Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Az egyik legkiadósabb, sőt… legolcsóbb húsféle, mégis egészen elképesztő ízvariációkat kihozhatunk belőle. A lényeg a pácolás és a hozzá kínált szószok.

Januárban kicsit szorosabbra húzzuk a derékszíjat, nem mellesleg fogadalmakat teszünk, hogy könnyebb ételeket fogyasztunk, és kicsit odafigyelünk a formánkra is. A jó hír az, hogy a csirkeszárny mindezeknek megfelel.

Mutatós, omlós ízvariációk - kiadós változatban
Mutatós, omlós ízvariációk - kiadós változatban

Készíthetjük ebédre vagy vacsorára, de akár vendégvárónak is megfelel, hiszen néhány különlegesebb fűszerrel egészen megbolondíthatjuk ezt a sokszor értéktelennek tartott húsfélét. Látványosabb hatást érünk el, ha a szárnyakat kicsit megformázzuk úgy, hogy a szárnyvégeket levágjuk, a húst pedig a csonton felhúzzuk, tulajdonképpen mini combokat formázva…

Csirkeszárny háromféle szósszal

Vigyázat, csalok! Nem comb, hanem szárny!
Vigyázat, csalok! Nem comb, hanem szárny!

Hozzávalók:
12 darab csirkeszárny

A páchoz:
1 mokkáskanál római kömény
2 lime leve és héja
1 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál méz

bors

A mártogatósokhoz:

A fokhagymáshoz:
1 lime leve és héja
1 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál méz

bors
fél csokor snidling

A római köményeshez:
2 dl joghurt
1 teáskanál római kömény
fél gerezd fokhagyma

4 csepp citromlé

A citromoshoz:
1 tojás
2 dl étolaj
1 citrom leve és héja
1 citrom kifilézve
1 evőkanál dijoni mustár

Elkészítés: A páchoz a lime levét a lereszelt héjával, a mézzel, a szeletelt fokhagymával, a római köménnyel, sóval, borssal és az olívaolajjal összekeverjük. A csirkeszárnyakat az ízületeknél elvágjuk. A felsőszárny porcogós részét levágjuk, és a csont egyik végére húzzuk a húst, szép kerekre formáljuk. A csontot késsel megkapargatjuk, hogy fehér legyen.

A szárnyvégeket levágjuk...
A szárnyvégeket levágjuk...

A húst a csont mentén visszahúzzuk...
A húst a csont mentén visszahúzzuk...

És íme, a kis comb!
És íme, a kis comb!

A csontot érdemes lekapargatni, szebb lesz!
A csontot érdemes lekapargatni, szebb lesz!

A szárny többi részét akár levesbe is főzhetjük, de ugyanígy el is készíthetjük. Enyhén besózzuk, beleforgatjuk a pácba, és legalább 12 órát érleljük.

Bepácolva figyelnek a combnak álcázott szárnyak
Bepácolva figyelnek a combnak álcázott szárnyak

A római köményes mártogatóshoz a joghurtban elkeverjük a római köményt, a zúzott fokhagymát, a sóval és a citromlével ízesítjük.

A fokhagymás mártogatóshoz a lime levét a lereszelt héjával, a mézzel, a szeletelt fokhagymával, sóval, borssal és az olívaolajjal összekeverjük.

A citromos mártogatóshoz egy magas mérőpohárba ütjük a tojást, hozzáadjuk a mustárt, a citrom levét és héját, óvatosan elkezdjük önteni az olajat, miközben botmixerrel verjük a tálka tartalmát, hogy szép krémes majonézt kapjunk. Ha kész, a citromfiléket beletesszük, és még egyet-kettőt mixelünk rajta.

A szárnyakat kivesszük a pácból, beleállítgatjuk egy tepsibe, meglocsoljuk a páccal, és 180 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük.

A szárnyakat a mártogatósokkal tálaljuk.

A mártogatósokkal tovább játszhatunk az ízekkel, kombinációkkal!
A mártogatósokkal tovább játszhatunk az ízekkel, kombinációkkal!

Őszi Balázs
Őszi Balázs

A pácolást nem érdemes elhagyni, mert ettől sokkal omlósabb és aromásabb lesz a hús, a mártogatósokat pedig kedvünkre variálhatjuk. A fokhagymás szószt nem érdemes elhagynunk, mert szinte mindig ez a legnagyobb siker. A római köményt mindenképpen ajánlanám kipróbálásra, mert az egyik kedvenc fűszerem :) – de tényleg egészen különleges az ízvilága. Garantálom, hogy aki megkóstolja, függő lesz! A citromos mártogatóst pedig a frissessége miatt választottam ehhez a recepthez, remekül kiegészíti a húst és a másik kétféle mártogatóst.

De szabad a vásár, tetszés szerint bármilyen szósz kipróbálható a pipiszárnyakhoz. Mindig mondom, hogy a konyhában a kreativitás a legfontosabb!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.