Januárban kicsit szorosabbra húzzuk a derékszíjat, nem mellesleg fogadalmakat teszünk, hogy könnyebb ételeket fogyasztunk, és kicsit odafigyelünk a formánkra is. A jó hír az, hogy a csirkeszárny mindezeknek megfelel.
Készíthetjük ebédre vagy vacsorára, de akár vendégvárónak is megfelel, hiszen néhány különlegesebb fűszerrel egészen megbolondíthatjuk ezt a sokszor értéktelennek tartott húsfélét. Látványosabb hatást érünk el, ha a szárnyakat kicsit megformázzuk úgy, hogy a szárnyvégeket levágjuk, a húst pedig a csonton felhúzzuk, tulajdonképpen mini combokat formázva…
Hozzávalók:
12 darab csirkeszárny
A páchoz:
1 mokkáskanál római kömény
2 lime leve és héja
1 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál méz
só
bors
A mártogatósokhoz:
A fokhagymáshoz:
1 lime leve és héja
1 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál méz
só
bors
fél csokor snidling
A római köményeshez:
2 dl joghurt
1 teáskanál római kömény
fél gerezd fokhagyma
só
4 csepp citromlé
A citromoshoz:
1 tojás
2 dl étolaj
1 citrom leve és héja
1 citrom kifilézve
1 evőkanál dijoni mustár
Elkészítés: A páchoz a lime levét a lereszelt héjával, a mézzel, a szeletelt fokhagymával, a római köménnyel, sóval, borssal és az olívaolajjal összekeverjük. A csirkeszárnyakat az ízületeknél elvágjuk. A felsőszárny porcogós részét levágjuk, és a csont egyik végére húzzuk a húst, szép kerekre formáljuk. A csontot késsel megkapargatjuk, hogy fehér legyen.
A szárny többi részét akár levesbe is főzhetjük, de ugyanígy el is készíthetjük. Enyhén besózzuk, beleforgatjuk a pácba, és legalább 12 órát érleljük.
A római köményes mártogatóshoz a joghurtban elkeverjük a római köményt, a zúzott fokhagymát, a sóval és a citromlével ízesítjük.
A fokhagymás mártogatóshoz a lime levét a lereszelt héjával, a mézzel, a szeletelt fokhagymával, sóval, borssal és az olívaolajjal összekeverjük.
A citromos mártogatóshoz egy magas mérőpohárba ütjük a tojást, hozzáadjuk a mustárt, a citrom levét és héját, óvatosan elkezdjük önteni az olajat, miközben botmixerrel verjük a tálka tartalmát, hogy szép krémes majonézt kapjunk. Ha kész, a citromfiléket beletesszük, és még egyet-kettőt mixelünk rajta.
A szárnyakat kivesszük a pácból, beleállítgatjuk egy tepsibe, meglocsoljuk a páccal, és 180 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük.
A szárnyakat a mártogatósokkal tálaljuk.
A pácolást nem érdemes elhagyni, mert ettől sokkal omlósabb és aromásabb lesz a hús, a mártogatósokat pedig kedvünkre variálhatjuk. A fokhagymás szószt nem érdemes elhagynunk, mert szinte mindig ez a legnagyobb siker. A római köményt mindenképpen ajánlanám kipróbálásra, mert az egyik kedvenc fűszerem :) – de tényleg egészen különleges az ízvilága. Garantálom, hogy aki megkóstolja, függő lesz! A citromos mártogatóst pedig a frissessége miatt választottam ehhez a recepthez, remekül kiegészíti a húst és a másik kétféle mártogatóst.
De szabad a vásár, tetszés szerint bármilyen szósz kipróbálható a pipiszárnyakhoz. Mindig mondom, hogy a konyhában a kreativitás a legfontosabb!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.