Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
A méltán híres tortáról viszonylag kevesen tudják, honnan kapta a nevét. Aki tudja, az tekerjen egyből a receptre.

Szóval Anna Pavlova kicsit több mint 100 évvel ezelőtt beírta magát a balett-történelembe, és ezzel együtt a gasztronómia történetébe is. Anna orosz balerina volt, aki a világot körbeutazva ismertette meg az embereket a balettel, és nevéhez fűződik a mai balettcipő elődje is.

Mini Pavlova tortácskák ribizlivel, maracujával és gránátalmával
Mini Pavlova tortácskák ribizlivel, maracujával és gránátalmával

A tortát, mely nevét viseli, rengeteg legenda és vita övezi. Új-Zéland és Ausztrália is magáénak vallja ezt a desszertet, mindkét ország nemzeti ételének tartja. Évek óta mindenféle fórumon hirdetik igazukat, és valójában nem is lehet tudni, kié a pont. Egy hitelesnek tűnő életrajzkutató szerint egy új-zélandi séf készítette el Anna tiszteletére, mikor az éttermében vacsorázott.

Én most egyszemélyes minitortácskákat készítettem. Ezt kivitelezni egyszerűbb is, ráadásul változatosan díszíthetjük így ezt a habkönnyű desszertet.

Mini Pavlova

Érdemes gyűjteni a tojásfehérjéket!
Érdemes gyűjteni a tojásfehérjéket!

Hozzávalók:
5 tojásfehérje
25 dkg porcukor
2 teáskanál fehérborecet
1 evőkanál étkezési keményítő
2 dl tejszín
friss gyümölcs

Elkészítés: 1. A tojásfehérjéket habbá verjük, a porcukrot lassan, folyamatosan adagoljuk hozzá. Ha már kemény, még 15 percig verjük, hogy fényes legyen a hab.

2. Hozzáadjuk a keményítőt és az ecetet, és még 1 percig keverjük.

3. Habzsákba töltjük, sütőpapírral bélelt sütőlemezre 10 cm átmérőjű korongokat nyomunk.

4. 130 fokos sütőben 1 órát sütjük, majd fél órát szikkasztjuk az elzárt sütőben, nyitott ajtónál.

5. A tejszínt felverjük. A kihűlt tortácskák tetejére nyomjuk, majd friss, fanyar gyümölcsökkel díszítjük.

Krémes, habos, könnyű

Jellemzője, hogy kívül kemény, ropogós, belül krémes, habos és könnyű. A felvert tojásfehérjébe vörösborecetet vagy balzsamecetet teszünk, ennek célja az édes és savanyú ízek kombinálása. Ha a tortácskák elkészültek és kihűltek, jó minőségű, zsíros (30-40%) tejszínből felvert habbal díszítjük, majd jöhetnek a gyümölcsök. Savanyú ízhatású gyümölcsökkel díszítsünk, mert a tortácska maga igen édes. Használhatunk málnát, áfonyát, ribizlit, kivit…stb.

Hát nem gyönyörű?
Hát nem gyönyörű?

Csokisan is

Elkészíthetjük ezeket a tortácskákat csokis változatban is – bár akkor látványban már biztos nem emlékeztet a balerina tüllruhájára… Ehhez egész egyszerűen kakaót szitálunk a felvert tojáshabhoz, a továbbiakban pedig úgy készítjük, mint a fehér változatot. A csokoládés változathoz használjunk filézett narancsot, mandarint, de remek hozzá a meggy és a málna is.

Ha egészen őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondjam, hogy ez a habos torta igazából nem habkönnyű. Illetve igen, de kalóriamennyisége és cukortartalma miatt mégsem diétás desszert. Ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, ünnepnapokon azért bőven megengedhetünk magunknak ennyi kényeztetést.

Pavlova receptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.