Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A méltán híres tortáról viszonylag kevesen tudják, honnan kapta a nevét. Aki tudja, az tekerjen egyből a receptre.

Szóval Anna Pavlova kicsit több mint 100 évvel ezelőtt beírta magát a balett-történelembe, és ezzel együtt a gasztronómia történetébe is. Anna orosz balerina volt, aki a világot körbeutazva ismertette meg az embereket a balettel, és nevéhez fűződik a mai balettcipő elődje is.

Mini Pavlova tortácskák ribizlivel, maracujával és gránátalmával
Mini Pavlova tortácskák ribizlivel, maracujával és gránátalmával

A tortát, mely nevét viseli, rengeteg legenda és vita övezi. Új-Zéland és Ausztrália is magáénak vallja ezt a desszertet, mindkét ország nemzeti ételének tartja. Évek óta mindenféle fórumon hirdetik igazukat, és valójában nem is lehet tudni, kié a pont. Egy hitelesnek tűnő életrajzkutató szerint egy új-zélandi séf készítette el Anna tiszteletére, mikor az éttermében vacsorázott.

Én most egyszemélyes minitortácskákat készítettem. Ezt kivitelezni egyszerűbb is, ráadásul változatosan díszíthetjük így ezt a habkönnyű desszertet.

Mini Pavlova

Érdemes gyűjteni a tojásfehérjéket!
Érdemes gyűjteni a tojásfehérjéket!

Hozzávalók:
5 tojásfehérje
25 dkg porcukor
2 teáskanál fehérborecet
1 evőkanál étkezési keményítő
2 dl tejszín
friss gyümölcs

Elkészítés: 1. A tojásfehérjéket habbá verjük, a porcukrot lassan, folyamatosan adagoljuk hozzá. Ha már kemény, még 15 percig verjük, hogy fényes legyen a hab.

2. Hozzáadjuk a keményítőt és az ecetet, és még 1 percig keverjük.

3. Habzsákba töltjük, sütőpapírral bélelt sütőlemezre 10 cm átmérőjű korongokat nyomunk.

4. 130 fokos sütőben 1 órát sütjük, majd fél órát szikkasztjuk az elzárt sütőben, nyitott ajtónál.

5. A tejszínt felverjük. A kihűlt tortácskák tetejére nyomjuk, majd friss, fanyar gyümölcsökkel díszítjük.

Krémes, habos, könnyű

Jellemzője, hogy kívül kemény, ropogós, belül krémes, habos és könnyű. A felvert tojásfehérjébe vörösborecetet vagy balzsamecetet teszünk, ennek célja az édes és savanyú ízek kombinálása. Ha a tortácskák elkészültek és kihűltek, jó minőségű, zsíros (30-40%) tejszínből felvert habbal díszítjük, majd jöhetnek a gyümölcsök. Savanyú ízhatású gyümölcsökkel díszítsünk, mert a tortácska maga igen édes. Használhatunk málnát, áfonyát, ribizlit, kivit…stb.

Hát nem gyönyörű?
Hát nem gyönyörű?

Csokisan is

Elkészíthetjük ezeket a tortácskákat csokis változatban is – bár akkor látványban már biztos nem emlékeztet a balerina tüllruhájára… Ehhez egész egyszerűen kakaót szitálunk a felvert tojáshabhoz, a továbbiakban pedig úgy készítjük, mint a fehér változatot. A csokoládés változathoz használjunk filézett narancsot, mandarint, de remek hozzá a meggy és a málna is.

Ha egészen őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondjam, hogy ez a habos torta igazából nem habkönnyű. Illetve igen, de kalóriamennyisége és cukortartalma miatt mégsem diétás desszert. Ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, ünnepnapokon azért bőven megengedhetünk magunknak ennyi kényeztetést.

Pavlova receptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.