Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A nyárnak vége, mindenki visszatér a régi megszokott kerékvágásba, szóval mindenki vissza a fakanálhoz, hiszen két olyan fantasztikus alaprecept következik, amiket a nyári élmények hatása alól még nem szabadulva, kedvünkre variálhatunk.

Az első egy joghurtos tortácska müzlivel. A recept számtalan módon variálható, én most egy szőlős változatot készítettem, de a joghurtba szinte mindenféle gyümölcsöt keverhetünk, akár turmixolva, akár darabolva, lehet szilva, körte, barack, áfonya, mangó… a gyümölcspürét vagy a gyümölcsdarabkákat a joghurtos masszához keverjük.

Muskotályos joghurttorta müzlivel
Muskotályos joghurttorta müzlivel

Muskotályos joghurttorta müzlivel

Hozzávalók 4 személyre:
35 dkg tejszín
10 dkg joghurt
2 dl muskotályos bor
5 dkg porcukor
½ lime leve és héja
1 fürt muskotályos szőlő
6 lap zselatin
8 evőkanál müzli

Elkészítés:
1. 15 dkg tejszínt, 10 dkg joghurtot és 5 dkg porcukrot elkeverünk.
2. A muskotályos bort felére beforraljuk, és hozzátesszük a joghurtos krémhez.
3. A zselatinlapokat 2-3 percre hideg vízbe áztatjuk.
4. A maradék 20 dkg tejszínt habbá verjük.
5. A joghurtos krémből 1 dl-t kiveszünk, és abban feloldjuk a zselatint.
6. A habbá vert tejszínt, majd a zselatint is a krémhez adjuk.
7. A krémet 8-10 cm átmérőjű formákba töltjük, amiből ki tudjuk majd borítani.
8. A szőlőt leszemezzük, a szemeket félbe vágjuk, a habba nyomogatjuk.
9. A tetejét megszórjuk müzlivel, és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
10. A hűtőből kivéve, vékony pengéjű késsel körbevágjuk az edény fala mellett. Tányérra borítjuk, szőlőszemekkel és müzlivel dekoráljuk.


A lényeg, hogy 1 liter folyadékhoz kb. 8 lap zselatint teszünk, a müzlit pedig helyettesíthetjük olajos magokkal (darálékkal) is, vagy keverhetünk hozzá apróra vágott csokoládét is.

Persze a tortát készíthetjük sósra is, mondjuk előételnek. Készíthetjük spárgából, sütőtökből, karalábéból, uborkából, céklából… stb. azokat még plusszban az olajos magokkal is variálhatjuk. Íme néhány példa: cékla-szezámmag, sütőtök-tökmag, spárga-mandula, kéksajt-dió, karalábé-napraforgó, joghurt-müzli, barack-kesudió. Ha belegondolunk, mennyi zöldség és gyümölcsféle van a piacon, rájövünk, hogy ez az egyetlen recept lehetőségek tárházát kínálja számunkra, és ízlelőbimbóink vágynak az új ízek után, hiszen még nem is írtam a külön ízekről (lazacpüré, tonhaldarabkák, pirított sonkakockák).

