Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A cékla illata és íze magában hordozza a föld illatát! Ezt pedig kihasználhatjuk úgy, hogy felejthetetlen élménnyel gazdagodjunk! Ilyenkor még a friss cékla lédús, ropogós, aromás, érdemes kipróbálni másképp is, mint salátának!

Persze a céklasalátánál az ecet íze sokat tompít, de sajnos még mindig a legismertebb és legelterjedtebb elkészítési módja a céklának. Az apró egész céklagumókat elteszik ecetes lében egészben is, Németországban elég elterjedt.

Céklarizottó rukkolával és rozmaringos sertésnyárssal
Céklarizottó rukkolával és rozmaringos sertésnyárssal

Ha fokozatosan szeretnénk barátkozni ezzel a csodanövénnyel, a céklasalátát keverjük el tejföllel, ennek már az íze is izgalmas lehet, de ha egy kis szarvasgombát is reszelünk rá, akkor már királyi lesz céklánk. A tejföltől a színe szép rózsaszínű lesz, így a gyerekeknek jobban fog tetszeni - és megfogják enni.

Alufóliába tekerve és sütve vagy grillezve, akár a parázsba dobva gyorsan megsül a cékla, utána ízesíthetjük, szeletelhetjük, pürésíthetjük! Lehet önálló étel vagy köret, mártásokat is kiegészíthetünk, vadhúsok, marha, kacsa, liba mellé!

A cékla íze mellett a színével is játszhatunk, varázsolhatunk. Remekül megfest mindent… Tésztát, palacsintát, de még a rizst is…

Céklarizottó rukkolával és rozmaringos sertésnyárssal

Különleges étel, mégis egyszerűen elkészíthető!
Különleges étel, mégis egyszerűen elkészíthető!

Hozzávalók:
1 bögre rizs
8 dkg vaj
1 fej hagyma
2 dl vörösbor
1 fej cékla

bors
4 dl zöldségalaplé vagy húsleves
4 evőkanál parmezán
1 nagy marék rukkola

A nyárshoz:
1 szűzpecsenye

bors
1 ág rozmaring

Elkészítés: A hagymát és a céklát apróra kockázzuk. A vajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a rizst, sózzuk, hozzáadjuk a vörösbort, átkeverjük, lassú tűzön főzzük, belekeverjük a céklát, és a zöldséglevessel folyamatosan pótolva a levet, rendszeresen kevergetve főzzük. Krémes állagúra főzzük, végül belekeverjük a parmezánt és a rukkola felét.

A szűzpecsenyét hosszú csíkokra vágjuk, nyársra fűzzük, sózzuk, borsozzuk.

Mutatósabb lesz a nyárs, ha a csíkra vágott húst felfűzzük rá
Mutatósabb lesz a nyárs, ha a csíkra vágott húst felfűzzük rá

Hajtogatva, cikkcakkban...
Hajtogatva, cikkcakkban...

CSak egy apró ötlet, de látványosabb!
CSak egy apró ötlet, de látványosabb!

Serpenyőben, kevés olajon a rozmaringággal pár perc alatt megsütjük. Grillezhetjük is a húst, vagy sütőben 200 fokon 10 perc alatt is megsüthetjük.

Sütni, forgatni és tálalni is egyszerűbb, mintha csak simán kockázva pirítanánk!
Sütni, forgatni és tálalni is egyszerűbb, mintha csak simán kockázva pirítanánk!

A rizottót tányérra szedjük, rukkolát halmozunk a tetejére, és a húsnyárssal tálaljuk.

Egyszerű alapanyagokból izgalmasat és finomat...
Egyszerű alapanyagokból izgalmasat és finomat...

A hosszúkás fajta céklagumó illatosabb és édesebb ízű. Az édes íz ellenére nem tartalmaz sok cukrot. 100 g céklában 30 kcal, illetve 7 g cukor van, míg a cukorrépában 25% is lehet. Vörösgyökérnek is nevezik. A cékla jellegzetes szereplője a flamand és szláv konyhának. Legismertebb talán a borscs leves, sok zöldséggel és marhahússal.

A nyers céklából gyümölcscentrifugával is sokat kihozhatunk, ha valamilyen gyümölccsel párosítjuk, lehet ez sárgadinnye, narancs, eper, barack, golgotagyümölcs, és elmaradhatatlan egy pár csepp jó minőségű olaj, pl.: argánolaj, amit az argán dióból préselnek ki, pézsmaillatú olaj, a kozmetikai ipar is használja.

Ha pedig nyárs, akkor grillezés! Persze az az igazi, ha levág az ember egy vesszőt, kihegyezi, ráhúzza az előkészített sütnivalót, és ha elég türelmes ahhoz, hogy a tábortűzből parázs legyen, akkor azt nyugodtan megsütögetheti. Ha pedig elkészültek a nyársra húzott finomságok, az az igazi, ha a nyársról harapja az ember… Itt most egy kifinomultabb verzió készült, és talán a rizottó sem szokványos köret egy nyárson sülthöz.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.