Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Érdekességek

Egy magyar étel meghódítja az Egyesült Államokat: ki nem találod, melyik fogásról van szó

Tészta /Fotó: Shutterstock
Pofonegyszerű elkészíteni, imádja is itthon mindenki a mákos tésztát, ám nemrég egy neves amerikai újság is írt róla, és ezzel elindult világhódító útjára ez a szerény magyar fogás!

Ami nekünk magyaroknak alapvető, az más országban különlegesség. Habár itthon nem számít sem előkelő, sem pedig különleges ételnek a mákos tészta, máshol alaposan rácsodálkoznak nemcsak az egyszerűségére, hanem a főtt tészta és a mák párosítására is. A napokban a New York Times a közösségi médiában tett közzé egy bejegyzést, melynek középpontjában ez a szerény magyar étel, a mákos tészta áll.

A mákos tészta elindult világhódító útjára /Fotó: Mindmegette
A mákos tészta elindult világhódító útjára /Fotó: Mindmegette

A mák kevéssé elterjedt alapanyag az Egyesült Államokban, nem úgy, mint Magyarországon, és hasonló a helyzet a rögös túróval is, ami szinte ismeretlen élelmiszernek számít a tengerentúlon. Nem csoda, hogy az amerikaiak néha rácsodálkoznak a nálunk hétköznapinak tetsző ételekre, alapanyagokra. Így történt most a mákos tészta esetében is. A New York Times úgy hirdeti a mákos tésztát, mint egy népszerű magyar ételt, amihez csak négy összetevőre van szükség – vette észre a Life.

A lap idézi az amerikai újság bejegyzését, melyben részletezik, hogy a mákos tészta egy 16. századbeli étel, amit a paraszti lakosság igen kedvelt, ugyanis szerény, megfizethető étel volt. A népszerűsége gyorsan nőtt, mígnem egész Magyarországon, sőt Kelet- és Közép-Európa egyes részein is elterjedt.

Ha elkészítenéd, íme a mákos tészta egyszerű receptje!

Gyerekkorunk egyik kedvenc étele, a mákos tészta. Már az első falat visszarepít bennünket gyermekkorunkba, amikor a menzán vagy a nagyinál került elénk ez a klasszikus finomság. Az elkészítése egyszerű, és tényleg csak pár hozzávalóra van szükség. Íme a recept.

Hozzávalók:

  • 25 dkg szélesmetélt
  • 3,5 dkg vaj
  • 6 ek darált mák
  • 4 ek porcukor

Elkészítés:

  1. Első lépésben a tésztát egy enyhén sós vízben kifőzzük a csomagoláson olvasható instrukciók szerint.
  2. Ha a tészta elkészült, leszűrjük, aztán még melegen jó alaposan átforgatjuk a vajjal.
  3. A mákot a porcukorral összekeverjük, aztán összeforgatjuk a vajas tésztával.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (2)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.