Egyszer egy nívós étteremben ettem először ebből a tortából, méghozzá egy hölgy volt a konyhafőnök. Az lazacos volt, alul egy nagyon könnyű lazachab, a tetején kisebb körben egy lazaclevesből készült áttetsző zselé, a tetején lazackaviár domborodott, még mindig itt van a számban az íze. Fantasztikus volt, szóval nyugodtan lehet kísérletezni mindenféle ízekkel, de előbb kipróbálhatjátok az általam ajánlott joghurt, lime, müzli variációt.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Másik nagy kedvencem a rokfortos-körtés tortácska, amit most egy édes sós íz találkozásaként kínáltunk. Legutoljára egy budapesti nívós táskabolt megnyitójára készítettük, kakukkfüves-barackos és körtés-rozmaringos verzióban. Desszertnek képzeltük a meglehetősen egyedi és modern felfogásban elgondolt hideg vacsora végére (volt ott többek között bloody-mary zselé, mangó- és zöldalma hableves csőpohárban, curry-s mazsolás hasé, meg sósvajjal készült bretagne-keksz). Jó társnak gondoltuk a szecsuáni borssal készített csoki tortácskával, ehető arannyal a tetején, de a rendkívül válogatott társaság nem igazán szeretett volna különbséget tenni egy bárány húsgolyó és egy baracktorta között, és minden feszélyezés nélkül haraptak felváltva a desszert tortába és a báránygolyóba… Hát hol van ilyenkor a bulvársajtó? Vagy ez annyira nem érdekes? A nap csúcspontját egy kedves vendéghölgy, egy bizonyos producer partnere és egy nagyon jó képességű, felszolgáló papírral aligha rendelkező (bár ha igen, az sem jelent sokat), mégis”pincér”-ként tevékenykedő, alkalomszerűen bérelt úriember közös produkciója képezte. A rendkívül dekoratív kis hölgy feltételezte, hogy a csokoládé piramis csúcsán a leheletnyi aranylapka egy olyan belesült dekoráció, ami nem ehető, és kecses hosszú körmeivel elkezdte módszeresen lekapargatni, és közben pechére leszólította azt a rendkívül jól képzett leves postást (aki nem mellesleg az összes instrukciót megkapta a 11-féle ételhez), és megkérdezte, ehető-e az a kis csillogó darabka. Emberünk hangosan, mindenki füle hallatára válaszolt: de hölgyem, fóliát megenni! Háááát… Nehéz a szakács élete.

Rokfortos-körtés tortácska
Rokfortos-körtés tortácska

Rokfortos-körtés tortácska

Hozzávalók kb. 15 tortácskához:
A leveles tésztához:
55 dkg liszt (405 típusú)
1 dkg só
2,5 dl víz
olívaolaj
rum
50 dkg vaj
A tetejére:
4 db körte
15 dkg rokfort vagy kéksajt
8 evőkanál olívaolaj
1 csokor kakukkfű

Elkészítés:
1. 50 dkg lisztet egy asztalra, deszkára vagy sima felületre öntünk, a sóval elkeverjük, és egy kört vájunk a közepébe kézzel. A mélyedésbe öntjük a vizet, az olajat, a rumot, és elkezdjük belűről kifelé elkeverni simára, egyenletesre.
2. 15 percre hűtőbe tesszük.
3. A maradék lisztet összekeverjük a kockára vágott vajjal, és téglalap alakúra formázzuk (kb. 40-35 cm téglalapra).
4. A tésztát kinyújtjuk (kb. 45-75 cm-es téglalapra), vízzel bekenjük, és a téglalap vajat a közepébe tesszük, ráhajtogatjuk a tésztát két oldalról, és a nyújtófával elütögetjük benne a vajat, majd kinyújtjuk (45-75 cm), háromba hajtjuk (mint egy törölközőt), és 20 percig hűtőben pihentetjük.
5. Majd így behajtva ismét kinyújtjuk (45-75cm), és újra háromba hajtjuk. Ezt kétszer kell megismételni, így lesz réteges.
6. Utoljára 4-be hajtjuk (először két oldalról a közepéig, majd félbe, ismét 20 perc pihentetés a hűtőben.
7. A vajas tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk.
8. A körtét forró vízben 1 percig leforrázzuk. Majd meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, felkockázzuk.
9. A vajas tésztából kiszaggatunk kerek formákat. A kiszaggatott formák felének a közepét egy kisebb formával kiszúrjuk. Minden teli körre egy kiszúrt kört ragasztunk tojással. A körtét összekeverjük a rokforttal, 1-1 kanállal a tészták közepére teszünk. Megborsozzuk, megsózzuk, kakukkfű ágat teszünk rá, olívaolajjal meglocsoljuk.
10. 200 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.