Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Puncstorta  recept
Puncstorta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ezen a héten egy fantasztikus céklás zöldséglevest ajánlok azok figyelmébe, akik már unják a hagyományos zöldségleveseket. Savanykás íze miatt nem csak tápláló, de frissítő, üdítő élményt is nyújt.
Pár gondolat a cékláról

Ez a magas kálium tartalmú, kiváló vérképző növény nem csak savanyított verzióban, salátaként fogyasztható. Főzhetünk belőle levest, főzeléket, vagy szarvasgombával és meggyel akár lekvárt is, vagy kiránthatjuk. Ehhez egészben, héjában addig kell főzni a gumókat, amíg át bírjuk szúrni egy hurkapálcával, kicsit maradhat roppanós, az nem baj, sőt. Még melegen pucoljuk meg (úgy könnyebb), 1 cm-es karikákra vágjuk, lisztbe, majd sűrű palacsintatésztába mártjuk, végül durvára őrölt mandulába forgatjuk, és bő olajban aranysárgára sütjük. Kínálhatunk mellé finomfőzeléket vagy tartármártást.

Céklás zöldségleves házi nokedlivel

Mintha csak nyár lenne...
Mintha csak nyár lenne...

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg vaj
2 szál zöldhagyma
2 gerezd fokhagyma
7 dkg sárgarépa
3 dkg zeller
7 dkg karalábé
5 dkg brokkoli
3 fej gomba
10 dkg zöldborsó
1 liter zöldségleves
3 dl céklabefőtt
1 csokor petrezselyem
4 evőkanál tejföl
A nokedlihez:
3 evőkanál liszt
1 tojás
2 csipet só
1 csipet szerecsendió

Elkészítés: 1. Az apró kockára vágott zöldségeket megdinszteljük a vajon, felengedjük a zöldségleves alappal, sózzuk, fűszerezzük, addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.

2. Amíg a leves fő, felteszünk egy lábosba vizet a nokedlihez.

3. A nokedli hozzávalóit fakanál segítségével simára keverjük (hólyagosra verjük), majd a forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk vágódeszkáról egy kés segítségével.

4. Ha felforrt, még egy percig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és 2 evőkanál olajjal összeforgatjuk.

5. Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a szintén apró kockára vágott céklabefőttet a levével együtt, összeforraljuk.

6. Forrón tálaljuk a nokedlivel, friss, finomra aprított petrezselyemmel díszítjük. Tálaláskor ízlés szerint tejfölt vagy tejszínhabot adhatunk hozzá.


A leves készítésénél fontos, hogy a céklát csak a végén rakjuk a levesbe, hogy az élénk színe megmaradjon, különben ha sokáig főzzük, bebarnul. A leveshez ajánlom a kész üveges céklasalátát, ami savanykás ízével még jobban feldobja a levesünket. Hasonló orosz specialitás a borscs, csak abba még káposztát is főznek. Azt is próbálják ki, érdemes!

Vörös, energetizáló leves - kis tejföllel szelidítve...
Vörös, energetizáló leves - kis tejföllel szelidítve...


Nokedli vagy galuska?

A nokedli és galuska között a különbség az, hogy a nokedli sok tojással simára dolgozott tészta, amit deszkáról szaggatunk a levesbe, míg a galuska kevesebb tojással és víz hozzáadásával készül, nem teljesen kidolgozott, lágy tészta, amit így könnyebb galuskaszaggatóval kiszaggatni a forró vízbe.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.