegyekkel és határozott savtartalommal bír. Inkább szikár, gyógynövényes, citrusos, mandulás aromákkal, helyenként sós ásványossággal. Elsősorban – a trendeknek megfelelően is – száraz fajtaborok készülnek belőle. Élénk savszerkezete azonban lehetővé teszi, hogy pezsgők és habzóborok alapanyaga legyen. Egyre népszerűbbek a könnyed, reduktív tételek, de hordóban érlelt, kerekebb, több évre pihenni eltett komoly borok is készülnek belőle. Késői szüretelésű édes borként is találkozhatunk vele, ha az évjárat engedi kint hagyni a tőkéken.
A könnyedebb tételek, buborékosok mellé válasszunk friss salátát, édesvízi halakat, csirkét, az érleltebb borokhoz pedig sertést, sült zöldségeket, hegyi sajtokat. Az édesek főleg gyümölcsös desszertekkel harmonizálnak nagyon jól.
Sike Balázs többéves borászati munka után 2010-ben alapította meg Badacsonyban a saját pincészetét. A Skizo könnyed és friss borai szinte azonnal nagy sikert arattak. A fejlődés – vagy ahogy ő mondja, a flow – persze nem állt meg, ennek az egyik bizonyítéka ez a kéknyelű, a szentbékkállai Fekete-hegyről szüretelve. A fehér húsú gyümölcsök, barack, körte mellett citrusok és virágos jegyek találhatóak. A korty krémes, a savak elevenek, jó ivású bor ez is, de már érezzük, hogy érdemes rá odafigyelni.
Az ökológiai gazdálkodással művelt területeiken Szásziék nagyobbrészt jellegzetes helyi fajtákat termesztenek: olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, rózsakő, zeus, zenit és ottonel muskotály található náluk. A csodaszép birtok és kilátás rengeteg borkedvelőt vonz hozzájuk, és ha már arra járunk, ne felejtsük el megkóstolni a kéknyelűt sem. A hordós érlelés jegyei szépen egészítik ki az érett gyümölcsök melletti fűszerességet és gyógynövényes karaktert.
Alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal dolgoznak, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek. A széles portfólión belül a pezsgőtől a könnyed borokon át a hosszan érlelt, hordós, dűlőválogatott tételekig találunk borokat. A kéknyelű visszafogott aromákkal rendelkezik, fehér húsú gyümölcsökkel, ásványossággal, egy kis édességgel a korty végén. Igazán szerethető arcát mutatja meg a fajtának.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.